Primăria Reșița devine proprietarul arealului schiabil Semenic! Dă la schimb terenuri în Doman!

modelmic

Primăria Reșița va deveni proprietara arealului schiabil Semenic, în urma unui schimb pe care îl va face cu Romsilva, căreia îi va oferi terenuri în zona Doman. Schimbul se va face în cadrul unui proiect în care Primăria Reșița s-a asociat cu Primăria Văliug și Consiliul Județean Caraș-Severin și prin care se dorește dezvoltarea zonei turistice Semenic și a turismului pentru practicarea schiului și a altor sporturi de iarnă.

Acordul de colaborare între cele trei părți a fost încheiat în urmă cu aproape un an de zile și vizează dezvoltarea domeniului schiabil din zona Semenic – Crivaia. Practic, acordul a fost încheiat în vederea elaborării documentațiilor necesare pentru întocmirea unor proiecte pentru atragerea de sume de la bugetul de stat. Acordul este valabil până la finalul acestui an, 31 decembrie fiind data limită de depunere a solicitărilor de finanțare la Ministerul Turismului.

Prin respectivul acord Primăria Reșița și-a asumat printre altele obligația de a realiza documentațiile tehnico-economice, adică studiile de prefezabilitate, de fezabilitate și proiecte tehnice, privind dezvoltarea turismului, iar Primăria Văliug să stabilească terenurile care vor fi incluse în viitoarele proiecte de dezvoltare.

„În luna martie – aprilie, Văliugul care avea în sarcină să facă schimbul de terenuri, cele 25-30 de hectare cu Romsilva, și-a declinat competența sau, dacă vreți, financiar și-a declinat posibilitatea de a o face, pentru că deși nu sunt taxe de plătit la schimb cum sunt cu entități private, totuși trebuiesc făcute câteva cheltuieli, de exemplu studiul pedologic. Adică atunci când dai 30 de hectare către Romsilva trebuie să faci un studiu pedologic, se iau probe de sol și se calculează dacă terenul are aceeași valoare cu al lor, ca să îl împădurească, și dacă terenul este mai prost, ei pot solicita o diferență.

Studiul pedologic a costat vreo 100.000 de lei, iar Primăria Văliug a zis că nu are banii aceștia și atunci, conform articolului 46 din contractul nostru de colaborare, noi am avut dreptul să intervenim și să preluăm din sarcinile lor și ne-am asumat noi acest schimb. La ora asta se întâmplă acest demers, le cedăm din Doman o zonă, așa cum am făcut și la legătura rutieră din Luncă și facem studiul pedologic.

După ce SF-ul este gata și documentele pentru schimbul de terenuri sunt gata, le dăm la CJ care este lider de proiect și CJ întocmește un proiect de hotărâre de Guvern pentru schimbul de terenuri, ulterior Primăria Reșița devenind proprietarul arealului schiabil Semenic”, a explicat primarul Ioan Popa.

După realizarea studiului de fezabilitate, pentru care Primăria Reșița a încheiat deja un contract cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism, și schimbul de terenuri cu Romsilva, va fi demarat proiectul tehnic:

După ce facem proiectul tehnic, facem cerere de finanțare la Minister. Suntem cuprinși în master plan cu o sumă de 21 de milioane de euro pe care ar trebui să ne-o aloce așa cum au făcut la Voineasa sau în Bușteni ori la Predeal și ar trebui să demarăm lucrările”, a mai adăugat Popa.

Proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din zona Semenic este unul ambițios și vizează realizarea unor pârtii noi pentru practicarea sporturilor de iarnă, reabilitarea infrastructurii și a drumului de acces, amenajarea de locuri de parcare, realizarea unor instalații de transport pe cablu și a unor instalații de nocturnă și zăpadă artificială, precum și atragerea de parteneri interesați în dezvoltarea turismului în zonă

Citește și Doleanțele lui Nelu Popa, satisfăcute de Mocioalcă! Semenicul va avea cea mai lungă pârtie de schi din țară!

Karina TINCUL

 

Stiri similare

2 Comentarii

 1. zero

  “Văliugul care avea în sarcină să facă schimbul de terenuri, cele 25-30 de hectare cu Romsilva, și-a declinat competența” a explicat primarul Ioan Popa.
  Doar aşa poate defrişa “legal” 30 de hectare de pădure. Romsilva nu ar face asta. Şi rămâne cu lemnul chiar dacă nu primeşte finanţarea. Aşa au dispărut şi căile ferate înguste şi multe altele :(

  Raspunde
 2. Johann Nicolescu

  Daca Semenicul ajunge pe mana lui Nelu Popa, va fi dezastru atomic. Un bisnitar de 2 bani nu poate derula o afacere de genul acesta, pentru ca nu stie. Pentru valorificarea unui astfel de proiect trebuie profesionisti si un management de top. Dar, primul lucru care trebuie facut este reabilitarea drumului judetean DJ582E Prislop-Statiunea Turistica Semenic. Este ultimul drum judetean, de 9 km, din aceasta zona turistica care nu a fost nici reparat/intretinut, nici modernizat ori reabilitat si CJ-CS trebuie sa rezolve problema reabilitarii acestui drum judetean.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei