INTERVIU: O mândră floare a cântecului bănățean: Georgiana Vița!

modelmic

Așa cum bine o spune vorba românească, de cele mai multe ori plină de povețe, „așchia nu sare departe de trunchi“, tânăra interpretă Georgiana Vița a crescut în sânul unei familii de iubitori ai cântecului și tradițiilor bănățene, părinții ei fiind adevărați ambasadori ai folclorului din Banat, nimeni alții decât doi mari artiști ai folclorului bănățean: Ramona și Petrică Vița.

12016460_1066836850016024_1594863674_n

O copilărie și o adolescență frumoasă, în care Georgiana a urmărit cu atenția evoluția mamei, dorindu-și ca dincolo de încercarea de a ajunge interpretă de folclor și de un posibil succes înregistrat pe scenă, să fie în primul rând o artistă originală. Altfel comparația cu mama ei și cu succesul de rang național al acesteia riscând să apese nemeritat și mult prea greu pe umerii artistici firavi ai acestei frumoase cărășene. Ce s-ar fi întâmplat dacă Georgiana ar fi fost o solistă de pluton, fără de ambitusul ei atât de cald și a cărei apariție ar fi fost doar o umbră a numelor părinților? Ar fi rămas pe veci catalogată cu titlul „fata Ramonei Vița“. Iată că lupta și ambiția de a demonstra că își merită un loc de cinste la masa artiștilor de fală ai Banatului a fost una dublă pentru Georgiana Vița, copilul cu ochi blânzi fiind supus pe parcursul anilor la numeroase încercări, unele pline de răutăți nejustificate, spre devenirea numelui ei de astăzi.

12200923_1066836780016031_1686767843_n

„A trecut un an de când…“

După un album primit bine de critici și de întreaga piață muzicală bănățeană, în care a înregistrat și câteva melodii în duet cu mama Ramona Vița și în acompaniamentul tatălui – taragostist, Petrică Vița, Georgiana și-a luat viața în propriile mâini și s-a mutat în templul muzical al cântecului popular bănățean, la Timișoara. Georgiana Vița predă astăzi canto colegilor care fac primii pași în muzică, din postura de profesoară la Școala Populară de Arte a Centrului de Cultură și Artă Timiș manageriat de Liliana Laichici, fiind colegă la această catedră cu doamnele Ana Pacatiuș, Carmen Popovici Dumbravă și Carmen Biruescu.

12201012_1066836293349413_617972680_n

În paralel nu și-a abandonat dragostea pentru interpretarea cântecelor tradiționale din Banat, abordând și un gen care este cerut mai ales de către tineri: melodiile de ascultare. În această zonă se înscrie și cea mai recentă melodie pe care o va lansa pe piața muzicală Georgiana Vița și despre care Reper 24 a dialogat cu interpreta:

R24 – Ce propui publicului pentru această perioadă de final de an, Georgiana Vița?

G.V. : Este vorba despre o piesa nouă care se numește „A trecut un an de când”. Nu este o piesă de folclor, este o piesă de patimă, cum îmi place mie să spun … Mai exact ascultare sârbească. Videoclipul pentru această piesă l-am filmat în această săptămână și sper ca iubitorii acestui gen muzical să se bucure nu doar de melodia în sine, cât și de rezultatul final al videoclipului care se află în plin proces de prelucrare, montaj, etc…

R24 - De ce un videoclip la această ascultare, simți că va prinde la public?

G.V.: Pot spune că deja câtecul este foarte îndrăgit de public, deoarece nu m-am putut abține să nu o cânt la câteva evenimente la care am fost invitată și am avut mare succes cu această piesă. La acest proiect am colaborat cu colegi dragi precum Nickola Zaric din Viena, cel care mi-a propus o colaborare și pe această cale vreau să-i mulțumesc, pentru că eu consider că a ieșit ceva frumos și nu în ultimul rând vreau să-i mulțumesc colegului meu Sebastian Roșca.

R24: – Cum te-ai descurcat la filmări?

G.V.: – Videoclipul o să fie puțin mai diferit decât sunt obișnuiți ascultătorii acestui gen de muzică. Nu vreau să spun nimic mai mult. Promit că până de Crăciun să reușesc să finalizez și primul meu album de Folclor, dar până atunci ne bucurăm de noua piesă.

R24 – Așteptăm și noi cu interes rezultatul finit al videoclipului la piesa „A trecut un an de când“ și, desigur, albumul de folclor semnat Georgiana Vița.

Îți urăm mult succes în cariera artistică și în viață!

 

Sergiu TABAN

Stiri similare

2 Comentarii

  1. gogu

    Bine ca-i tatuata privighetoarea, asa erau si strabunicile noastre, mai o doina, mai un tatuaj. Ea va duce folclorul mai departe, bravo !

    Raspunde
  2. Demostene

    Ce legătura are tatuajul cu ce transmite prin cântec fata asta? Dar hai sa găsim ceva, egal ce, cu care sa ne luam de toti si toate

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei