Popa nu vrea să intre în conflict cu oamenii de cultură din oraș! „Eu nu sunt artist, dar asta trebuie să fac”!

 modelmic

 „Nu îmi doresc să intru în conflict cu oamenii de cultură din oraș”, a declarat astăzi primarul Reșiței, Ioan Popa, după ce un grup de cetățeni în frunte cu arhitectul Ioana Mihăiescu, jurnalistul Dorina Sgaverdia și fostul directorul al Bibliotecii județene, Nicolae Sârbu, s-au arătat deranjați de intenția edilului de a realiza un joc de muzică și lumini la fântâna cinetică din centrul municipiului.

Primarul i-a chemat pe „protestatari” la o discuție chiar în fața fântânii în cauză, explicându-le că nu se va interni asupra elementelor de lucru ale fântânii, nici asupra jeturilor acesteia, ea urmând să funcționeze exact ca și până acum, cu o singură excepție: serile, timp de 20-30 de minute se va face un program de lumini și muzică. Totul, în încercarea de a atrage tinerii spre zona centrală a orașului, motiv pentru care edilul intenționează și realizarea unui skatepark într-o extremitate a pieței, dar și deschiderea mai multor terase în zonă.

Eu caut soluții, dar să fim bine înțeleși nu îmi doresc o poziție contradictorie cu oamenii de cultură din oraș și pot să renunț la această idee. Dacă insistați foarte mult renunț, nu e o problemă”, a afirmat Popa.

Ideea realizării unui program cu muzică și lumini a apărut în urma unei discuții cu maestru Doru Morariu, dirijorul Corului Filarmonicii din Iași. Acesta ar fi stat de vorbă pe vremuri și maestrul Constantin Lucaci, iar cel din urmă i-ar fi mărturisit că unul din visele sale era să pună o muzică de Haydn pe această fântână, a explicat primarul Popa.

Edilul a adăugat că lucrările de reabilitare a fântânii, începute deja, erau absolut necesare, opera fiind într-o stare de degradare continuă:

„Erau numai țevi ruginite acolo, brațul stâng de la înger nu mai funcționa, tija era ruptă, deci îngerul nu mai dădea din aripi de 2 ani, columna care face legătura între pământ și cer nu se mai rotea, pentru că un rulment era crăpat. Lumea nu a mai văzut asta, lumea a văzut că merge apa, nici măcar eu nu am văzut că suprafața fântânii este complet deteriorată. După ce m-am băgat în povestea de jos, să schimb mecanica și toată comanda fântânii, țevi de inox, amortizare, pompe noi, comandate de calculator, stație de tratare a apei cu clor anti-alge, după aia, din nefericire am descoperit că sus e dezastru și mai mare. Și dacă jos mă costă vreo 30.000 de euro, sus ar trebui să mă coste vreo 150.000 de euro (…) Eu nu sunt artist, nici om de cultură, dar asta trebuie să fac.

Nimeni nu și-a pus problema în ultimii ani ce este cu starea de degradare a fântânii. Când m-am apucat să o fac ne-am trezit că suntem surprinși neplăcut că cineva vrea să îi pună mustăți Monalisei  sau cu alte cuvinte că eu îmi permit să îndrăznesc să fac un program de muzică și lumină, seara, 30 de minute din 24 de ore, ca să atrag lumea, tinerii la fântână”.

Primarul Popa s-a declarat pregătit să renunțe la realizarea programului pe muzică și lumini, dacă oamenii de cultură din oraș nu vor fi de acord cu acest lucru, dar a avansat și ideea realizării unei dezbateri publice, în care cetățenii să își exprime punctul de vedere cu privire la subiect. Pe de altă parte, și grupul celor nemulțumiți, care susțineau că un joc de muzică și lumini ar trimite opera lui Lucaci în sfera kitsch-ului, nu s-au mai arătat atât de opuși ideei, după ce edilul i-a lămurit că nu intenționează să intervină asupra operei maestrului Lucaci, ci că urmărește în primul rând să pună la punct fântâna, atât din punct de vedere mecanic cât și estetic.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. unicat

  Ce sa zic..de parca Resita si are oameni de cultură…niste boșorogi semidocți care fac pe interesantii….! In Franta, turnul Eiffel este iluminat ornamental de ex…vai da cultura ovazului nostru!

  Raspunde
 2. Vali 51

  Macar atata se poate face chiar daca exista alte prioritati, acestea presupunand eforturi si cheltuieli mai mari pe care insa le asteptam de decenii si nu le mai vedem realizate.

  Raspunde
 3. zero

  Nu e nici om de cultura, nici artist. Asa este perfect adevarat.
  Doar ca trebuia sa faca rost de taitei (180.000 de euro – 30.000 de jos si 150.000 de sus) pentru sustinatorii din campania electorala.
  Supti rapid din bugetul public.
  Pe el personal nu il costa nimic (a mintit).
  Dimpotriva…

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei