Pericol de poluare în Parcul Natural Porțile de Fier? Vecinii sârbi își deversează apele de canalizare în râul Nera

nera

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a primit o solicitare de informații din partea ONG GEC Nera privind clarificarea situației deversării de ape de canalizare a localității Bela Crkva ( Biserica Alba) din Serbia în râul Nera, în amonte de localitatea Socol din Caraș-Severin.

Pentru a lămuri această situație, ABA Banat a informat, mai întâi, Ministerul Mediului și Pădurilor de acest eveniment, pentru a solicita, pe cale oficială, informații de la partea sârbă, privind situația enunțată (dacă localitatea sârbă are canalizare, stație de epurare, unde se deversează apele uzate, etc.)

Apoi, specialiștii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin ( Laboratorul de Calitate a Apei din Reșița) s-au întâlnit cu specialiști sârbi din cadrul Apelor Vojevodina, care urmau să facă prelevările de apă obișnuite prevăzute de metodologia de prelevare în comun pentru apele de frontieră, în vederea stabilirii calității apei aflate în zona comună de interes, chiar în această perioadă. În aceste condiții nu a mai fost nevoie să fie cerută o întâlnire extraordinară cu colegii sârbi din Comisia de Calitate a Apei, în vederea soluționării situației semnalate.

După ce zilele acestea au fost efectuate prelevările comune româno-sârbe în secțiunile Naidăș și Socol, de pe râul Nera,specialiștii informează că în urma obținerii rezultatelor de analiză fizico-chimice, în secțiunile menționate starea calității apei din râul Nera este bună, fără a fi observat nici un impact de natură urbană. Prin urmare, rezervația naturală Balta Nera-Dunăre din Parcul Natural Porțile de Fier nu este în nici un pericol.

Specialiștii ABA Banat au anunțat că vor monitoriza în continuare secțiunile comune de pe Nera, până la identificarea tuturor posibilelor cauze care au dat naștere acestei îngrijorări justificate.

 

79233853_2437402279841831_263491076763942912_n

foto: adevarul.ro

Elena FRANȚ

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. zero

    “ABA Banat a informat, mai întâi, Ministerul Mediului și Pădurilor … dacă localitatea sârbă are canalizare, stație de epurare …”

    Mai nou şi apa curge pe invers sau se caută gâlceavă cu vecinii sub orice pretext?

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei