Peste 500 de persoane au participat la Marșul pentru viață de la Reșița! Populația din România, în scădere dramatică!

 modelmic

A opta ediţie naţională a Marșului pentru viață a avut loc sâmbătă, 24 martie 2018, în peste 100 de oraşe din România, cu mesajul „O lume pentru viață”. În lume, Marșul pentru viață a fost organizat pentru prima dată la Washington. D.C., în 22 ianuarie 1974. În România, a fost organizat pentru prima dată la Timișoara, în 2008. Evoluția numărului de organizatori ai evenimentului în ultimii ani se prezintă așa: 2013 – 23 de orașe din România; 2014 – 40 de orașe din România; 2015 – 79 de orașe (77 din România, 2 din Republica Moldova); 2016 – 130 de orașe (110 din România, 20 din Republica Moldova); 2017 – 287 (138 de orașe din România și 149 localități din Republica Moldova). În Statele Unite ale Americii s-au produs o serie de evenimente notabile pentru mișcarea de apărare a vieții la cel mai înalt nivel, fără precedent istoric: președintele Trump a declarat ziua de 19 ianuarie ca fiind „Ziua Națională a Sfințeniei vieții”; aceasta a fost ziua când a avut loc al 45-lea Marș pentru Viață din SUA. Majoritatea reportajelor media au estimat participanții la un număr de 500.000 de participanți.

Marșul pentru viață este neconfesional și apolitic. La nivel național organizatorul principal al ediției 2018 este asociația „Studenți pentru viață”, iar în Caraș-Severin, Episcopiei Caransebeșului i s-au alăturat Inspectoratul Școlar Județean, Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița, Asociația „Din inimă pentru inimă”, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de munte, Colegiul Național al Asistenților Sociali din România-filiala CS,Coaliția pentru Familie – filiala CS și Protopopiatul Reșița.

11 3

Sâmbătă 24 martie, la orele 12, evenimentul a început cu o rugăciune în fața Bisericii Sf. Apostol Petru și Pavel din Govândari, de acolo cei peste 500 de participanți au străbătut Bulevardul Muncii, apoi bulevardul Republicii, purtând banere, baloane, afișe cu mesaje simbolice pro-viață, pro-mamă, pro-familie, mesaje de susținere a femeii în criză de sarcină.

În fața Catedralei „Schimbarea la față” din Parcul Tricolorului s-au rostit mesaje din partea organizatorilor. Părintele Mihai Ciucur, a subliniat ideea de unire a tuturor în anul centenarului, mulțumind celor prezenți că în ciuda vremii de afară s-au unit pentru a arăta lumii „că le pasă de darul suprem pe care Dumnezeu îl trimite tuturor: viața”, doamna prof. univ. dr. Lavinia Popp a dat citire mesajului Coaliției pentru familie de susținere a familiei tradiționale românești, subliniind că Marșul pentru viață este o sărbătoare a mamelor. Din partea ISJ CS a vorbit domnul Constantin Nicolaescu, inspector școlar general adjunct, accentuând importanța valorilor promovate de eveniment: dreptul la viață și dreptul la libertate. Doamna Tudorița Nicula, președinta Asociației „Din inimă pentru inimă” a lansat ideea unor acțiuni concrete de consiliere a tinerelor fete asupra problemelor privind o sarcină nedorită. În încheiere,corul de femei „Laudae” al Protopopiatului Ortodox Reșița a interpretat câteva cântece potrivite evenimentului, sub conducerea preotesei Georgiana Ciucur.

 

9 6 4

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, România este pe locul 7 într-un clasament al țărilor în care populația va scădea în mod dramatic,  cu peste 15%, între 2017 și 2050. Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică (INS) de anul trecut,  la 1 ianuarie 2017 populaţia rezidentă a țării a fost de 19,638 mii persoane, în scădere cu 122 mii persoane faţă de 1 ianuarie 2016.  „Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ (numărul persoanelor decedate depăşind numărul născuților-vii cu 68.061 persoane)”, a arătat INS.

În școlile din județ învață în prezent aproape 40000 copii, dar alarmant este faptul că doar într-un singur an școlar a scăzut populația școlară cu peste 1000 elevi. Asupra acestor fapte dorește MARȘUL PENTRU VIAȚĂ să atragă atenția, precum și asupra necesității unor măsuri sociale pentru a sprijini femeile în criză de sarcină, înființarea de cabinete de consiliere în criza de sarcină și acordarea unei indemnizații pe perioada sarcinii începând din a 14-a săptămână de sarcină (limita legală pentru avortul la cerere).

1

De pe site-ul http://www.marsulpentruviata.ro/acasa/ aflăm că în Caraș-Severin, există un asemenea centru la REȘIȚA, Asociația MAMA Reșița, Str. Independenței, nr. 5, ap. 16. Tel. 0255.223.303, [email protected] – Sanda Molin. Pe site-ul http://femeifericite.com/,puteți citi mărturii ale unor tinere mame, povești de viață impresionante și puteți  îndemna persoanele cunoscute dumneavoastră care au trecut prin criza de sarcină să relateze experiența lor.

 Nicoleta MARCU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei