Președintele Klaus Iohannis a revocat-o din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi!

modelmic

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

Potrivit purtătorului de cuvânt, şeful statului subliniază ca lupta împotriva corupţiei nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită.

Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis pentru revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA a fost publicat în Monitorul Oficial, varianta electronică, în jurul orei 11.15. În decret se arată că ”În executarea Deciziei CCR 358/2018 asupra cererii de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre ministrul justiției și președintele României, Președintele României decretează: Doamna Laura Codruța Kovesi se revocă din funcția de procuror-șef al DNA”.

 

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a declarat în cadrul conferinței de presă:

„Președintele Klaus Iohannis a declarat că România nu poate face pași înapoi de la statutul de țară în care domnește legea și în care supremația Constituției este respectată. În România lupta împotriva corupției nu trebuie să fie diminuată ori blocată in nici un fel, dimpotriva, trebuie să continue!

Președintele Klaus Iohannis subliniază ca România este și trebuie să rămână un stat de drept, statul de drept ca și democrație autentică se manifestă zi de zi prin decizia și alegerea fiecărui cetățean de a respecta mai presus de orice constituția și legile acestei țări. O abatetere de la acest principiu ar însemna defapt o lovitură și o diminuare a statului de drept! Într-un stat de drept hotărârile Curții Constituționale trebuie, toate, respectate, tocmai de aceea judecătorilor constituționali le revine responsabilitatea uriașa ca în asigurarea supremației constituției să nu se depărteze de la spiritul acesteia care se fundamentează pe tradițiile democratice ale poporului român și pe idealurile revolutiei din decembrie 1989.

Însă hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate și aplicate nu numai de către Președintele României, ci și de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept.

Indiferent de numele procurorului şef DNA, aceasta instituţie trebuie să asigure lupta anticorupţie la cel mai înalt nivel de performanţă.”

Mișcarea lui Klaus Iohannis lasă fără obiect presiunile exercitate de Liviu Dragnea asupra lui Călin Popescu Tăriceanu pentru suspendarea Președintelui și duce jocul politic la un alt nivel. Cu un avantaj pentru Iohannis și Tăriceanu.

 

 Declarația de presă susținută de fostul Procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi:

„După cum știți Președintele României a emis decretul de revocare din funcția de procuror șef al DNA, asadar mandatul meu încetează începând de astăzi!

În ceea ce privește procedura de revocare a procurorului șef DNA, vă reamintesc că propunerea de revocare nu a întrunit condițiile prevăzute de lege! Consiliul Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ! Am dovedit în fata secției pentru procurori al consiliului superior al magistraturii, că motivele invocate de Ministrul Justitiei în propunere,  o parte din ele sunt nereale, o parte din ele sunt neintemeiate.

Decretul de revocare emis de Președintele României lasă un  mare semn de întrebare… Va exista o subordonare discreționară a procurorilor șefi față de Ministrul Justitiei ?

Nu comentez decizia Curții Constituționale, însă aș vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonați Ministrului Justitiei.” a declarat Laura Codruța Kovesi.

Iar la finalul declarației fostul procuror șef al DNA a ținut să mulțumească tuturor colegilor cu care lucrat timp de 6 ani ca procuror general:

„Vă mulțumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism, vă mulțumesc pentru rezistența și dârzenia de care ați dat dovadă în lupta cu infracționalitatea, vă mulțumesc că ați mers înainte indiferent cât de atacați am fost, indiferent cât de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, târâți în noroi fără posibilitatea de a ne apăra. Am putut doar să sesizăm Consiliul Superior al Magistraturii pentru apărarea adevărului.

Dragi colegi, ceea ce am reușit să demonstrăm în primul rând a fost să arătăm că instituțiile publice din România sunt eficiente, că lucrează legal, dar mai ales … DA, corupția poate fi înfrântă. NU, episodul de astăzi nu este o înfrângere! Modul brutal în care se forțează modificarea legilor penale ne arată că vor protecție, petru trecut, pentru prezent și pentru viitor!

Dupa 6 ani la conducerea Parchetului General și 5 ani, 1 lună și 24 de zile, în funcția de Procuror Șef al DNA, vă spun, nimic nu poate fi pus în balanță față de continuarea acestei lupte, căci această luptă este una pentru apărarea societății față de infractori periculosi!

Așa că dragi colegi, nu abandonați, continuați să vă faceți treaba și nu abandonați! Le mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în activitate, tuturor celor din sistemul judiciar, partenerilor instituționali din România dar și din străintate”

Laura Coduța Kovesi a avut un mesaj și pentru cetățenii României și pentru societatea din România:

„Corupția poate fi învinsă, NU abandonați!”

 

Ce se va întâmpla de acum înainte?

De aici încolo, odată cu plecarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, este de așteptat ca atitudinea Președintelui în privința blocării legilor justiției, pentru a-și susține platforma de consolidare a statului de drept, pentru a continua lupta impotriva coruptiei să devină mult mai dură.

Presedintele Klaus Iohannis a început odată cu revocarea lui Kovesi un drum spre prezidențiale, în care va acționa și reacționa ca cel mai important actor anti-PSD.

 

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei