Pe unde trec comisarii de la Garda de Mediu, gunoaiele menajere iau foc aproape instant!

Garda de Mediu

Comisarii Gărzii de Mediu se pare că au în ultima perioadă skill-uri supraomenești. Pentru că suntem un popor romanic, cel mai probabil Vulcanus i-a „dotat” cu aceste puteri de a pârjoli mizeriile depozitate de persoane iresponsabile și lipsite de orice grijă față de mama natură.

Reper 24 a atras, în repetate rânduri, atenția asupra abaterilor legate de depozitarea iresponsabilă, a unor primării, a gunoaielor menajere. Pe lângă faptul că aceste depozitări se fac cu încălcarea legii, cetățenii din comunitățile respective sunt obligate să suporte, pe lângă poluarea solului, și o poluare a aerului datorită arderea gunoaielor. Pentru că, de fiecare dată când comisarii de la mediu constată o neregulă, printre măsuri este prevăzută și igienizarea și transportarea gunoaielor depozitate haotic în locuri special amenajate, respectiv gropi conforme autorizate. Cum această acțiune implică costuri, unii primari aleg calea cea mai facilă și ieftină, arderea gunoaielor. Bineînțeles că nimeni nu va recunoaște acest lucru, pentru că asta ar implica o altă sancțiune, iar în cazuri extreme, când se poate proba o poluare evidentă, contravenția se transformă în infracțiune.

gunoi berliste

Un astfel de caz se întâmplă și pe raza comunei Berliște, unde, de mai bine de șase luni de zile, din nepriceperea și reaua voință a administrației locale, serviciul de colectare al gunoiului menajer a fost sistat. Asta, în condițiile în care marea majoritate a contribuabililor achitase taxa respectivă pe întreg anul în curs. În tot acest timp, gropile de gunoi au apărut ca ciupercile după ploaie în comuna din Valea Carașului. Cum comisarii de la Garda de Mediu au fost în control în două rânduri și au amendat și trasat măsuri Primăriei Berliște, lucrurile păreau să intre pe făgașul normal, așa cum ar fi fost firesc. Însă, surpriză, nici vorbă de așa ceva! Nu știm ce a stat la baza ignorării măsurilor responsabililor de la mediu, poate amenzile prea mici, respectiv 2 500 de lei de fiecare dată, sau nesocotirea instituție ce a aplicat contravențiile, pentru că altfel nu putem găsi o explicație rațională a ceea ce se întâmplă la Berliște. Cum ultima vizită a celor de la Mediu a fost la finalul săptămânii ce tocmai se încheie și, cel mai probabil, una dintre măsuri a fost aceea de a transporta gunoaiele depozitate la groapa de gunoi neconformă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, gunoaiele au luat foc instant. Nu dorim să facem vreo acuzație împotriva cuiva anume, însă, din imagini, se observă că focul a fost securizat, în sensul că a fost amenajat un șanț de siguranță pentru ca focul să nu se extindă și pe pajiștile din proximitatea depozitului ilegal de gunoi menajer. Poate că și divinitatea s-a aplecat asupra comunității din Berliște și a dorit să o protejeze împotriva comisarilor de la Garda de Mediu, care au skill-uri supraomenești, și pe unde trec, focul mistuie fără milă gunoaiele ilegal depozitate. Atragem atenția că acest caz pe care-l prezentăm nu este unul singular.

Reper 24 va rămâne consecvent relatărilor obiective în materie de poluare a mediului, considerând că poluarea mediului este una dintre cauzele ce afectează sănătatea publică. De asemenea, sperăm că noul șef al Gărzii de Mediu, uns de curând la șefia instituției, va imprima un mod de sancțiuni aspre în cazul celor care, în mod repetat, atentează fără vreo urmă de regret la sănătatea noastră.

Citește și: Câinii cu covrigi în coadă, promiși de Orăvicean în campanie, doar pe la gropile neconforme „răsărite” ca ciupercile după ploaie

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei