Peste 2 500 de spectatori la bicentenarul celui mai vechi teatru din țară, Teatrul „Mihai Eminescu” din Oravița

teatru oravita 200

În perioada 01.10.2017 – 10.10.2017, Primăria Orașului Oravița, împreună cu Teatrul „Mihai Eminescu” Oravița, Asociația Scenic Art  și Liceul Teoretic „General Dragalina” Oravița au realizat „Gala Teatrelor Naționale din România- Oravița 200”. La organizarea acestui eveniment au participat și 3 rezidenți din proiectul Artă ‘ n casă- proiect cultural coordonat de Asociația Contrasens, în luna august la Socolari.

După 200 de ani de la înființarea Teatrului Vechi din Oravița, Teatrele Naționale din România, alături de artiști prestigioși, au adus un omagiu celei mai vechi scene a țării.

Festivalul a oferit publicului orăvițean: o premieră a Teatrului Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița și a asociației culturale ”Scenic Art”- spectacolul ”Stella”, de J.W. von Goethe, în regia lui Ștefan Iordănescu; un recital „Dor de Eminescu”, conceput  şi susţinut de actorul Ion Caramitru , acompaniat de clarinetistul Aurelian-Octav Popa; un one-man-show susținut și conceput de Florin Piersic Jr.  – „Freak Show”;  șase spectacole din repertoriul Teatrelor Naționale din România: „Cealaltă țară”- Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, „London- a new story”- Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, „ ActOrchestra”- Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, „Aeroport”- Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, „UNU+UNU” – Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, „Limba Maternă- Mameloschn” – Teatrul Național din Tg. Mureș; un concert – ”Anotimpurile”, de A. Vivaldi- Filarmonica Banatul din Timișoara; un spectacol „HUOOOOO!!!”- al teatrului independent Auăleu ; un spectacol de teatru pentru copii;  două spectacole stradale cu mimi, bufoni , statui vivante și statui vivante fluorescente.

Au avut loc, de asemenea, o serie de evenimente conexe: un workshop destinat elevilor din Oravița, susținut de Vadim Rusu și Cornel Mihalache, finalizat cu un spectacol „Calamburia” , lansări de carte, simpozioane, un duo muzical între Liviu Burz și Ruben Doran, o expoziție de artă – „Socolaria”, dar și o expoziție de arhitectură – „ Proiecte de reabilitare clădiri de patrimoniu din Oravița”.

La final, putem număra: peste 2500 de participanți, 15 voluntari, o echipă de organizatori veniți din toată țara și 19 parteneri media. „Oravița 200” va deveni un festival care va avea loc anual, sub o formă extinsă, având o componentă performativă stradală, de teatru tânăr și va reuni în continuare mari actori și mari spectacole, pe scena celui mai vechi teatru renăscut, din România.  Va exista în continuare o legătură strânsă între festival și proiectul „Artă ’n casă”, care va produce tineri manageri culturali, ce vor face parte din echipele de organizare și producție. O nouă instituție publică de cultură se va naște, sub forma unui teatru de proiecte, cu o stagiune permanentă, în așa fel încât Oravița să fie conectată, la 200 de ani după inaugurare, la cele mai importante și prestigioase momente din teatrul românesc și european contemporan”, se mai arată în comunicatul de presă remis de organizatori.

 

Diana RADU

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei