Peste cinci mii de cărți funciare vor fi eliberate gratuit cetățenilor din Măureni!

 

modelmic

Peste cinci mii de cărți funciare vor fi eliberate gratuit, începând de astăzi, pentru proprietarii imobilelor din comuna Măureni din județul Caraș-Severin, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023 (PNCCF). Lucrările de cadastru general au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Caraș-Severin.

În total este vorba de 5.603 de cărți funciare care vor fi eliberate cetățenilor din Măureni. Comuna măsoară 9.007,98 de hectare, iar lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale (UAT) au început în luna septembrie 2016. Noile cărți funciare au fost înmânate primarului comunei Măureni, Brian Filimon, de către ing. Rusalin Mureșan, directorul OCPI Caraș-Severin.

Alte peste șase mii de cărți funciare au fost eliberate gratuit anul acesta proprietarilor terenurilor agricole din 14 comune din județul Caraș-Severin, în urma lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale. Cele 6.610 de imobile au suprafața totală de 2.828,11 de hectare și se află în localitățile: Buchin, Ciclova Română, Copăcele, Doclin, Ezeriș, Grădinari, Lăpușnicu Mare, Mehadica, Obreja, Pojejena, Sacu, Slatina-Timiș, Socol și Teregova.

„În prezent, din cele 77 de UAT-uri din județul Caraș-Severin, una (Măureni) este cadastrată integral, iar în alte 70 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale. Totodată, 21 de comune din județul Caraș-Severin vor fi cadastrate integral cu fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Pentru primele două (Teregova și Mehadia) ANCPI a inițiat deja procedura de licitație.

Obiectivul principal al Programului Național de Cadastru și Carte Funciară este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară”, explică Rusalin Mureșan.

PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local. Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, www.ancpi.ro.

foto: viata-libera.ro

 

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei