Popa i-a cerut explicații lui Teodor Meleșcanu despre strategia Guvernului pentru Arsenal! O firmă nemțească, interesată să investească

modelmic+editorial

 

 

În cadrul conferinței internaționale ,,Security Challenges in the Balkans” organizată la Timișoara, primarul Ioan Popa a profitat de ocazie pentru a cere explicații ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, referitoare la strategia Guvernului de relansare a fabricii Arsenal.

Intervenția primarului reșițean a venit după ce, în cadrul aceleiași întâlniri, a abordat subiectul Arsenalului și al Parcului Industrial de care Reșița dispuse cu mai mulți investitori interesați de subiect, printre care și un reprezentant al companiei germane Rheinmethall.

Investitotul german s-a arătat interesat de potențialul orașului și a stabilit chiar o vizită în municipiu la jumătatea lunii noiembrie cu intenția de a vizita fabrica Arsenal.

„New Strategy Center și Universitatea de Vest au organizat la Timișoara conferința internațională Security Challenges in the Balkans, o conferință la care am avut onoarea să particip și care a vrut să aducă în prim plan problemele de securitate globală și provocările regiunii noastre. Au fost prezenți oficiali români și străini, experți în acest domeniu dar și investitori interesați de subiect.

În contextul discuțiilor, am profitat de ocazie să îl întreb pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, ce strategie are Guvernul pentru relansarea fabricii Arsenal din Reșița care ”zace” de mai bine de 10 ani. Mă bucur că am ridicat această problemă pentru că am reușit să dezvolt subiectul într-o discuție punctuală cu domnul Martin Rill, reprezentant al companiei germane Rheinmethall, despre fabrica din Reșița dar și despre oportunitățile investiționale în Reșita și sunt mulțumit că am găsit deschidere pentru discuții ulterioare acestui eveniment.

O delegație a Rheinmethall se va deplasa la Reșița în prima jumătate a lunii noiembrie cu intenția de a vizita fabrica Arsenal și Parcul Industrial din municipiu”, explică primarul Ioan Popa.

Răspunsul venit din partea ministrului Meleșcanu l-a nemulțumit pe Popa însă, acesta din urmă explicând că, deși nu se aștepta la un răspuns pe loc din partea oficialului, dorea totuși o replică mai puțin evazivă și „tipică diplomației românești”.

„Viziunea Guvernului din care fac parte pentru revitalizarea acestui tip de societăți este în strânsă legătură cu o aderare directă și rapidă a României în PESCO Permanent structured cooperation. Singurul mod prin care aceste societăți pot fi revigorate este să ne alăturăm acestor inițiative foarte importante și să avea o cooperare directa, pentru că pe o parte am primi bani să finanțăm aceste companii și pe de altă parte am avea acces la o tehnologie pe care nu o avem acum. Armele produse la  Reșița sunt cele mai bune dar sunt foarte multe evoluții în domeniu, cu care nu am ținut pasul”, explică ministrul Meleșcanu.

Societatea Arsenal a fost creată în 1972 pentru a răspunde necesităților impuse de politica de apărare a țării și a fost echipată pentru fabricarea produselor militare, în special produse de artilerie de calibru mare și mijlociu.

Un număr semnificativ de produse de artilerie au fost omologate și fabricate de la înființare dar schimbările geopolitice survenite dupa 1990 au condus la un declin general al industriei de apărare și produse speciale, atât intern cât și internațional. Acest fapt a generat o supracapacitate de producție și, ca urmare, uzina a fost nevoită să se orienteze spre produse și servicii din domeniul civil. Cu toate acestea, profilul general al uzinei este orientat spre producția de armament de artilerie.

Din 2001, Arsenal Reşiţa, societate aflată în conservare, funcţionează drept filială a Companiei Naţionale ROMARM. Au urmat disponibilizări din lipsă de comenzi, ultima restructurare fiind în octombrie 2008.

 

Alexandra JURCA

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei