Premieră în Caraș-Severin! Un proiect pilot de telemedicină va revoluționa sistemul medical din Bocșa!

modelmic

Nevoia bolnavilor bocșeni de a avea acces la controale medicale de specialitate, coordonate de specialiști pe bolile și afecțiunile de care suferă, va fi rezolvată cât de curând prin demararea unui proiect pilot de telemedicină.

Ideea a fost inițiată de Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, care a ales orașul Bocșa tocmai pentru că în afara medicilor de familie care activează în localitate, niciun medic specialist nu are punctul de lucru acolo, bocșenii fiind nevoiți să se deplaseze fie spre Reșița, fie spre Timișoara pentru controale mai elaborate.

Proiectul, sub numele de Împreună pentru Sănătate, va răspunde nevoii de eficientizare a activității de asistență medicală primară la nivelul întregului sistem public, în condițiile în care acest sistem se confruntă cu o lipsă acută de specialiști și de fonduri. Practic, bocșenii vor putea fi consultați de specialiști într-un mod virtual, prin intermediul calculatorului, iar medicii de familie vor fi cei care vor aplica metodele de tratament indicate online de doctorii specializați.

„Telemedicina poate juca un rol important în oferirea de servicii de sănătate preventive care să îmbunătățească confortul cetățenilor aflați sub tratament și să reducă povară economică și socială din cadrul bugetelor de stat în domeniul îngrijirii. Totodată, proiectul va răspunde necesității de a muta asistența medicală primară din spital, în ambulatoriu sau chiar la domiciliul pacientului, lucru care determină economii importante de costuri la nivelul sistemului medical. Dorim un proiect pilot în Timiș și Caraș-Severin care să aibă o procedură repetabilă. Am ales orașul Bocșa pentru că majoritatea medicilor care lucrează în teritoriu nu au niciun punct de lucru aici”, explică Virgil Musta, președintele Fundației de Ajutor Medical Profilaxis.

Proiectul este unic în România, și va fi demarat în paralel în patru zone din județele Timiș și Caraș-Severin, în colaborare directă cu medicii de familie din aceste locuri. Locațiile au fost alese în funcție de gradul de dificultate pe care îl întâmpină pacienții, mai ales cei cu boli cronice, atunci când vine vorba de accesarea serviciilor medicilor specialiști, din cauza distanței și a costurilor.

În Caraș-Severin, ambele locații vizate de proiect sunt în Bocșa, și asta pentru că închiderea spitalului a îngreunat accesarea serviciilor medicale de către cetățeni. Mai mult, niciun specialist nu mai are vreun punct de lucru în Bocșa, aceștia concentrându-și activitatea în orașele mai mari, precum Reșița sau Caransebeș.

„Proiectul presupune oferirea de servicii medicale specializate prin sistemul de telemedicină acelor bolnavi care au nevoie. Este un proiect pilot care se va realiza în colaborare cu toți medicii de familie din oraș. Înainte de a bate palma am vrut să văd cum vor reacționa medicii de familie din Bocșa în fața acestei idei și m-am bucurat că niciunul dintre el nu a fost împotriva demarării ci și-au arătat disponibilitatea de a colabora. Ei practic își vor trimite pacienții care au nevoie de consultații de specialitate la acest centru. Consiliul Local este partener în acest proiect pilot care cu siguranță se va dovedi a fi unul de succes”, explică primarul Eugen Cismăneanțu.

Prin metoda de telemedicină, echipa proiectului va putea oferi consultații de specialitate în domeniile: cardiologie, dermatologie, oftalmologie, ORL, interne, pneumologie sau endocrinologie.

Mai mult, pacienții se vor bucura de aceste servicii gratuit, la fel ca medicii de familie care nu vor fi obligați să suporte niciun cost pentru demararea și desfășurarea proiectului.

 

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei