Pagină din istoria Reșiței, surprinsă pe film: mutarea bisericii Pătru Iacob! Vezi când  va putea fi vizionată pelicula!

modelmic

Un film cu totul deosebit, care surprinde un moment special din istoria municipiului Reșița – translarea Bisericii de la Pătru Iacob – va putea fi vizionat de reșițeni la finalul acestei săptămâni, în cadrul acțiunilor organizate cu ocazia celei de-a cincea ediții a Zilelor Palatului Cultural. Pelicula – mărturie a trecutului, filmată în urmă cu peste 30 de ani, a fost regăsită recent, după o perioadă de mai mulți ani în care nu s-a știut nimic de soarta ei. 

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril (sau Pătru Iacob, cum este cunoscută de mulți dintre reșițeni, după numele unui comerciant își desfășura activitatea pe vremuri în zonă), construită în anul 1872, a fost mutată din loc în anul 1985, ea fiind considerată un impediment în dezvoltarea centrului civic al Reșiței. Situată în imediata apropiere a Sălii Polivalente, biserica a fost ridicată din fundaţie, pusă pe o şină de cale ferată de peste 80 de metri și mutată la o distanță de 55 de metri. Durata efectivă a deplasării a fost de aproximativ 20 de ore.

Mutarea bisericii a fost filmată de reșițeanul Doru Marcu, după terminarea montarii rezultând o peliculă de 45 de minute, din care însă, din păcate nu au mai putut fi recuperate decât 9 minute.

Aceste 9 minute vor putea fi vizionate pe pasionații de istorie, în această duminică, pe un ecran ce va fi amplasat în Parcul Tricolorului din Reșița. Vizionarea filmului va fi urmată de un concert susținut de Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara. Evenimentul este programat să înceapă la ora 19:30.

Karina TINCUL

foto: Matei Bîtea
www.fotomat.ro

Stiri similare

3 Comentarii

  1. Pingback: Reper24- Pentru ca informatia a evoluat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei