O nouă aventură în Peștera Tritonilor! Speologii reșițeni îți propun încă 1 km de cartare a peșterii

pestera tritonilor

Asociația Speologică „Exploratorii” din Reșița continuă explorarea Peșterii Tritonilor situată la sud-est de Cărbunari, pe Ogașul Pietrosu. Dacă în urmă cu aproximativ 8 ani, când a avut loc prima explorare și au fost cartați cca. 15 metri, în 2016 explorarea împreună cu o echipă de scafandrii a scos la iveală încă 1 km de galerii, de data aceasta speologii reșițeni își propun să crească cartarea la aproximativ 2 km.

Evenimentul de explorare va avea loc în perioada 27 aprilie – 1 mai a.c., la Peștera Tritonilor din Munții Locvei, pe teritoriul administrativ al comunei Cărbunari. Va fi continuată exploarea subacvatică în Peștera Tritonilor și vor începe topografierea galeriilor. Speologii de la Asociația Speologică „Exploratorii” , împreună cu scafandrii speologi ai mai multor organizații speologice din țară, membre ale Federației Române de Speologie, vor realiza filmări și fotografii pentru documentarea activității. Conform cartărilor anterioare, există posibilitatea ca dezvoltarea peșterii să crească la cca. 2 km, după cum declară cei de la Asociația Speologică „Exploratorii” din Reșița.

Echipa de scafandrii ce va carta Peștera Tritonilor va fi formată din: Dragoș Patranca, Radu Pușcaș, Mihai Besesek, Dan Ciulpan, Rora Alexandru, Adi Albuică. Acțiunea este realizată în cadrul Proiectului de Explorare și Cartare a Sifoanelor și Peșterilor Inundate de Apă din Sinclinoriul Reșița – Moldova Nouă, județul Caraș Severin, coordonator fiind Iosif Morac,  Asociația Speologică „Exploratorii”.

În această perioadă vom continua explorarea unui aven, decolmatarea intrărilor de peșteri/izvoare și identificarea unor noi cavități.

Zona carstică Cărbunari este vastă și are un potențial speologic foarte mare. Asociația Speologică Exploratorii a activat cu precădere în zona Reșița – Anina dar începând cu anul 2006 a avut ca prioritate strategică intensificarea explorărilor speologice la sud de Cheile Nerei drept pentru care am dezvoltat și Centrul de Educație Ecologică și Promovarea Turismului la Cărbunari cu sprijin financiar UE. Odată cu înființarea «Centrului» am dezvoltat o serie de activități astfel că în anul 2009 am descoperit și explorat Peștera Tritonilor pe un prim sector de 15 m. În anul 2016, odată cu inițierea Proiectului de explorare și cartare a sifoanelor și peșterilor inundate de apă din sinclinoriul Reșița – Moldova Nouă, județul Caraș Severin coordonat de colegul meu Ioji Morac, au fost descoperiți și explorați peste 1 km de galerii și sifoane accesibile doar scafandrilor speologi. Astfel, echipa de scafandri – speologi, din ce în ce mai numeroasă, se va afla pentru 4 zile la Cărbunari în vederea continuării explorărilor care au un mare potențial”, a declarat, pentru Reper24, președintele Asociației Speologice „Exploratorii”, Bogdan Bădescu.

Cazarea scafandrilor speologi se va face la Centrul de Educație Ecologică și Promovarea Turismului din comuna Cărbunari.

Participarea este deschisă celor care doresc practicarea speologiei. Pentru aceștia, detaliile suplimentare despre acțiunea de cartare a peșterii pot fi obținute de la Ioji Morac, telefon: 0724021590 sau Bogdan Bădescu, telefon: 0721147774.

 

John GAVRILESCU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei