Olimpicii naționali au fost tratați regește în Valea Almăjului

modelmic

A treia zi a Olimpiadei Naționale de Servicii, organizată în acest an la Reșița, de către Inspectoratul Școlar Județean, în parteneriat cu Consiliul Județean, Primăria Reșița și Consiliul Local Reșița, a fost fără probe de concurs, dar cu o bogată activitate educativă.

Cei 146 de elevi, din 40 de județe ale țării, însoțiți de profesorii conducători de delegații, au avut ocazia să cunoască câteva locuri minunate ale județului nostru. După vizita de la Consiliul Județean, 4 autocare i-au transportat la Oravița, unde au străbătut la pas, locuri încărcate de valoare istorică, precumTeatrul Vechi Mihai Eminescu – Muzeul de Istoria Culturii Cărășene sauFarmacia muzeu Knoblauch, prima farmacie montanistică din țară. Următorul popas a fost la Cascada Bigăr – paralela 45, situată la un moment dat pe prima poziție în clasamentul cascadelor lumii.

Valea Minișului i-a condus pe oaspeți spre Valea Almăjului – „valea miracolelor”, așa cum a denumit-o profesorul-poet IOSIF BĂCILĂ și cum o numesc cu mândrie și almăjenii. La Eftimie Murgu au vizitat Valea Rudăricii și au aflat povestea morilor de apă, dar și a eroului bănățean Eftimie Murgu, de la primarul localității, profesorul de istorie Mihai Vlădia și de la directorul Școlii „Dr. Ion Sârbu” din localitate, profesor Marius Borchescu.

Liceul Tehnologic „Iosif Coriolan Buracu” de la Prigor a fost punctul de interes central al zilei. Aici, pe lângă echipa de dascăli ai școlii, coordonată de domnișoara director Simona Miclău, „om al locului”, întreaga comunitate locală a contribuit la oferirea unor frumoase surprize elevilor, dar și profesorilor lor.

Primirea a fost cu pâine și sare și cu o căldură sufletească cum numai bănățenii o au, mai ales când au „goșci”.

Prezentarea locurilor și a oamenilor a fost făcută de Simona Miclău, de domnul inspector școlar general Ioan Benga, de primarul localității, de fostul director al școlii, scriitor bănățean, Pavel Panduru și de domnul Gheorghe Rancu, neobosit promotor al valorilor culturale almăjene, care a organizat și o expoziție a portului popular din zonă.

Masa a fost plină de bucate tradiționale, rugăciunile au marcat Săptămâna Patimilor, copiii au povestit apoi cât de impresionați au fost de această ospitalitate și de tradițiile locurilor.

Simona Miclău, managerul liceului din Prigor: „Pentru tot ceea ce s-a întâmplat azi aici, în cadrul Olimpiadei Naționale pentru Servicii – 2018, îmi exprim public mulțumirile mele și recunoștința față de colegii mei, cadre didactice și nedidactice, bucătarului vestit de la Eftimie Murgu, Marian Popovici, care ne-a impresionat cu masa de fructe și specialitățile din pește, elevului meu Lăzărel Clemente, unei femei dragi nouă, pentru cea mai gustoasă mâncare tradițională, Mărioara Ruja (Bănănaica). De asemenea, domnului Pavel Panduru și domnului Gheorghe Rancu, oameni ce și – au dedicat viața culturii și tradițiilor din Valea Almăjului.”

  1. înregistrare eleva_REBECA_GELAN_Botosani

Dialog cu inspector școlar ION MOATĂR, purtător de cuvânt (foto)

REBECA_GELAN_ION_MOATAR

  1. înregistrare prof. MIOARA ENACHE, inspector școlar general al ISJ Galați, membru, vicepreședinte Comisia Centrală

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei