Pastila lui Nica: Şase! Se întorc „băieţii”!

 

Nica

Legea 169 din acest an, lege mult aşteptată de o mare parte a celor de după gratiile închisorilor noastre, intra de azi în vigoare. Dacă până mai ieri societatea românească a fost divizată în privinţa adoptării legii, lege care de altfel era mai mult decât necesară, chiar impusă de Comisia de la Veneţia, iată că Parlamentul nostru face într-adevăr un lucru bun prin promulgarea acestei legi.

Doar se cunoaşte faptul că pe la începutul acestui an, când s-a dorit implementarea unei astfel de legi, flăcăii ăia cu #Rezist, organizaţi fiind, au contestat vehement apariţia legii, iar Guvernul de atunci, mai slab de înger, a cedat. Iată că CEDO dă dreptate iniţiatorilor legii, mai mult, recomandă şi măsuri suplimentare de ordin logistic sau penal, timp în care dosarele aflate în lucru la CEDO sunt suspendate. Dacă legea asta nu ar fi fost promulgată, cu siguranţă România ar fi avut soarta Italiei. Se cunoaşte faptul că Italia a plătit destul de scump la CEDO, pentru suprapopularea închisorilor şi a plătit 8 euro pe zi fiecărui deţinut, astfel că executivul italian a fost nevoit să dea celebrul decret „Închisori goale” prin care s-au graţiat până la 2000 zile pentru deţinuţi.

Una peste alta, măsura luată este benefică, atât pentru cei care pleacă acasă din puşcăriile patriei, dar şi pentru sistemul penitenciar întrucât legea este ca o gură de aer proaspăt adusa sistemului.

Ce va fi în viitor , rămâne de văzut. Cum se vor reintegra o parte din deţinuţi în societate , de asemenea reprezintă un semn de întrebare, că doar se ştie bine, în urma decretelor din anii trecuţi, o mare parte din cei eliberaţi se întorcea într-un timp relativ scurt înapoi în penitenciare…. Dar asta e o cu totul altă problemă pe care tot statul român trebuie să o rezolve, din acest punct perspectivele sunt destul de înceţoşate, deoarece nu am văzut nici un proiect de lege sau vreo măsură care să facă ceva concret pentru reintegrarea în societate a celor care au ispăşit pedepse privative de libertate .

Oricum ar fi, promulgarea legii a dat peste nas multora din analiştii politici care erau împotriva apariţiei acestei legi, legea însăşi este o victorie a puterii vis-a-vis de opoziţie.

În viitorul apropiat romanul îşi va lua măsuri, ori va schimba sistemul de alarmă din casă, va schimba yale, lacăte etc., ori se va dota cu patrupede lătrătoare dresate în acest scop.

Vă pup brusc!

 

Adi NICA

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei