„Pârjoliți ogoarele! Otrăviți fântânile!” Conservați alegătorul până la alegerile următoare!

fântânile din Rusova Noua

În secolul XXI, când civilizația a ajuns într-un punct al tehnologiei extrem de avansat, există și localități unde nu există nici măcar apă potabilă. Cu promisiuni și un program electoral stufos, printre care și rezolvarea problemei apei potabile, Nicolae Orăvicean, primarul comunei Berliște, i-a cam păcălit pe alegătorii de la Rusova Nouă.

Poate că subiectul pe care îl voi trata poate fi unul desprins din evul mediu, când conducătorii oștilor românești pârjoleau ogoarele și otrăveau fântânile pentru ca asupritorii să nu aibă resursele necesare pentru a putea face față confruntării finale, însă el există într-o formă actuală și  se întâmplă la doi pași de noi, în Caraș-Severin, comuna Berliște, satul Rusova Nouă. Nicio fântână din localitatea cărășeană nu mai are apă potabilă. Nici măcar în fântânile din curțile personale. Dar noi vorbim despre cele stradale, care sunt în administrarea primăriei din comuna Berliște. De mai bine de un an de zile, de când Orăvicean a preluat fotoliul de primar, tot ce a găsit edilul să facă pentru a-i proteja pe locuitorii de la care a „cerșit” votul cu promisiuni care acum se pot considera a fi neonorate, a fost lipirea pe fântânile stradale mesaje cu atenționarea: „Apă nepotabilă”. Probabil așa a fost sfătuit de către Direcția de Sănătate Publică, ca să fie scos din culpă în cazul vreunei nenorociri. Numai că apa consumată de bătrânii din satul cărășan, pe termen lung, numai efecte pozitive nu va avea asupra organismului celor care o consumă.

apa nepotabila rusova noua

Am întrebat câțiva cetățeni din localitate dacă l-au abordat pe primar în problema fântânilor. Răspunsul oamenilor a fost halucinant. „Nici măcar nu ne salută din mașină, cum să vorbim cu el? Nici cei dinainte nu au făcut prea multe lucruri pentru noi (n. red. Rusova Nouă), dar măcar au mai oprit și ne-au mai ascultat păsurile. Ăsta (n. red. primarul Orăvicean) nu știe nici să ne salute!”, se plângea un cetățean care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Despre forma pârjolirii terenurilor în secolul XXI o să vorbim într-un articol ulterior, când veți afla cum arată o localitate în interiorul ei, dar mai ales în exterior. Până atunci, eu zic să conservăm alegătorul, nu știu cum, dar să-l facem să nu mai ceară nimic patru ani de zile, iar în preajma alegerilor să-l „trezim” o zi, cât ține procesul electoral. Eventual să-l servim și cu o bere. Așa, să se răcorească până la aflarea rezultatelor alegerilor.

 

John GAVRILESCU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei