(P) Cum să alegeți un televizor bun

modelmic

Astăzi, există o gamă ridicol de mare de televizoare de înaltă definiție (HD), 4K Ultra HD și chiar 8K în magazine și online – de la ecrane mari la prețuri accesibile, până la afișaje de ultimă generație care se disting ca cele mai bune televizoare disponibile pe piață. Tehnologiile și caracteristicile sunt uimitoare, dar poate fi greu să țineți pasul cu toate, darămite să stabiliți ce este cel mai important. Suntem aici pentru a vă ajuta să vă decideți.

 

Iată care sunt câteva dintre cele mai importante caracteristici și funcționalități de care să țineți cont, atunci când cumpărați un televizor nou.

Claritate

În mod ideal, această caracteristică dictează cât de clară este imaginea unui televizor, cu toate rezoluțiile sursă disponibile acum: înaltă definiție, ultra înaltă definiție (4K) și, într-un grad mai mic, definiție standard. Totuși, având în vedere modul în care se mișcă lucrurile acum, vă putem spune că performanța unui televizor cu definiție standard este relativ neimportantă. Cu toate acestea, dacă cumpărați un TV 4K, ar trebui să urmăriți cu atenție cât de bine „modernizează” sursele HD, cum ar fi Blu-ray, pe ecranul său nativ 4K.

Când evaluați îmbunătățirea HD la 4K, acordați atenție problemelor obișnuite, cum ar fi o reducere a vibrației culorii, marginile zimțate, estomparea mișcării, fizzing sau zgomot în zonele cu detalii fine și halouri strălucitoare în jurul liniilor fine.

Alte probleme comune, care pot afecta claritatea unui televizor, sunt lipsa de focus asupra obiectelor în mișcare, rezoluția slabă a culorilor, procesarea video slabă și prelucrarea excesivă a reducerii zgomotului. Dacă o imagine arată prea netedă, încercați să dezactivați sistemele de reducere a zgomotului, pentru a vedea cât de mult îmbunătățește lucrurile.

tv

Mișcare

Dacă observați că obiectele aflate în mișcare rapidă par neclare, fără detalii, lasă o urmă în spatele lor sau vedeți cadre care „îngheață” pentru un moment în timpul scenelor de acțiune, e posibil ca televizorul să aibă probleme cu procesarea mișcării.

Majoritatea televizoarelor oferă un tip de sistem de procesare a mișcării pentru a contracara aceste probleme, așa că încercați să le verificați. Cu toate acestea, aceste sisteme de procesare își pot provoca propriile probleme, în special halouri strălucitoare în jurul obiectelor în mișcare, pâlpâiri peste zone cu mișcare foarte rapidă și o tendință de a netezi atât de mult încât imaginile – în special ale filmelor cu 24 de cadre pe secundă – au un aspect nefiresc de fluid.

Rețineți că majoritatea device-urilor oferă diferite „puncte forte” ale procesării mișcării, așa că încercați să reglați setările pentru a vă face o idee mai clară despre performanța unui televizor.

Unghiuri de vizualizare

Cât de bine poate fi urmărit un televizor dintr-un anumit unghi poate fi o mare problemă în multe camere de zi. Pentru a verifica acest lucru pe un televizor care vă interesează, încărcați o imagine pe ecran care conține un obiect luminos, colorat, pe un fundal întunecat și începeți să vă plimbați de-a lungul ecranului, în timp ce sunteți atent la următoarele aspecte:

 

  • Schimbare semnificativă asupra părților imaginii care arată negre, atunci când sunt privite direct din față.
  • Culori care își pierd din intensitate.
  • Aspectul crescut de dungi sau halouri de lumină de fundal.

Culori

Culoarea este unul dintre cele mai dificile atribute de calitate a imaginii de evaluat în magazin. Totuși, la fel ca unghiul de vizualizare menționat mai sus, există câteva lucruri pe care puteți încerca să vă concentrați.

 

  • Cât de naturale arată nuanțele? Încercați să priviți atât imaginea în ansamblu, cât și elementele individuale de culoare. De exemplu, verdele arată radioactiv sau spălăcit? Roșul arată portocaliu? Albastru pare bleu?
  • Studierea modului în care arată pielea oamenilor este un mod foarte bun de a vedea cât de bine funcționează culorile unui televizor. De exemplu, dacă oamenii par prea palizi sau prea roz.
  • Cât de echilibrate arată culorile? Unele nuanțe se pot evidenția atât de mult încât pot distrage de la imagine, în ansamblu.
  • Cât de largă este gama de culori a televizorului? Acest lucru nu este atât de important pentru televizoarele SDR, însă veți vrea să vă asigurați că televizorul are suficiente performanțe de culoare pentru a oferi tonuri naturale, echilibrate. Cu HDR, însă, doriți să vedeți dacă este un televizor ce reușește să ofere o îmbunătățire clară a saturației culorilor, a vibrației și a subtilității lor, atunci când treceți de la SDR la HDR.
Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei