Președintele Iohannis a promulgat Legea Izolării și Carantinării, intens mediatizată

a

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a semnat sâmbătă,  decretul privind promulgarea Legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. Este vorba despre celebra lege a carantinării și izolării.

După zile întregi de dezbateri, senatorii juriști au stabilit următoarele reguli : izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive, precum și pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive. Lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locație declarată de acestea sau, după caz, în unități sanitare, precum și lista unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu și proporțional cu situația pe care o determină. Trebuie să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli periculoase pentru siguranța persoanei și sănătatea publică. În plus, izolarea trebuie să fie pe o durată limitată, care protejează interesul public și să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătății publice și imperativul respectării libertății persoanei.

Prima etapă este de 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. Apoi, dacă se menține riscul transmiterii bolii cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării, într-o unitate sanitară sau într-o locație alternativă atașată unității sanitare, ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta.

Cei care nu respectă regulile de izolare ar urma să fie sancționați. La fel și cei care nu respectă regulile de carantinare. Cei care se întorc din țările ”roșii” trebuie să stea în carantină la domiciliu, iar, dacă nu au posibilitatea, vor fi plasați în spații ale statului. La fel și persoanele care au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate.

Senatorii juriști au eliminat din lege toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen. În plus, au stabilit și ce se întâmplă cu copiii ai căror părinti se îmbolnăvesc de coronavirus și nu au rude apropiate care să aibă grijă de ei. Părinții, medicul sau Direcția de Sănătate Publică (DSP) vor anunța serviciul de asistență socială care va monitoriza situația și, dacă e necesar, va lua măsuri pentru ca acei copii să fie îngrijiți temporar.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. zero

    “Senatorii juriști au eliminat din lege toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte”

    Adică a uniformelor contaminate de pe miliţienii lui Velea?
    Sau a luminii din acordul (primăvăratic) cu Preafericitul?

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei