Planul de management al rezervației naturale Cheile Rudăriei, pe masa Guvernului!

modelmic

Aproximativ 1 milion de lei au fost investiți pentru realizarea unui plan de management pentru rezervația naturală Cheile Rudăriei din Caraș-Severin. Planul, conceput în cadrul unui proiect derulat pe fonduri europene, se află în prezent pe masa guvernanților, așteptând să fie aprobat. 

Timp de 41 de luni au lucrat persoanele implicate în proiectul „Elaborarea Planului de management al ariei protejate Cheile Rudariei“ pentru ducerea acestuia la bun sfârșit. Conferința de final a proiectului a avut loc săptămâna aceasta la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița, cea care deține custodia ariei protejate de importanță comunitară Cheile Rudariei. Rezultatul obținut a fost trimis la București și așteaptă în prezent să fie aprobat de guvernanți.

Obiectivul proiectului l-a reprezentat realizarea planului de management, un plan care este un instrument care în momentul în care va fi aprobat prin hotărâre de Guvern, pentru că toate planurile de management al ariilor naturale protejate vor fi aprobate prin hotărâre de Guvern, va avea o valoare de lege. Ce însemnă asta? Că toate proiectele de dezvoltare care se vor realiza în interiorul ariei naturale protejate Cheile Rudăriei sau în proximitatea acesteia vor fi reglementate pe baza acestui plan de management, unde tendința este aceea de a ține un echilibru între conservarea biodiversității și exploatarea resurselor naturale”, a explicat cu ocazia conferinței de final, Carmen Sorescu, lector la UEM și expert în cadrul proiectului.

Rezervația naturală Cheile Rudăriei este situată pe teritoriul administrativ al comunei Eftimie Murgu și are o suprafață de 300 de hectare. Zona a fost declarată arie protejată încă din anul 1982, ca urmare a importanței perimetrului din punct de vedere geomorfologic, floristic, faunistic și mulinologic. În anul 2007, perimetrul a fost integrat în Rețeaua Europeană Natura 2000, fiind declarat sit de importanță comunitară.

Zona este cunoscută în special datorită complexului de mori de la Rudăria, cel mai mare din sud-estul Europei.

Foto: lataifas.ro

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Paula c

    Administratia judetului ( cu fonduri guvernamentale eventual) sa faca bine si sa aloce bani pentru a repara drumul Prilipeti -Rudaria, iar morile sa le se guvernantii in sarcina satenilor mei pentru ca ei stiu foarte bine sa le administreze. Cand se ” baga ” guvernul nu e de bine!

    Raspunde
  2. Pingback: Sperante mari pentru salvarea uneia dintre comorile Banatului! In varful carui pix sta marea decizie? | Opinia Timisoarei – Stiri din Timisoara cu foto si video, evenimente, locuri de munca, meteo, curs valutar, cancan, horoscop, imobiliare, Faceboo

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei