Prea Sfințitul Lucian a binecuvântat graiul bănățean la Bocșa!

modelmic

Cultura, graiul din Banat și credința în Dumnezeu și-au dat mâna ieri la Bocșa. Prea Sfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului a deschis spectacolul dedicat poeziei în grai străbun „Cred în tine, Doamne”.

Întâmpinat cu pâine și sare, episcopul a intrat alături de edilul-șef Eugen Cismăneanțu în incinta Casei de Cultură din Bocșa, acolo unde tinerii l-au așteptat cu poeme închinate lui Dumnezeu și creații artistice, reunite într-un volum inedit.

În judeţul Caraş-Severin, această manifestare dedicată poeziei în grai, dar şi a celei religioase, are deja tradiţie Bocşa fiind cea de-a treia localitate în care se organizează asemenea evenimente culturale, după Caransebeş şi Ohaba-Mâtnic.

Tocmai de aceea, Primăria oraşului Bocşa, Consiliul Local Bocşa, Casa Orăşenească de Cultură din Bocşa şi Biblioteca Orăşenească „Tata Oancea” , împreună cu Episcopia Caransebeşului şi Asociaţia Scriitorilor în Grai Bănăţean şi-au unit eforturile în organizarea unui spectacol de poezie în grai bănăţean, poezie religioasă, muzică folk şi muzică religioasă, la care îşi dau concursul creatori din judeţ, dar şi din ţară.

Regalul de muzică și poezie a început cu binecuvântarea Prea Sfințitului Lucian, pentru ca bocșenii să intre în postul mare al Sărbătorilor Pascale cu inima și sufletul pline de pioșenie și pace.

„Ca de fiecare dată, acțiunile noastre la Bocșa ne produc atât nouă, cât și publicului prezent o plăcere deosebită. Acest eveniment aș spune că a fost unul deosebit, complex, un eveniment în care s-a combinat partea spirituală cu cea culturală și pe lângă aceasta am avut și plăcerea de a asculta muzică folk oferită nouă bocșenilor de un alt bocșean al nostru. Un eveniment pentru care va trebui pe viitor să ne aplecăm mai mult și sunt convins că vom avea succes în viitor, iar acest tip de evenimente nu se vor opri aici. Este lăudabil evenimentul de azi pentru că pe lângă partea spirituală, muzicală, ne-am delectat cu ceea ce putem spune că avem cel mai de preț în Banat, graiul bănățean, vorba moștenită de la străbunii noștri. Îi felicit pe organizatori și sunt convins că nu ne vom opri aici”, a explicat Eugen Cismăneanțu, primarul orașului Bocșa.

De asemenea, evenimentul a mai cuprins și lansările mai multor cărți şi reviste ale Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean, publicul larg putând astfel să intre în contact direct cu mirifica lume a poeziei dialectale şi religioase.

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei