Primăria Reșița se joacă cu sănătatea copiilor noștri! Nisipul din parcuri este toxic!

modelmic

La Reșița se mai întâmplă ici – colo și lucruri bune – asta fusesem tentat să afirm după ce Primăria Reșița a dat în folosință un tobogan în Parcul Copiilor din zona Intim, cu nisipul aferent unui asemenea loc de joacă.

 

Din păcate, semnalele primite de la părinții ai căror copii își petrec parte din timpul liber aici, nu sunt dintre cele mai liniștitoare. Nisipul care a fost adus în această zonă de urbaniștii primăriei Reșița, s-ar părea că nu este propice, din punct de vedere al conținutului, locurilor de joacă pentru copii. Mai mult decât atât, adus pe fugă, în stil pompieristic, așa cum se realizează multe dintre lucrările administrației reșițene, nimeni nu și-a pus problema dacă acest tip de nisip corespunde și din punct de vedere chimic împrejmuirilor în care se vor regăsi micuții.

11720668_1011094992257456_1355476338_n

Părinții trag un semnal de alarmă! „Copiii noștri au făcut reacții adverse și diverse forme de alergie pe tot corpul în urma contactului cu nisipul adus de Primăria Reșița”!

Cei mai mulți dintre părinții care obișnuiesc să își aducă la joacă copii în această zonă a Reșiței au tras un semnal de alarmă. O.M. – 41 de ani, a declarat pentru Reper 24: „Băiețelul meu s-a jucat cam două trei – zile în nisipul ăsta proaspăt adus de oamenii primăriei Reșița și ulterior i-au apărut niște pete roșii pe tot corpul iar acum mergem pe la doctori cu el să vedem ce tratament îl va ajuta”

B.F. – 32 de ani: „copii mei au niște pete urâte pe gât și nu i-am mai lăsat aici”.

La rândul ei, doamna P.A. – 61 de ani, ne-a transmis: „Soțul mi-a spus că nu e nisip bun pentru copii, că se ridică un praf din el de trebuie în fiecare seară să-i bag la ăsta mic hăinuțele la spălat. El le-a spus și celor care au adus nisipul, că e exact praful cu care era obișnuit atunci când lucra el la combinat și nu e bun deloc; pe vremuri colegi de-ai lui au făcut silicoză și tot felul de boli de plămâni. Oamenii au făcut ochii mari dar nu au avut ce să facă, ei trebuiau să execute ordinul“.

La întrebarea cum vede rezolvarea, pensionara ne spune: „Acum nu au decât să pună un semn mare cu INTERZIS JOCUL ÎN NISIP, care nu prea rezolvă nimic sau să schimbe nisipul cu unul potrivit pentru copii. Ăsta e bătaie de joc, dom’le, eu am să le spun la toți cei care au copiii să se ferească de locul ăsta, că ne îmbolnăvim nepoții și copiii cu mâna noastră“, a încheiat furioasă femeia.

La fel și tânăra mămică pe care am găsit-o în parc, M.T. care reclamă: „Nu vedeți ce praf iese din el (nisip), nici nu știu de ce mă mai întrebați? Fiică-mea e plină de praf din cap și până în picioare. Asta e boală curată, nu loc de joacă!“ Desigur, nu putem să nu ne întrebăm în câte alte locații din municipiu dedicate copiilor, nisipul industrial a fost aruncat cu indiferență de către subordonații primarului Stepanescu?

11720744_1011095055590783_1294278829_n

Indiferența Primăriei Reșița = silicoză și alte boli pentru copiii reșițenilor!

Specialiștii în dermatologie spun că diferențele dintre nisipul industrial și cel special tratat pentru locurile de joacă sunt evidente.

„Am întâlnit adeseori cazuri de copii care după contactul cu nisipul de tip industrial, depozitat în curte sau în apropierea haldelor de zgură, să fi suferit pe piele iritații sau diverse alte vătămări“, ne declară medicul dermatolog.

Medicii cu care Reper 24 a luat legătura recomandă în cazul contactului cu ochii sau al inhalarii spălarea cu apă în abundență! În ce privesc efectele acestui nisip industrial, specialiștii spun că urmări grave asupra aparatului respirator ar putea apărea numai prin prezența SiO2 în dimensiune mai mică de 10 microni. Dar cine ne poate spune din partea Primăriei Reșița ce tip de nisip s-a folosit și ce prezență are SiO2 în acesta? Totodată vrem să aflăm, pentru liniștea opinie publice, în ce parcuri, locuri de joacă sau chiar grădinițe din Municipiul Reșița, a mai folosit acest tip de nisip Primăria Reșița?

De unde a fost achiziționat acest nisip și în ce cantități? Dacă cele enunțate mai sus se confirmă, ce măsuri imediate vor fi luate de Primăria Municipiului Reșița? Dacă primăria a aruncat efectiv nisip industrial în spațiul de joacă respectiv, cu scopul de a le închide gura celor ce solicitau tobogane în locația din parcul copiilor Intim, fără a verifica dacă acest tip de nisip este sau nu dăunător pielii, ochilor sau aparatului digestiv al copiilor, acest lucru poate fi socotit o lipsă de profesionalism a celor ce se ocupă de aceste zone de joacă sau mai grav, o crimă la adresa sănătății copiilor noștri!

11733448_1011095088924113_274209995_n

DSP, ANM, GNM, PMR rugate să facă verificări pentru elucidarea acestui caz care poate afecta sănătatea copiilor reșițeni!

Urmare a sesizărilor venite din partea părinților, rugăm toate instituțiile abilitate, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, ai Agenției Naționale de Mediu, ai Gărzii de Mediu și în mod special pe cei ai Primăriei și Consiliului Local Reșița, domnul primar Stepanescu, domnii viceprimari Crina și Voina, să verifice situația din parcul amintit și să vegheze cu mare atenție la sănătatea copiilor noștri care este primordială pentru noi, într-un oraș care se depopulează vizibil de la an la an. Nu permitem nimănui să se joace cu sănătatea copiilor noștri!

 

Tipuri de nisip destinate locurilor de joacă pentru copii

Pentru locurile de joacă ale copiilor se recomandă nisip fi de tip n, cu o culoare albă decorativă, cu granulaţie 0,1–1,0 mm. Datorită granulaţiei corecte acesta este ideal pentru teren de volei de plajă, locuri de joacă pentru copii și alte terenuri sportive. După ploaie fluiditatea nisipului este aceeași, astfel încât se poate continua jocul imediat. Dacă scurgerea este realizată corect, nisipul este ușor de păstrat și de întreţinut, ceea ce oferă ocazia utilizării lui mulţi ani.

Într-o altă ordine de idei Reper 24 recomandă pentru locurile de joacă nisipul curațos sau de ce nu nisipul kinetic, fabricat în Suedia, cel care la ora redactării acestui articol se află în top 3 jucării pentru copii din lume. Acest tip de nisip este prezentat în lumea occidentală precum o jucărie ecologică, potrivită între jucăriile de acasă sau de la grădiniță. Nisipul kinetic este acum mai ieftin, pentru a fi accesibil mai multor copii.

Ce-i drept, o cutie de nisip kinetic, ce conține 5 kg, costă 210 lei cu TVA inclus. Veți spune că e scump și copiii reșițenilor pot să se joace și în nisip industrial, dar atunci vă întreb eu, ca simplu cetățean al Reșiței: cele 8 centrale de cartier achiziționate din banii reșițenilor pe exorbitanta sumă de 3 milioane de euro nu au fost prea scumpe, în condițiile în care că astăzi ele nu mai deservesc populația?

Vom urmări cu interes punctul de vedere al Primăriei Reșița și al celorlalte instituții abilitate în demersul nostru de a veni în sprijinul reșițeanului de rând. Așteptăm reacțiile dumneavoastră și orice nemulțumiri documentate legate de administrația locală, dragi cititori, pe adresa redacției noastre [email protected] .

 

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

17 Comentarii

 1. Cristian

  DE UNDE SA STIE UN PADURAR CA NISIPUL ESTE CA LEMNUL? ADICA DE MAI MULTE FELURI. VREAU SA VA SPUN CA SI IN ZONA DE SUS A ORASULUI SUNT COPII CARE AU ADESEA PETE PE GAT IN SPECIAL SI PE TOT CORPUL, DAR NU SE STIA DE LA CE. O FI NISIP DE LA DOCLIN ADUS DE CRINA DE LA CARIERA NEAUTORIZATA DIN SPATELE CASEI PRIMARULUI?

  Raspunde
 2. da Vinci, LEONARDO DA VINCI

  Domnule drumes ai copii acasa? Daca da sa iti fie rusine de apararea pe care inecerci sa o faci primariei. Daca nu sa-ti fie de doua ori, pentru ca noi care avem tinem la ei si la buna lor crestere. Multumim! Multumim!

  Raspunde
 3. Un parinte

  Aceeasi problema cu nisipul se regaseste si in Parcul Carasana si probabil in mai toate spatiile de joaca pentru copii din Resita. Sa nu mai vorbim de faptul ca la aproape toate spatiile de joaca lipseste cate o scandura de la scarile ce duc spre tobogane (centru, gara, Crasana), iar „balansoarele“ daca se mai pot numi asa sunt rupte. La parculetul de langa gara tubul in care intra copii au o gaura ce se mareste de la zi la zi, la care se adauga mizeria de nedescris, de la ambalaje la excremente de porumbei si ‘caca’ de caine prezent chiar si in cutia aceea cu nisip… Asteptam masuri! Probabil in perioada alegerilor…

  Raspunde
 4. ghita

  Ani la rand nimeni nu a patit nimic de la nisipul de la locurile de joaca..acum brusc apar reclamatii si boli..suntem buni la carcota.. Daca se face ceva bun de ce sa nu gasim nod in papura..mai nou cetatenii reclama orice e rau in oras la Taban..ma intreb si eu de ce ???

  Raspunde
  1. Ionut

   bai nene , tu ori esti prost ori te prefaci. Ce vina are jurnalistu ca isi face treaba ? Tu nu esti constient ca azi se poate pune la un loc de joaca un tip de nisip si maine la alt loc de joaca alt tip de nisip ? Oare esti atat de incuiat incat nu vezi realitatea , sau ai ajuns sa pupi si tu talpile sus pusilor? Nu critica nimeni actiunea primariei sau a primarului de a face lucruri bune, dar sa le facem naibi bune pana la capat, nu cu jumatati de masura cum probabil esti dumneata invatat! Degeaba face primaria achizitii pentru locurile de joaca daca nisipul care il toarna pe jos unde se joaca copiii nostrii ii imbolnavesc.
   Dumneata pricepi ca nu are ce cauta un NISIP INDUSTRIAL in locurile de joaca ? trebuie un nisip special care sa aiba anumite proprietati , nu orice gainarie de piatra sparta in nisip se poate turna in locurile de joaca, ai inteles ce spun ? NU A CRITICAT NIMENI INCERCARILE PRIMARIEI DE A FACE CEVA BUN, DAR SA IL FACA BUN !
   In continuare se pare ca unii dintre voi aveti cap pe umeri doar sa nu va ploua in gat, sugerez sa il mai folositi din cand in cand !

  2. ghita

   Bai nene! Os fi eu prost dar vreau sa stiu pe ce se bazeaza afirmatiile din acest aricol, asa de prost..eu ca sa scriu ceva m-as documenta mai bine..as da nume la cei care reclama si as cere niste clarificari de la specialisti..nu as face un articol nedocumentat…sunt convins ca s-ar gasi solutii daca problema ar fi una reala si maiterminati cu

 5. ghita

  Bai nene! Os fi eu prost dar vreau sa stiu pe ce se bazeaza afirmatiile din acest aricol, asa de prost..eu ca sa scriu ceva m-as documenta mai bine..as da nume la cei care reclama si as cere niste clarificari de la specialisti..nu as face un articol nedocumentat…sunt convins ca s-ar gasi solutii daca problema ar fi una reala si maiterminati cu acuzele la adresa celor care isi dau cu parerea ca-s pupincuristi..e neplacut sa nu poti spune ce gandesti faraa fi acuzat de asta…ba nene…

  Raspunde
 6. Sand.. ra

  Asta e chiar culmea. Se pare ca nici nisipul nu mai e bun in Resita dar inainte oare cum era!? Oare la sat cum se jucau copiii afara? Ei nu mai faceau silicoza sau eruptii cutanate si erau fericiti in simplitatea lor. Cu totii am fost copii si ne-am jucat in aer liber si prin nisip, si prin noroi, ne-am mai murdarit, ne-am mai julit, dar n-a murit nimeni pentru ca s-a jucat in nisip. De aici si pana la a acuza primaria ca a folosit sau nu a folosit un anumit tip de nisip mi se pare aberant. In curand veti acuza primaria si pentru ca nu sunt bune cerealele cu lapte sau corcodusele sau pentru ca vantul v-a inchis usa in nas sau pentru ca ploaia v-a udat scafarlia.

  Raspunde
  1. inspirescu

   La tara nu era nisip industrial,asta e mai periculos decat un virus!Primaria are, incepand de la sef, f. multi oameni INCOMPETENTI.Numai sa vedeti cine se ocupa de iluminat, unul care este inginer, dar handicapat.Apoi sefa tehnicului si investitiilor, juridicul si patrimoniu.Probabil ca pot si ei ceva, dar fac NUMAI ce le spune primarul, care pretinde ca le stie pe toate.Iar cu centralele de 3 mil euro, poate in sfarsit sa se sesizeze cineva! Altcineva decat Topala?Iar voi, pupatori de dosuri , spalati/va pe dinti!

 7. dan

  Ispirescule, se pare că ai doua clase ca trenul. Ești cumva vreun specialist în nisip sau administrație publică. Se vede că ești un frustrat care are limba pingelită de atâtea pupături de funduri portocalii. Marș la stăpânii tăi, patrupedule.

  Raspunde
  1. inspirescu

   Nici nu stii sa citesti!Inspirescu, nu Ispirescu, nu te/ai prins!Esti unul din cei vizati?Daca esti destept si vrei leafa in continuare, zici ca EL, faci ce spune,iar pingeaua ti/o pui singur, pt. ca tu ai nevoie! Eu nu mai am sefi!Mai bine patruped(eventual),decat JAVRA!

 8. DSM

  Stimate Domnule Taban,

  cele 8 centrale de cartier achiziționate din banii reșițenilor pe exorbitanta sumă de 3 milioane de euro nu au fost prea scumpe, în condițiile în care că astăzi ele nu mai deservesc populația?- in acest sens, poate ar fi de interes public sa se realizeze si un astfel de articol. Cetatenii acestui oras ar trebui sa cunoasca cum se face ca desi s-a investit o suma enorma, peste doi ani CET-ul a falimentat. Care este justificarea investitiei? De asemenea, ar trebui sa stim cine a luat 10% de la firma executanta din Sibiu? Cine a semnat receptia lucrarii desi caietul initial de sarcini prevedea cazane BOSCH-nu chinezariile care au fost aduse ulterior. Cine a cumparat masina WW PASSAT pe banii falimentarului CET, ca ulterior sa o foloseasca la Primarie si tot EL, sa declare culmea-Management Prost?
  In cazul unui astfel de articol, va sprijin cu tot materialul necesar realizarii lui. Bineinteles, ne asteptam ca intre timp DNA-ul sa intervina pe fir si poate nu ar mai fi necesar sa publicati dvs articolul.

  Raspunde
  1. cunoscator

   Ma alatur si eu la propunerea f.justa a lui DSM. Si altii detin informatii pretioase, mai ales ca cel ce a orchestrat tot ‘”concertul”,s-a acoperit cu documente emise de subordonati si supusi politic!In plus, exista cel putin 2(doua) persoane angajate (inca) la Termoserv, care , daca sunt corecte, pot oferi si ele mult mai multe date despre “Actiunea Sibiu”. Dintre fostii angajati pusi pe liber de “specialistul” Tarbuzan, conform ordinelor primite, se vor gasi destui sa spuna, in sfarsit adevarul!Unul de la Timisoara, rade de noi si-si freaca buzunarele pline din “proiectele” facute pt. inchiderea sistemului centralizat.Curaj dle Taban, mergi pana la capat!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei