Politichia cărășeană, ținută la sânul lui Avram! Comisarului Avram!

Avram

Politichia românească ne uimește aproape în fiecare zi, iar declarațiile de astăzi pot fi mâine istorie, unii politicieni suferind de o amnezie instantă și profundă ceea ce ne face pe noi, actori de mâna a doua, în viziunea lor, să părem penibili când le adresăm o întrebare firească vis-a-vis de cele declarate anterior. O astfel de practică se întâlnește și la noi în județ, doar nu puteam noi fi mai prejos decât cei de la centru. În contextul scandalului politic din organizația PSD Caraș-Severin, în ultima perioadă, declarațiile de susținere a uneia dintre părți s-au transformat brusc într-o negare absolută și, mai mult, într-o schimbare radicală a taberei.

Ca să puteți înțelege mai bine, în urmă cu două săptămâni, în contextul apariției scrisorii (aproape pierdute) împotriva președintelui PSD, Liviu Dragnea, mai mulți primari din Valea Carașului, Valea Almăjului și Clisura Dunării, alături de deputatul Luminița Jivan, s-au arătat nemulțumiți de poziția președintelui organizației județeane a PSD, Ion Mocioalcă, acesta fiind unul dintre semnatarii ulteriori ai scrisorii. Ba mai mult, primarilor din zonele sus-menționate li s-au alăturat și alte organizații din județ. Numai că, deși la întâlnirea cu pricina erau foarte fermi și deciși să-și urmeze cauza, după CEx-ul județean al PSD, lista de susținători ai „moțiunii” Jivan s-a diminuat dramatic. Din vreo 30 de semnatari, au mai rămas aproximativ 15. Aceștia, împreună cu Jivan, au dus mesajul la București în CEx-ul național. Ce s-a întâmplat acolo cu scrisorica mototolită și pierdută am văzut cu toții. Bătăiță la fundul gol, dacă-mi permiteți eufemismul. Teoretic, într-o societate sănătoasă, pierzătorii ar fi trebuit să facă un pas înapoi, după cum bine a cerut primarul de Cărbunari conducerii actuale a organizației județene a PSD CS. Numai că noi trăim în Românica și în loc ca lista susținătorilor „moțiunii” Jivan să se îngroașe, primarii semnatari au dispărut de pe listă ca frunzele din copaci toamna. One by one, cum ar spune englezul. Concomitent cu amnezia totală a celor care o susțineau pe Jivan, Codrin Ștefănescu, secretar general al PSD, a făcut o declarație împotriva conducerii PSD CS, îndemnându-i pe amnezici să „stea strânși uniți în jurul deputatei Jivan”. Asta i-a enervat la culme pe câțiva din pesediștii de top ai județului și, brusc, declarațiile anti Codrin au curs în presa cărășeană. Evident, chiar și jurnaliștii l-au catalogat ca fiind un traseist politic, ducând astfel în derizoriu poziția lui Codrin. Ba mai mult, s-au trezit la viață și parlamentari care n-au scos o vorbă timp de doi ani. Singurul parlamentar echilibrat și care n-a intrat în acest joc a fost senatorul Ionuț Chisăliță, care, din punctul meu de vedere, este și cel mai activ parlamentar cărășean, după Marcel Vela. Din tot ce a apărut în presă până în momentul de față, am tras o concluzie: Mocioalcă – erou județean. N-am să fac o analiză a celor aproape 18 ani de deputăție ai lui Mocioalcă, pentru a nu fi acuzat că aș vrea să-l pun într-o lumină proastă, însă, până mai ieri (n.r. înaintea semnării scrisoricii pierdute) Mocioalcă era un baron, era des criticat prin anumite publicații pentru (in)activitatea sa de politician. Și, brusc, a devenit salvatorul națiunii.

Susținătorii lui Jivan, disappeared like a grey donkey in the fog!

Ceea ce este foarte interesant este faptul că primarii și președinții unor organizații locale social-democrate au dispărut instant de pe lista lui Jivan. Dacă în ziua în care s-au întâlnit pentru a pune la punct opoziția față de decizia lui Mocioalcă erau foarte vocali, deciși și entuziasmați, ulerior, au dispărut ca măgarul în ceață. Unul câte unul. Dacă-n ziua respectivă unul dintre interlocutorii mei, semnatar al „moțiunii” Jivan, spunea că nu mai vrea să audă de Mocioalcă, brusc a devenit susținătorul salvatorului. Bineînțeles că mi s-a părut bizară această schimbare radicală de poziții și am început „săpăturile”. Prima chestiune ce mi-a sărit în ochi la contestatarii lui Mocioalcă a fost un comentariu pe o rețea de socializare: „[…] Luni, la o întâlnire cu primarii, a fost invitat și șeful Poliției Caraș pentru intimidare. Același comportament ca Frunzăverde, mentorul lui”. Evident că este vorba de președintele Mocioalcă și comisarul-șef Avram, care, din comentariul postat pe Facebook de Nelu Zaberca, membru PSD în organizația locală Moldova Nouă, ar fi exercitat presiuni asupra edililor care încă mai erau alături de deputatul Jivan. Cu greu am aflat și numele primarilor prezenți la aceea întâlnire, edili care au evitat să vorbească cu subiect și predicat despre conținutul discuțiilor din ziua respectivă la o terasă din municipiul Reșița. Ce le-or fi spus Mocioalcă și Avram colegilor de partid? Mă gândesc că Avram a fost acolo în calitatea de simpatizant PSD, că din poziția de șef al Poliției județului Caraș-Severin ne este greu să credem. Sau, nu?! Dilema asta sperăm că se va rezolva în zilele următoare, mai ales că ieri, la Inspectoratul Județean de Poliție, a „intervenit” un control fulger de la Capitală.

Citește și: Probleme pentru comandantul Avram?! Direcția Control Intern la IPJ Caraș-Severin!

Coincidență sau nu, rămâne de văzut dacă vom afla conținutul discuțiilor dintre cei doi diriguitori ai județului și primarii cu pricina. Noi tindem să credem că discuțiile au fost amicale și s-au desfășurat sub semnul zodiei prieteniei și armoniei din formațiunea social-democrată. S-a mâncat, s-a băut, s-a socializat și printre acestea s-au discutat aspecte importante legate de infrastructura din județ și planul măreț de dezvoltare economică a turismului cărășean.

Dar dacă lucrurile n-au stat așa? Dacă primarilor prezenți la întâlnire li s-a arătat pisica și aceștia s-au speriat și brusc au pupat mâna împăratului? Dacă aghiotantul Avram a fost prezent la întâlnire tocmai ca să întărească cuvântul Măriei Sale? Dar, stai, că mi s-a aprins un beculeț. Nu vorbea Mocioalcă până nu demult de Statul Paralel și practicile lui? Cum să mergi tu, șeful Poliției județeane, la o întâlnire de partid? Fie ea și amicală sau privată. Sau oricine are o altă părere se poate trezi cu un dosărel în care îi sunt arătate anumite lucruri de prin clasa a VII-a, a XI-a sau anul 2 de facultate? Păi, domnilor, haideți să ne hotărâm odată pentru totdeauna cum e cu Statul Paralel, când suntem noi „victime” îl blamăm, iar când avem de rezolvat o problemă, îl folosim cu mare artă. Repet, dacă așa ceva s-a petrecut, lucrurile sunt deosebit de grave și măsurile trebuie să fie unele radicale. Altfel, o să ne învârtim mereu în jurul cozii și cei care au acces la putere vor fi mereu învingători. Bineînțeles, cu arme „neconvenționale” unei societăți pe care o clamăm a fi pe drumul cel bun și oameni de toată isprava, gen fostul șef de la circulație, este detașat peste noapte pe la alte inspectorate județene…

 

John GAVRILESCU


Daca ați fost martorii unui eveniment sau ai unei situații neobișnuite care ar putea deveni subiect de știre, contactați-ne la redactie@reper24.ro, pe contul nostru de Facebook sau pe WhatsApp la nr. 0747 081 224


Stiri similare

2 Comentarii

 1. Giorgica de la țară

  Binevenit controlul intern la Avram in urma reclamațiilor dar pe Mocioalcă zis,,Mocio” si mai ales pe Jivan Luminita zisa,,Lumi”nu-i controlează nimeni?Audi A6 vila Crivaia apartament Timisoara …nu e cam mult in doar 4 ani de PSD?

  Raspunde
 2. zero

  Superb articol!
  Şi poate că (divide et impera) pentru că primarii (şi deputaţii) PSD CS s-au întâlnit polarizaţi în cele două tabere (contra şi pro Dragnea), din motive de securitate internă (politicienii se pot lua uneori şi la bătaie) – a fost necesară prezenţa şi supravegherea poliţiei (ca intimidare). La nivel judeţean aceasta fiind reprezentată de însuşi şeful poliţiei judeţene în persoană (invitat chiar de organizatori). Nu ştim exact cine “trage sforile” acum, dar ştim că în ’89 miliţia şi securitatea au tras una în cealaltă şi în proprii cetăţeni. Până a intervenit armata. Aia de la care tăiţelu’ jinduieşte acum clădirile şi terenurile.
  Coincidenţă?

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei