Popa aduce la Reșița 29.000.000 de euro cu patru semnături la ADR Vest

modelmic+editorial

Ieri, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), a avut loc evenimentul de semnare a celor 4 acorduri de delegare a atribuţiei de selectare strategică a proiectelor propuse spre finanțare în cadrul axei prioritare 4 – Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile a Regio-Programul Operaţional Regional 2014–2020. Aceste atribuții au fost delegate primăriilor din reședințele de județ ale Regiunii Vest, printre care și Primăriei Reșița.

Acordurile de delegare au fost semnate de Ioan POPA, primarul Reșiței, Gheorghe FALCĂ, primarul Aradului, Mircia MUNTEAN, primarul Devei și Nicolae ROBU, primarul Timișoarei.

Alături de aceștia, în cadrul evenimentului au participat reprezentanți ai ADR Vest, organizația având rolul de Organism Intermediar pentru Regio-POR la nivelul Regiunii Vest.

Bugetul disponibil pentru Regiunea Vest este de 150,37 milioane euro, bani din care fiecare municipiu reședință de județ (Arad, Deva, Reșița și Timișoara) dispune de alocări financiare predeterminate.

Pentru Reșița vor fi alocate 28,89 milioane euro, din care 23,47 milioane de euro vor și alocați pentru diminuarea ponderii utilizării autoturismului personal prin îmbunătățirea transportului public urban de călători, crearea/modernizarea/extinderea unei rețele de trasee pentru biciclete, crearea/modernizarea unor spaţii pietonale atractive.

Alte 2,61 milioane de euro vor fi investiți pentru reconversia/reutilizarea unor terenuri și suprafețe abandonate din interiorul municipiilor reşedinţă de judeţ şi transformarea lor în zone de agrement și petrecere a timpului liber pentru locuitorii comunității. 1,23 milioane de euro vor fi direcționați spre infrastructură, aspecte sociale și economice din zonele defavorizate și marginalizate din oraș, prin asigurarea condițiilor de bază infrastructurale și pentru locuire (utilități, accesibilitate, spații publice etc.).

De asemenea, 990.000 de euro se vor aloca pentru construcția / reabilitarea / modernizarea / extinderea / dotarea infrastructurii educaţionale pentru educația timpurie antepreșcolară (creșe) și preșcolară (grădinițe) și alte 600.000 de euro pentru construcția / reabilitarea / modernizarea / extinderea / dotarea infrastructurii educaţionale pentru învăţământul profesional şi tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții (licee tehnologice şi şcoli profesionale).

IMG_02

Din același buget de 150 de milioane de euro, la Deva vor ajunge 26,72 milioane euro, la  Timişoara 55,87 milioane euro și la Arad – 38,87 milioane euro.

Pentru a beneficia de aceste finanțări, municipiile trebuie să întocmească un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru proiecte depuse în cadrul obiectivului specific 4.1 și o Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană pentru proiectele depuse în cadrul tuturor celor 5 obiective specifice menționate anterior. Aceste documente strategice de planificare abordează provocările de mobilitate urbană, precum și cele economice, de mediu, climatice, demografice și sociale ale orașelor. Toate proiectele finanțate trebuie să răspundă nevoilor municipiilor și direcțiilor strategice stabilite prin documentele de planificare.

 

 

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. MANofBANAT

    De la “a zice” la “a aduce” si la “a face” e un drum extrem de lung, iar pentru actualul primar al resedintei judetului Caras-Severin, este si foarte greu, deoarece, pana in prezent nu am auzit decat “o sa…o sa…o sa” dar, concret, in fapt, rezultatele prezentei lui Popa, pe functia de primar, nu se vad si nu exista. Dar, continuam sa speram si sa asteptam sa avem un primar care sa faca, sa construiasca si calitativ si cantitativ si sa scoata orasul asta din rahatul in care este, de prea mult timp.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei