Peste 180 de milioane de lei pentru modernizarea sistemului 112! Câți cărășeni apelează numărul unic de urgență?

modelmic

Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat că a fost semnat contractul de furnizare de echipamente și aplicații informatice pentru modernizarea sistemului 112, licitația fiind câștigată de asocierea de firme Orange Romania S.A. – Atos Convergence Creators. Valoarea contractului este de peste 180 milioane de lei, iar perioada de implementare este de 24 de luni.

Modernizarea sistemului 112 este finanțată în procent de 85% din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), Axa prioritara 5 „Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor”, Obiectivul Strategic 5.2 „Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție”.

Conform celor de la STS, printre beneficiile proiectului se numără: modernizarea la nivelul a 40 de județe a infrastructurii hardware și software a SNUAU, reducerea timpului de așteptare până la preluarea apelurilor de urgență prin distribuirea inteligentă a apelurilor, intervenții mai rapide și mai eficiente la urgențe prin crearea de capabilități de recepționare a apelurilor de urgență și a informațiilor de localizare asociate, care prezintă un grad de acuratețe mai mare și care asigură localizarea mai precisă a apelanților aflați într-o situație de urgență, o colaborare mai eficientă între instituțiile publice care coordonează și gestionează activitățile de intervenție în caz de urgență, prin crearea unui tablou operațional comun, posibilitatea recepționării și atașării de date suplimentare pe durata apelului de urgență precum transmisii video și de imagini de la locul evenimentului, pentru fundamentarea deciziei de intervenție, extinderea accesibilității serviciului de urgență pentru persoane cu dizabilități de auz și/sau vorbire, în acord cu cele mai noi cerințe la nivel european.

Citește și „Caracal“ de Caraș-Severin! Șoferul comandantului de poliție Viorel Avram, responsabil de 112!

Citește și Episodul final – Între oglinzi … aproape paralele

În județul Caraș-Severin, numărul unic de urgență 112 a fost apelat de 13.603 de ori pe parcursul anului 2018 (cu peste 1.000 de apeluri mai multe decât în anul precedent). Media de apeluri 112 pe zi a fost de 37,3, faţă de 34,0 în anul 2017. Din totalul apelurilor, 8.269 au fost din mediul urban şi 5.334 din mediul rural. Majoritatea apelanţilor au sesizat: scandaluri (22,2%), agresiuni (12,6%), accidente (12,1%), furturi (4,7%), loviri (6,0%), tulburarea liniștii publice (4,7%), amenințări (3,8%), distrugeri (1,8%), aceste genuri de sesizări reprezentând 72,0% din totalul celor efectuate prin SNUAU 112. Trebuie precizat și faptul că 25,9% dintre apelurile prin SNUAU 112 nu s-au confirmat.

 

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei