„Plătim parlamentari cu 7 mii de euro, să ne învețe cum să trăim cu 700 de lei“

asasasa

Am citit această postare pe o rețea de socializare și mi-a rămas în minte. Cam acesta e adevărul. Atâta doar că în ultimele zile, aleșii noștri, cei pe care i-am votat să ne reprezinte interesele, sunt mai atașați de ideea de a-și păstra cei 7 mii de euro lunar decât să ne facă nouă viața mai bună.

Cine mai conduce România? Probabil nimeni și nici până acum nu cred că a fost condusă, ci doar dirijată de niște forțe obscure, cu foarte multe interese economice: transformarea României într-o imensă piață de desfacere, acapararea terenurilor agricole, a rezervelor naturale de orice fel, privatizarea cu dedicație a industriilor strategice și câte și mai câte. Nici una dintre acestea nu au nimic în comun cu cel care i-a propulsat pe parlamentarii noștri în acele fotolii călduțe, confortabile și destul de scumpe pentru noi, cei de rând.

Cele două mari formațiuni politice din România – PSD și PNL (ordinea e dată de ultimele alegeri parlamentare), se acuză reciproc de devalizarea țării, de situația economică jalnică în care s-a ajuns, de interese meschine și tot așa, enumerarea poate continua. Cine are dreptate? Nu știu și personal cred că toată clasa politică post decembristă poartă întreaga vină. E necesară o resetare a întregii societăți, dar pentru asta e nevoie de concordie, de înțelegere a gravității situației în care ne găsim, de o voință politică și cetățenească.

Acum se ceartă pe alegeri; anticipate sau la termen. Interesul e doar al lor, pentru că vor să știe cine primește loc în lojă la oala cu smântână. Al nostru nu poate fi, pentru că indiferent de ce ne dorim noi, la alegeri, fie ele acum sau mai în toamnă, vom avea de ales între aceleași formațiuni politice și mai rău, între aceeași candidați; între aceleași fețe zâmbitoare care ne promit marea cu sarea și ne servesc apoi cu grație, rahat cu apă rece.

Probabil noi ar trebui să ne impunem punctul de vedere și să cerem altceva. Dar care noi? Spun asta pentru că electoratul e împărțit cu largul lor sprijin și al forțelor care dirijează din umbră, în tot felul de grupuri și grupulețe; în tabere diametral opuse care se luptă pe viață și pe moarte pentru întâietate: tineri contra vârstnici, bogați contra săraci, salariați contra pensionari, angajații de la stat contra celor din privat, românii din țară contra diaspora, cei de stânga contra celor de dreapta și lista poate continua la infinit.

Dezbină și stăpânește se aplică cu brio la noi și suntem atât de orbi și înverșunați încât nu vedem, sau mai rău nu vrem să vedem și să înțelegem. Ei și dacă vedem, ce putem face? Probabil nimic. Eu personal nu mai văd luminița de la capătul tunelului, speranța, spuneți-i cum vreți. Să fie de la vârstă miopia aceasta, să fie de la lehamitea care mă încearcă atunci când vreau să văd ce mai fac politicienii noștri?
Aceeași clasă politică, aceeași oameni, aceleași probleme (ale lor, nu ale noastre), aceeași bătălie pentru ciolan, aceleași acuze care seamănă teribil cu ale noastre pe când eram copii și băteam mingea pe maidan și fiecare ceartă se încheia cu invariabila expresie, „ba pe-a măti“.

Liberalii vor anticipate acum, sperând că valul de popularitate le va aduce o majoritate confortabilă în viitorul parlament. Social democrații vor alegeri la termen, mai în toamnă, cu gândul că erodarea PNL-ului le va fi lor de folos. Și unii și alții au în minte interesul lor de partid. Dar interesul meu unde e? Cine va aduce o bunăstare acestei nații? Se pare că liberalii uită că la parlamentare votul majoritar va fi dat de cei din țară, fără aportul diasporei care va avea de ales doar câțiva parlamentari. La urne se vor prezenta (dacă o vor mai face) cei ce trăiesc zi de zi, marcați de hotărârile voastre. Cei care sunt direct afectați (în bine sau în rău) de reforma în sănătate, de tăierile foarte legale de păduri, de „uniformizarea“ tarifelor la energie electrică, gaz metan și tot așa.

PSD-ul uită și el, că deh, are o vârstă, că indiferent de cine conduce partidul, în spate se văd, oricât de bine ar încerca să se pitească, baronii roșii. Cei care conduc destine și cred că împingerea în față a unor tineri, va abate atenția de la ei. Uită că au avut puterea de atâtea ori și tot de atâtea ori nu au știut ce să facă cu ea. Adică au știut și au făcut, dar nu în interesul țării și al alegătorului; sau nu suficient de mult.

Bătălia politică din Parlamentul Național a căzut în derizoriu. De la hotărârea președintelui de a numi astăzi, un premier demis ieri, la promisiunea de a boicota investirea unui nou cabinet, funcție de interesul propriu. Dar cu noi, cei de care vă amintiți din 4 în 4 ani cum rămâne, domnilor politicieni? Sau rămânem aceeași carne de tun care trebuie să plătească un parlamentar cu 7 mii de euro pe lună, pentru a ne explica cât de bine și de frumos putem trăi cu 700 de lei, tot într-o lună.

sursă foto: perfectimperfecte.ro

Dan AGACHE

Stiri similare

5 Comentarii

 1. Johann Nicolescu

  ABSOLUT CORECT si facem acest lucru pentru peste 500 de parlamentari desi poporul a votat la referendum 300 de parlamentari.

  Raspunde
 2. Dan

  Mare adevar . Oare cat o sa mai îndurăm? Acești politicieni își bat joc de noi,oamenii de rand.Noi românii ar trebui să le dăm o lecție pentru totdeauna,sa simtă la VOT dorința poporului

  Raspunde
 3. zero

  Cine mai conduce România?

  O “remorcă” care a renunţat (tacit) la “motoare”, la armată şi independenţă, chiar mai are nevoie de conducători?
  Întreb pentru un prieten …

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei