Popa, semnal de alarmă pentru școlile din Reșița! „Primăria nu va putea să își asume aceste cheltuieli la nesfârșit”!

modelmic

 

Un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local al municipiului Reșița și acordarea unor sume de bani pentru plata cheltuielilor curente la mai multe instituții de învățământ, a fost folosit de primarul Ioan Popa pentru tragerea unui semnal de alarmă. Edilul a avertizat conducerea școlilor și liceelor din Reșița să își plătească datoriile și facturile și să nu mai apeleze în permanență la Primăria Reșița, deoarece administrația locală nu va putea la nesfârșit să își asume aceste cheltuieli.

Primarul reșițean a ținut să precizeze că nu toate unitățile de învățământ solicită bani de la Primărie pe motiv că nu se încadrează în costul per elev, dar că sunt anumite școli, cam aceleași, care acumulează restanțe la furnizorii de servicii.

„Pe de o parte, eu nu am pârghii de control pe celelalte costuri ale lor. Adică, să vă dau un exemplu: un director de școală poate să facă un contract de telefonie, internet de 5.000 de euro pe lună. Eu nu am cum să îl opresc. El își plătește cei 5.000 de euro telefonie, internet sau eu știu ce nave spațiale mai are în minte să își facă și nu își plătește alte 5000 de euro gazul și îmi spune că nu se încadrează în costul per elev, dar eu nu am pârghii să îi spun să nu mai facă cheltuieli aiurea. Ajung în situația în care li se ia contorul de gaz, ceea ce s-a și întâmplat la unele din aceste școli. Și după aceea vin să se plângă la noi că nu au căldură.

Sunt câteva școli care stau rău, cum ar fi Tehnologicul Cărășan, Tehnologicul din Luncă, de la Poliție, unde printre datornici este și Prefectura. De ce? Pentru că Prefectura susține financiar Direcția de Permise, care nu și-a plătit căldura. Practic, până la urmă sunt susținuți de Primăria Reșița. E o situație destul de hilară”, a explicat Popa.

Edilul a adăugat că Primăria Reșița nu va putea la nesfârșit să subvenționeze și să susțină acele instituții de învățământ care nu au suficienți elevi, motiv pentru care cadrele didactice ar trebui să facă tot ce le stă în putință să atragă elevi din tot județul în școlile în care își desfășoară activitatea.

Mergeți la școli gimnaziale în județ, bateți-vă pentru școlile dumneavoastră și aduceți-vă elevi în ele. Acum am trimis de la Asistență Socială să meargă în Mociur și să identifice toți copii care nu merg la școală, toți adulții care nu au 8 clase, pentru că de exemplu, Generală 6, dacă nu mă înșel, face școlarizare inclusiv cu persoane adulte, pot face și 2-3 ani într-un an, într-un regim accelerat. Trebuie să ne acoperim aceste costuri, pentru că altfel vom fi obligați să venim în fața CL și să propunem comasări de instituții de învățământ. Nu este ceea ce îmi doresc eu. Pe de o parte facem proiecte să reabilităm, să modernizăm instituțiile de învățământ, și pe de altă parte să vin să vă propun să le comasăm că nu fac față. Țin să trag însă acest semnal de alarmă”, a adăugat Popa.

Karina TINCUL

Stiri similare

6 Comentarii

 1. zero

  „… un director de școală poate să facă un contract de telefonie, internet de 5.000 de euro pe lună. Eu nu am cum să îl opresc … E o situație destul de hilară”, a explicat Popa.
  Ce abureală bună!
  A se citi: a explicat Popa.
  Că nu râdeţi când e de plâns :(

  Raspunde
 2. zero

  P.S. „sau eu știu ce nave spațiale mai are în minte … (un director de școală)” a explicat Popa.
  A se citi:
  Respectiv: nu vă mai încălzesc şcolile dar vă cumpăr funiculare, terenuri, maşini electrice şi vă fac(k) şi trotuarul.
  Şi un tramvai cu levitaţie magnetică, reabilitat moral.
  Că astea sunt nevoile urgente ale copiilor voştrii.
  În EUUU nu am nici vină, nici pârghie, întotdeuna exclusiv ceilalţi!
  „Acum am trimis de la Asistență Socială … să identifice toți copii care nu merg la școală” (după ce i-a decimat pe cei de la Asistenţă Socială, înduioşat că nu erau rentabili pentru “afacerile” şi “investiţiile” lui).

  Morala (nivel de pretenţie):
  Frunză verde de tutun,
  Dracu’-i rău, EUUU sunt cel bun!
  Că de nu ar fi aşa,
  A fi bun şi-atunci m-ar lua! :)

  Raspunde
 3. Andreea

  Oare i se pare normal domnului primar ca liceul de arta Sabin Pautza sa nu aiba 1 profesor de chimie? E normal ca in programa scolara sa fie prezenta chimia si totusi elevii sa faca sport sau dirigentie in loc de chimie pentru ca nu exista 1 profesor de chimie in tot liceul? Este normal ca dl. Benga sa refuze cererile pentru cadre didactice cand sunt absolut necesare?

  Raspunde
 4. Sandel ...varu !

  Neica asta (NP) are numa avioane in cap si inca debiteaza bazaconii.
  Cum sa nu incalzesti scolile si gradinitele cand stii ca cosul standard per elev este o fabulatie…nu ai cum sa te incadrezi nici s-o trimiti pe nevasta-ta la produs…
  Gandeste-o bine primare ca nu ai tarate in cap!
  Sau sa inteleg ca sunt mai bune chermezele publice gen targul de toamna ( esec total)…ai inceput si tu? E deja campanie si nu stim noi ?

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei