Prefectul Lupu a activat codul portocaliu pentru incendiul din zona Cornereva! Autoritățile, pregătite să evacueze cetățenii, în caz că focul se va extinde!

modelmic

 

Prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu, a activat astăzi codul portocaliu la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin pentru incendiul din zona administrativ-teritorială Cornereva. Incendiul a izbucnit în zonă încă de vineri, în prezent fiind afectate aproximativ 40 de hectare. Intervenția pompierilor este îngreunată de terenul accidentat. A fost cerut și sprijinul cetățenilor din zonă, iar persoanele care au case sau sălașe în apropiere au fost avertizate să se pregătească de evacuare în cazul în care nu se va reuși limitarea focului și incendiul se va extinde. În Caraș-Severin a sosit ieri și un elicopter dotat cu echipament de stingere.

„În Comitetul Județean pentru Situații de Urgență am stabilit o serie de măsuri, am intrat pe cod portocaliu, sper să reușim să localizăm focul și să îl limităm. În situația în care nu reușim astăzi cu elicopterul să limităm focul, de mâine o să cerem un avion. Noi sperăm să rezolvăm problema cât mai urgent. În general ard pășuni, dar s-a aprins și pădurea limitrofă, de asta noi vrem să limităm focul. Elicopterul a făcut primul zbor de recunoaștere în această dimineață, iar dacă condițiile meteo sunt prielnice o să începem să aruncăm apă.

A fost activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, toate instituțiile sunt pregătite, jandarmii vor interveni în situații de evacuare, se pregătește și Salvamontul. Dacă este nevoie o să solicităm sprijinul altor județe, dacă nu reușim nici cu sprijinul altor județe, o să cerem sprijin internațional”, explică prefectul Matei Lupu.

A fost solicitat și sprijinul populației, oamenii punând ca dispoziția forțelor de intervenție tractoare și remorci pentru facilitatea accesului în zonele cu probleme.

„Există sălașe, case acolo, oamenii știu care este situația, pădurarii i-au atenționat. Dacă ajunge focul înspre ei și există riscul de a lua foc și aceste case, vom face evacuarea din acele zone. Noi sperăm să nu se ajungă acolo, oricum silvicii trebuie să fie pregătiți și ei cu drujbe, cu tot ce este nevoie, să facem acel culoar de oprire a focului, în caz că nu putem să îl stăpânim”, a mai precizat Lupu.

De menționat că, potrivit reprezentanților Direcției Silvice Caraș-Severin, există suspiciuni că focul ar fi fost pus intenționat, cazul fiind în prezent cercetat de oamenii legii.

 

Karina TINCUL

Stiri similare

1 Comentariu

 1. zero

  Muntele Arjana este o frumuseţe naturală.
  Din păcate, de la cele 10 ha afectate de incendiu sâmbătă s-a ajuns la 40 de hectare :(
  Dacă nu apare o ploaie serioasă (de la Dumnezeu) este prea puţin probabil ca autorităţile şi oamenii să poată stăpâni incendiul, cu mijloacele tehnice şi strategia de care dispun.
  Poate numai cu sprjin logistic internaţional (aviaţie specializată).
  Campania electorală este oricum mai importantă decât pădurea arsă, pentru politicieni.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei