Primarul de Răcășdia, Mirco Lechici, va ataca decizia de incompatibilitate a ANI!

modelmic

Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.) îl acuză de incompatibilitate pe primarul comunei Răcășdia, Mirco Lechici, urmare a faptului că edilul şi-a exercitat simultan funcţia de primar, începând cu 2012, şi calitatea de comerciant, persoană fizică autorizată.

Chiar dacă Lechici afirmă pentru Reper 24 că nu a primit oficial niciun înscris care să ateste că este cercetat pentru o posibilă stare de incompatibilitate, acesta recunoaște că încă din anul 2012 și-a declarat calitatea de comerciant, afișată în mod transparent în declarația de avere și de interese pe site-ul primăriei. Mai mult, primarul de Răcășdia a fost asigurat, la momentul 2012, de juriști cu renume pe care i-a consultat, că prin calitatea de comerciant la Întreprinderea Individuală pe care o avea, nu încălca legea.

„Am avut un proiect european depus la APDRP, înainte de a ajunge primar. Banii sunt în cont, nu sunt cheltuiți, pentru trei achiziții, ca să nu mai spun că eu fac agricultură din 1995. Aștept decizia ANI pe care o voi ataca la Curtea de Apel. Le-am interzis întotdeauna angajaților să cumpere ceva de la magazinul care are legătură cu afacerea familiei mele, nici măcar un burete sau orice obiect cât de neînsemnat nu i-am lăsat să ia.

Problema cu această Întreprindere Individuală reprezintă un subiect independent de primărie, fără dar și poate. Doar că am încasat subvenția aceasta, așa cum încasează orice agricultor, pe CNP, lucru pe care l-am declarat. Nu am ascuns niciodată nimic, totul a fost la vedere, din păcate cei pe care i-am consultat nu mai recunosc și nici nu mai pot îndrepta astăzi eroarea comisă. Evident, nu sunt absolvit de vină dacă nu am știut, dar eu consider că trebuie să mă concentrez pe apărare și vom vedea până la capăt “, afirmă primarul Mirco Lechici, care îi asigură pe locuitorii din Răcășdia că se va bate până la capăt pentru cele trei proiecte pe care le are în derulare.

Într-o situație similară cu cea a edilului Mirco Ilie Lechici se află și fostul viceprimar al comunei Fîrliug, Cornel Negariu, despre care Autoritatea Națională pentru Integritate consemnează că, „în perioada exercitării mandatului de viceprimar (2012 – 2016) a deținut și exercitat simultan și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Negariu Cornel Ioan Persoană Fizică Autorizată, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) și ale art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003“.

Pe lista celor 20 de aleși locali cercetați de ANI pentru incompatibilitate se regăsește și numele lui Alexe Muntean, consilier local al comunei Zăvoi în mandatul 2012 – 2016, „care în exercitarea mandatului de consilier local a luat parte la deliberarea și adoptarea unei Hotărâri a Consiliului local, deși avea un interes personal patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local.

Persoana evaluată a încălcat astfel dispozițiile art. 77 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001“, se arată în documentul ANI.

Conform aceleiași instituții „Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului“.

Sergiu TABAN

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei