Peste 1.000 de artiști se reunesc la Reșița pentru „Alaiul Primăverii”, ediția 2019!

modelmic

Manifestare de amploare la finalul săptămânii viitoare la Reșița, care va reuni 38 de ansambluri folclorice și peste 1.000 de artiști amatori și profesioniști din județ. Este vorba de tradiționalul „Alai al primăverii”, ajuns anul acesta la cea de-a XXXVIII-a ediție.

Manifestările culturale prilejuite de „Alaiul Primăverii” vor debuta în data de 12 aprilie, la ora 14:00, cu o expoziţie de artă populară şi contemporană intitulată sugestiv „Primăvară cărăşană în forme şi culori” care cuprinde pictură naivă, pictură şi sculptură mică şi ţesături tradiţionale. Vernisajul expoziţiei va avea loc în incinta Muzeului Banatului Montan Reşiţa, sala „Ion Sălişteanu“, etajul I şi va putea fi vizitată atât în data de 12 aprilie până la ora 17:00 cât şi în data de 13 aprilie, între orele 09:00 și 17:00. Vor expune: Ioana Mihăiescu, Francisc Matiaș, Camelia Constantin, Doru Vasiuți.

„Alaiul Primăverii” găzduieşte şi un târg cu meşteşuguri tradiţionale, la care sunt invitaţi 14 meşteri populari din Reșița, Obreja, Rusca Teregova, Doclin, Fîrliug, Constantin Daicoviciu și din județul Vâlcea. Aceștia nu îşi vor expune doar produsele, ci vor avea şi ateliere de lucru pe domenii specifice: podoabe, pictură, costume populare, aranjamente florale, cojocărie/curelărie, olărit tradiţional, sculptură în lemn, dogărit, ouă încondeiate, obiecte de uz casnic din lemn şi dulciuri tradiţionale/turtă dulce.

Parada costumelor este programată pentru data de 13 aprilie și va fi urmată de un spectacol folcloric. Iată programul evenimentului:

  • ora 10:00 – Sosirea formaţiilor – curtea Liceului „Traian Vuia“ Reşiţa
  • ora 11:00 – 11:30 ‒ Parada costumelor populare pe traseul ‒ Liceul „Traian Vuia“ – Parcul Tricolorului Reşiţa
  • ora 11:45 ‒ Deschiderea oficială
  • ora 12:00-20:00 ‒ Spectacol folcloric în Parcul Tricolorului Reşiţa

Se vor prezenta în fața publicului ansambluri foclorice, formații de dansuri, dar și fanfare din Reșița, Cornuțel, Liubcova, Clocotici, Armeniș, Bocșa, Ramna, , Zăvoi, Oțelu Roșu, Verendin, Grădinari, Vărădia, Caransebeș, Carașova, Socol, Obreja, Oravița, Zăgujeni, Greoni,Zorlențu Mare, Teregova, Vermeș, Bozovici, Câlnic, Băuțar, Lăpușnicu Mare, Moniom, Bănia.

Organizatori sunt: Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Reşiţa, Muzeul Banatului Montan, Casa de Cultură a Studenţilor Reşiţa şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin.

foto: CJCPCT Caraș-Severin

Karina TINCUL

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei