Persoanele peste 65 de ani trebuie izolate obligatoriu! Șeful Clinicii ATI a SCJU Timișoara: „Mai bine izolat decât intubat!”

intubat

Șeful Clinicii Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara și vicepreședintele Societății Române de ATI, prof. univ. dr. Dorel Săndesc a afirmat că ar fi esențial ca persoanele peste 65 de ani sa fie izolate în mod obligatoriu la domiciliu avertizând că situația e foarte tensionată în spitale, atât din lipsa de echipamente de protecție, cât și datorită fricii de necunoscut.

Într-un interviu acordat Ziare.com, dr. Dorel Săndesc a prezentat la rece perspectiva unei evoluții a cazurilor grave afectate de coronavirus și nu a ezitat să evidențieze un aspect îngrijorător, lipsa paturilor ATI cu ventilație mecanică, necesare cazurilor critice de coronavirus, în spitalele din țară.

În sprijinul afirmațiilor sale aduce situația critică din Lombardia, unde cel mai bun sistem sanitar din Europa este pus la pământ în acest moment, începând cu secțiile ATI unde sunt tratate cazurile grave.

„Imaginile de acolo (nr.spitalele din Lombardia) par mai degrabă din Siria, cum să nu fii îngrijorat când tu activezi în sistemul sanitar cel mai prost finanțat din Europa, cu cel mai mic procent din PIB alocat sănătății, cu contribuția pentru sănătate cea mai mică a angajaților și a angajatorilor? 

Lombardia are cel mai bun sistem sanitar din Europa și a fost pus în genunchi. Ce l-a pus în genunchi, unde s-a greșit și ce nu trebuie să repetăm noi?

Rolul esențial este al oamenilor, al cetățenilor. Corpul medical nu poate câștiga singur lupta cu corona. Dacă nu se respectă regulile, nu avem cum să sperăm că vom scăpa ușor.

Lumea cred că înțelege că boala e periculoasă și totuși nu se aplică în masă măsurile care au fost luate mai repede decât în Italia. E un lucru bun, dar când văd imaginile din piețe, târguri, din parcuri, mă înfior.

Mai bine izolat decât intubat la reanimare. Îi implor să se gândească la asta”, a precizat prof. univ. dr. Dorel Săndesc, citat de Ziare.com.

În acest moment, România are 1.360 de paturi ATI cu ventilație mecanică, necesare cazurilor critice de COVID, paturi în majoritate deja ocupate cu cazuri grave, 1.292 de paturi ATI care nu au ventilatoare mecanice și a căror dotare urgentă ar costa 139 de milioane de euro. S-au făcut demersuri în acest sens.

„Au fost făcuți pași. Odată cu echipamentele de protecție, dezinfectanți și alte consumabile, au fost contractate 200 de ventilatoare mecanice, 200 de monitoare și 800 de injectomate. Deci un back-up pentru aproximativ 200 de paturi.

Distribuția nu va fi însa imediată. Primul câștigător al procesului de selecție rapiă, o firma elvețiană, a renunțat pentru că nu poate onora contractul. Al doilea ofertant, din SUA, a confirmat. DSU știe exact în cât timp va livra.

În clinica mea de la Timișoara am o echipa care scanează toată lista de furnizori pe care îi știm și toți fac oferte de furnizare într-un interval de timp care variază între 30 și 90 de zile sau chiar mai mult”, a declarat șeful Clinicii Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, care este și președintele comisiei ATI a Ministerului Sănătății.

În același scop au fost demarate și campanii de strângere de fonduri pentru a ajuta secțiile ATI din vestul țării, precum Campania „România are nevoie de Terapie Intensivă”.

foto: Adevărul

 

Elena FRANȚ

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei