Pastila lui Nica: România chestorilor

 

romania chestorilor

Am lucrat ani de zile într-un sistem în care chestorii din Poliţie şi generalii din armată se calcă pe bătături unii pe alţii. La începutul anilor `90, pe la Poliţia Municipiului Reşiţa „funcţiona” un singur colonel, ăsta fiind și șeful Poliţiei, iar pe la Inspectorat găseai cu greu doi-trei colonei, adică şeful inspectoratului şi câţiva şefi de servicii. Daravera s-a schimbat în ultimii ani, coloneii şi comisarii au fost produşi pe bandă rulantă, nu din vina lor, bineînţeles, din vina legilor proaste şi cretine, din vina unui statut al poliţistului sau al militarului, statut care a dat posibilitatea unor cariere fulminante în MAI si MapN . Desigur că unii din cei care au beneficiat de legile astea , chiar au meritat ascensiunea în vârful instituţiei, au fost buni profesionişti, cariera şi-au construit-o pe multă muncă, privaţiuni de tot felul, privaţiuni de care un politician cretin de azi, habar nu are şi dacă i le-ai înşira pe o coală format A4, ar spune că totul ţine de SF.

După 2000, la posturile din vârf, alea călduţe ,remunerate corespunzător, nu mai aveai acces decît dacă dispunei de carnet de partid. Toată societatea civilă ştie că nu ai ce căuta în funcţia de şef de inspectorat de Poliţie, de exemplu, dacă nu ai CV-ul la sediul partidului de la putere. Deşi nimeni din cei ajunşi în vârf nu recunoaşte acest lucru, subordonarea politică a capilor Armatei şi Poliţiei a dus încet, dar sigur, la erodarea adevăratelor valori şi principii din aceste două instituţii, tăvălugul a cuprins şi teritoriul, aşa se face că în ultimii ani, poliţişti şi militari care au avut în spate cariere adevărate, au fost , fie înlăturaţi elegant , nefiind pe placul culorii politice, fie trecuţi în rezervă, unii la cerere, alţii puţin forţaţi, toate aceste murdării , e clar, au fost făcute numai la comandă politică !

Şi atunci poliţistul din stradă sau militarul din teatrele de operaţiuni, au ales să plece , scârbiţi de tot ceea ce se întâmplă în sistem. Discrepanţa flagrantă însă, dintre agentul sau ofiţerul de Poliţie, care au lucrat în stradă toată cariera şi chestorii de bandă din IGPR, o face tocmai pensia aia mult vorbită în media în ultima perioadă. Pentru că da, aşa este, chestorul pleacă din sistem cu o pensie, chiar specială, ca să nu spun nesimţită, iar lucrătorul din praf , ia ce rămâne. Încă o dată spun, nu e vina chestorului, legea făcută de imbecili în pragul unor alegeri , a făcut acest lucru. În articolele viitoare, ca să vă dau un exemplu şi în urma unui studiu aprofundat, vă voi prezenta cariera şi ascensiunea ultimilor doi şefi din Inspectoratul de Poliţie Caraş- Severin.

Ceea ce mă distrează azi, e “ plângăceala” Ministrului de Interne din presă. Zice Ministrul că în numai trei zile , 700 de poliţişti au depus cereri de pensionare ! Numai că printre cei care au solicitat pensionarea sunt 16 chestori, iar pentru alţi 11 demersurile sunt în curs ! Fraţilor, ce de chestori pe metru pătrat ! De unde ,mama dracului , atîţia purtători de stele şi eghileţi ? Doamna ministru, de ce nu umbli matale , impreună cu Guvernul, biensur, la pensiile chestorilor ăştia ? E greu sau periculos ? Te loveşti la ceas, dacă bagi mâna în cuib ! Spune-ne şi nouă, muritorilor de rînd, cîţi dintre chestorii ăştia şi-au dat salarii de excelenţă timp de 6 luni, ca să poată asigura un viitor luminos nepoţilor ? Povesteşte-ne matale despe chestori, pe ăştia ai noştri din teritoriu , îi ştim şi noi ! Dar poate că nu ne poţi povesti , tocmai pentru faptul că mai ştim şi noi despre cariera politică a unor confraţi politici de-ai matale, că de dvs. nici vorbă de vreo suspiciune, care au ajuns din strungari şefi de Cameră sau miniştri ……

Chestorilor, nu vă pup brusc !

 

Adi NICA

Stiri similare