Picături de artă și credință la Bocșa

modelmic

Acum 21 de ani autoritățile locale bocșene au hotărât ca Sf. Prooroc Ilie să fie patronul spiritual al orașului Bocșa dat fiind faptul că cel mai important și cu tradiție eveniment al orașului este la această sărbătoare, când mii de oameni, din toate părțile, se îndreaptă în pelerinaj spre Mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor Vasiova.

Așadar, de 21 de ani, cu prilejul acestei sfinte sărbători, alături de obișnuitul praznic al hramului Mănăstirii care se desfășoară în perioada 19 și 20 iulie și care constă într-un program de slujbe religioase pe timp de zi și de noapte, la care iau parte o mulțime de pelerini, instituțiile de cultură s-au alăturat acestei frumoase sărbători și au organizat, de-a lungul vremii, diverse activități culturale, mai mult sau mai puțin fastuoase, însă de impact.

Lansări de cărți, expoziții, întâlniri cu scriitorii, urmate apoi de tradiționalul pelerinaj la Mănăstire au fost organizate de către Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa cu prilejul acestui eveniment. Mai mult, instituția cărții a inițiat un proiect intitulat „La Bocșa de Sf. Ilie”, proiect cuprins în programul de activitate și în cadrul căruia au fost puse la cale astfel de întâmplări îmbucurătoare pentru publicul amator de artă, literatură, cultură.

Din anul 2017 autoritățile locale au hotărât ca în această perioadă a anului să fie o adevărată sărbătoare a orașului organizând „Zilele orașului Bocșa”, un eveniment care cuprinde activități culturale, partea religioasă și tradițională, dar și un program recreativ, de show, constând în spectacole folclorice și muzică pop-dance (muzică ușoară).

Evident, în cadrul acestui eveniment complex intitulat „Zilele orașului Bocșa” biblioteca își derulează deja tradiționalul proiect „La Bocșa de Sf. Ilie” organizând activități culturale cunoscute și specifice: lansări de cărți, expoziții, lansări de reviste, întâlniri cu scriitori și oameni de seamă.

Joi, 19 iulie 2018, în sala de ședințe a Consiliului Local Bocșa a avut loc un triplu eveniment organizat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” în parteneriat cu Mănăstirea Sf. Ilie, Casa de cultură și Primăria orașului Bocșa, și anume: lansarea volumului „Picături de artă și credință la Bocșa”, lansarea celui de-al doilea număr pe anul 2018 al revistei „Bocșa culturală” și vernisarea unei expoziții pe temă religioasă – biserici din Bocșa – picturi realizate de Nik Potocean.

Volumul ”Picături de artă și credință la Bocșa” (coordonator Gabriela Șerban, prefață Gheorghe Jurma și imagini Nik Potocean) a apărut la editura TIM din Reșița și se înscrie în seria „Bocșa – istorie și cultură” având nr. 43 de apariție. Este un nou volum apărut sub egida Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea”, cu sprijinul TransProtector (dir. Ionel Pau), dar și cu sprijinul și importantă contribuție a editurii TIM și a directorului acesteia, criticul Gheorghe Jurma.

Mai mult, realizatorii au considerat că, în acest an al sărbătorii centenarului Marii Uniri, în anul omagial al unității de credință și de neam, un astfel de volum nu face altceva decât să împletească armonios arta și spiritualitatea printr-un excepțional act cultural.

Bibliotecara Gabriela Șerban, care a inițiat și coordonat cartea, a gândit să ofere utile sinteze despre bisericile din Bocșa și o viziune artistică a lor prin picturile lui Nicolae Potocean. E o propunere interesantă, în continuarea altor studii mai vechi sau mai recente dedicate istoriei și geografiei ecleziastice bănățene, inclusiv ale cercetărilor din Bocșa, de altfel citate în articolele cuprinse în volum”, specifică Gheorghe Jurma în prefața cărții.

 

carte1

În volum sunt cuprinse 11 lucrări ale artistului plastic Nicolae Nik Potocean, reprezentând cele 11 biserici ortodoxe, catolice și reformată din orașul Bocșa, lucrări expuse și vernisate în cadrul manifestării.

La eveniment au luat parte oameni de cultură, scriitori, preoți și mulți prieteni ai bibliotecii. Despre eveniment au vorbit la modul superlativ pr.prof.dr. Ionel Petrică (Bocșa), pr. insp. Mihai Ciucur (Reșița), pr.dr.Valentin Bugariu (Birda), prof.dr. Mihai Vișan (Bocșa), scriitorul și editorul Gheorghe Jurma (Reșița), scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu (Mehadia), Dan Liuț (Bocșa), prof.dr. Călin Chincea (Berzovia), Mihai Chiper (Anina), poetul Iulian Barbu (Reșița), scriitorul Titus Suciu (Timișoara) și alți dragi prieteni, importanți oameni de cultură.

Revista „Bocșa culturală” nr. 2/ 2018 (101) a fost prezentată succint, în sală fiind prezenți mulți dintre colaboratorii revistei, poeți, scriitori, dascăli și preoți, realizatori de cărți, reviste și alte publicații importante.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe și cu tradiționalul pelerinaj la Mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor Vasiova.

 

DSCN8916

Gabriela ȘERBAN

 

 

 

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei