Popa, sătul de monopolul celor de la Romsilva! Ia în administrarea Primăriei pădurile Reșiței!

 

modelmic

Pădurile Reșiței nu vor mai fi gospodărite de către Romsilva. Consilierii locali au decis înființarea unui ocol silvic în regie autonomă, motiv pentru care Primăria Reșița s-a asociat cu primăriile din Carașova, Forotic, Goruia, Lăpușnicu Mare, Slatina Timiș, Ticvaniu Mare și Văliug. Regia autonomă „Ocolul Silvic Banatul Montan” se va întinde pe o suprafață de peste 7.500 de hectare.

Mă bucur că legislația ne permite acest lucru, că putem face acești pași. Mă bucur și că primarii de comune au răspuns foarte rapid pozitiv. Sper să putem, prin intermediul acestei instituții, să punem ordine în pădurile din jurul Reșiței, să ne aplecăm cu mai mult interes asupra celor care fac plimbări, ciclism, să le dăm posibilitatea să iasă în natură”, a explicat primarul Ioan Popa.

Edilul și-a făcut și temele înainte de a pune la punct asocierea cu cele 7 comune și a studiat în detaliu cum se administrează un astfel de ocol silvic în regie autonomă:

„Am fost la Baden-Baden, acolo este un ocol silvic de 8.000 de hectare. Au peste 300 de km de poteci, peste 150 de km de piste de biciclete, oamenii își gestionează și din punct de vedere cinegetic suprafețele de teren. Există puncte în oraș de unde se poate achiziționa carne de vânat, păstrăv, fructe de pădure. Deci, din punctul meu de vedere, este o dovadă clară de civilizație. În România, nu am cunoștință să poți cumpăra carne de vânat dintr-un loc autorizat. Este un atribut pe care îl au vânătorii, să nu zic braconierii. Toată lumea știe de animale, dar nu le-a văzut nimeni și nu le-a gustat nimeni. Eu m-am cam săturat de monopolismul ăsta din România”.

Conform lui Popa, administrația locală din Reșița plătește în prezent celor de la Romsilva undeva la 150.000 – 200.000 de lei pe an pentru gospodărirea pădurilor. Planurile primarului pentru viitorul ocol silvic includ și luarea în administrare a terenurilor deținute de proprietarii privați și care în prezent se confruntă cu dificultăți în exploatarea lemnului de pe suprafețele pe care le dețin:

„Ne vom ocupa și de pădurile private ale celor care vor să ni le dea în administrare și va fi mult mai ușor să-i ajutăm să își ia rația de lemn la care au dreptul anual”.

În total, Ocolul Silvic Banatul Montan va avea 7.542,8 hectare, din care 1.050 aparțin Carașovei, 685,1 hectare comunei Forotic, 263 hectare comunei Goruia, 1.800 hectare comunei Ticvaniu Mare, 1.106,9 hectare municipiului Reșița, 1.107,2 hectare comunei Slatina Timiș, 805,1 hectare comunei Ticvaniu Mare și 204,8 hectare comunei Văliug.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei