Pagină de istorie, expusă la Caransebeș!

modelmic

Expoziție inedită la Caransebeș, unde toți cei interesați de trecutul orașului vor avea ocazia să admire documente de acum 100 de ani, de la constituirea Consiliului Național Român.

Vernisajul expoziției „Activitatea Consiliului Național Român din Caransebeș” va avea loc marți, 30 octombrie, de la ora 12:00, organizatori fiind Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș în colaborare cu Arhivele Naţionale / Serviciul Judeţean Caraş-Severin, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin.

Cu această ocazie participanții vor putea afla amănunte despre acțiunile premergătoare constituirii Consiliului Național Român din Caransebeș, despre adunarea de deschidere și despre personalitățile participante, dar și despre delegația care a reprezentat orașul Caransebeș la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

În sala muzeului vor fi expuse documente în fotocopie, de la constituirea Consiliului Național Român din Caransebeș, puse la dispoziție de către Arhivele Naţionale. Acțiunea se adresează în special elevilor de la școlile caransebeșene, care vor afla cu această ocazie amănunte despre istoria locului de acum 100 de ani, a precizat directorul muzeului caransebeșean. dr. Adrian Ardeț.

„Adunarea de constituire a Consiliului Național Român din Caransebeș a avut loc la data de 25 octombrie 1918 în Sala Mare a Primăriei, deși la 12 octombrie 1918 s-a format grupul de conducere al Consiliului Național. Adunarea de deschidere, condusă de protopop Andrei Ghidiu a propus o rezoluție prin care Consiliul Național Român își ia asupra sa apărarea drepturilor cetățenilor români din Caransebeș. Această rezoluție a fost supusă direct Sfatului Național al Românilor din Ungaria și Transilvania, cu sediul la Arad. Tot la această Adunare se hotărăște formarea unei Adunări Naționale. Participă la această adunare și delegația formată din ofițeri români din Caransebeș, anume dintr-un căpitan și un locotenent. Se propune arborarea pe Primăria Orașului a steagului românesc, urcat de cetățeanul Ioța, care din lipsă de scară este ridicat pe umeri de cetățenii prezenți. Apoi, pentru menținerea ordinii în oraș au sosit în Caransebeș trupele sârbești la 18 noiembrie 1918, până s-a format Garda Națională. Între 14 – 27 noiembrie 1918 s-a ales delegația ce urma să participe la marea Adunare Națională de la Alba Iulia, a cărei dată a fost fixată la 1 decembrie 1918. Pe lângă deputații aleși, în Consiliul Național Român de la Caransebeș s-a stabilit ca delegația să fie de 60 de persoane, din care 26 de cetățeni acreditați. La adunarea de constituire a Consiliului Național din Caransebeș în 25 octombrie 1918 cetățenii orașului au strigat «Trăiască România Mare».

Consiliul Național Român a avut activitate până la 15 august 1919, când administrația este preluată de către Autoritățile Române. Primii reprezentanți români care au sosit la Caransebeș au fost jandarmii, în frunte cu căpitanul Barboșiu, Regimentul 3 Olt, un regiment care și-a adus drapelul «zdrențuit» în luptele la care a participat pe Jiu. În fruntea Regimentului a fost colonelul Petru Bicică”, a oferit amănunte dr. Adrian Ardeț, managerul muzeului caransebeșean.

Expoziția va fi deschisă până în data de 13 noiembrie, când vor avea loc ample acțiuni dedicate Zilei Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.

Diana RADU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei