Peste 11.000.000 euro pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului vor ajunge în spitalele din Reșița, Timișoara și Požarevac

modelmic+editorial

 

 

România și Serbia au semnat zilele trecute contractul de finanţare pentru un proiect care promite să îmbunătăţească diagnosticarea şi tratarea tumorilor maligne în zona de graniţă.

 

Acest proiect presupune alocarea  de bani, mare parte fonduri europene, spre cele trei spitale implicate, Spitalul Județean din Reșița,  Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Pius Brînzeu” din Timişoara și Spitalul General Požarevac, urmând ca cele trei unități spitalicești să ofere anual circa 400.000 de consultaţii.

Proiectul îşi propune dezvoltarea unor protocoale comune de lucru personalizate pentru pacienţii cu cancer, având un buget total de 11,7 milioane de euro, din care 10 milioane de euro fonduri europene. Obiectivul principal vizează încurajarea colaborării în domeniul oncologiei între instituţiile medicale din aria eligibilă a Programului pentru a asigura accesul la servicii medicale moderne şi eficiente pentru pacienţi.

Obiectivele specifice ale proiectului se referă la îmbunătăţirea şi modernizarea metodelor de diagnosticare a cancerului prin:

– extinderea colaborării între spitalele din regiunea transfrontalieră România-Serbia prin implementarea aplicaţiilor de telediagnostic şi modernizarea echipamentelor informatice;

– implementarea unei noi platforme software specializate, care să permită schimbul rapid de informaţii între medicii oncologi;

– modernizarea metodelor de tratament chirurgical şi schimbul de informaţii între specialişti;

– dezvoltarea fundamentării pe baze de date a tratării cancerului, pentru a ameliora calitatea diagnosticului şi a creşte speranţa de viaţă a pacienţilor.

De rezultatele obţinute va beneficia în principal populaţia din zona de graniţă a ambelor ţări, cele trei spitale implicate în proiect oferind anual aproximativ 397.000 consultaţii.

Acest proiect face parte din programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia care continuă finanţarea cooperării transfrontaliere în zona de graniţă româno-sârbă, prin intermediul Instrumentului de Asistenţă pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene şi al guvernelor celor două state.

Bugetul total al programului este de 88.124.999 de euro, din care 74.906.248 de euro reprezintă finanţare nerambursabilă din fondurile Uniunii Europene. Aria eligibilă a Programului este constituită din judeţele Timiş, Caraş Severin şi Mehedinţi (din România) şi districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

 

 

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei