Primarul Filimon vrea să reînvie la Măureni tradițiile etnicilor germani

 

modelmic (1)

Deși numărul etnicilor germani din comuna Măureni s-a redus semnificativ în ultimii ani, conducerea administrației locale nu vrea să fie uitate originile comunității de ale cărei destine se ocupă.

Primarul Brian Filimon dorește să intensifice colaborările cu etnicii germani și în viitor să reînvie în Măureni tradițiile acestora. Edilul speră că prin strădania sa de a păstra viu spiritul german, etnicii să se reîntoarcă cu bucurie în comunitate.

modelmic (1)

Originile comunității noastre Moritzfeld pleacă de la acești etnici germani care ne-au făcut cinste, au lăsat ca moștenire o comună ordonată pe care noi avem misiunea să o ducem până la capăt așa cum trebuie.

Ne gândim și în viitor să readucem tradițiile acestea germane. Etnicii germani au câte o întâlnire în fiecare an în câte un oraș din Germania și ne-am gândit că îi chemăm aici să facă întâlnirea. Noi nu vrem să rupem această istorie și aceste aspecte pozitive pe care etnicii germani ni le-au lăsat și încercăm să păstrăm aprinsă făclia de colaborare cu etnicii germani”, a declarat primarul Brian Filimon.

modelmic (1)

Un eveniment important pentru etnicii din Măureni a fost celebrarea celor  200 de ani de la sfințirea Biserii Romano-Catolice „Sfântul Martin de Tours“, la care a fost prezent vicarul general Johann Dirschl, pr. Lóránd Máthé din Gătaia și pr. Martin Jäger din Anina, reprezentanți ai Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin și, bineînțeles, primarul comunei.

După oficierea Liturghiei, în căminul cultural din localitate au avut loc și câteva momente artistice ale reprezentanților formațiilor de dansuri populare șvăbești „Edelweiß“ – „Floare de Colț“ din Deta și din Banatul Montan – „Enzian”- „Gențiana“ din Reșița.
Jubileul de 200 de ani ai Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Martin de Tours“ din  Măureni a fost marcat și prin rugăciuni și depunere de coroane de flori la monumentul eroilor, victimele celor două Războaie Mondiale și a deportării germanilor în fosta URSS.

modelmic (1)

Edilul Filimon a precizat că pentru el ca reprezentant al primăriei a fost o onoare să fie în mijlocul etnicilor germani la această sărbătoare și are în plan câteva inițiative care să îi determine pe cei plecați din comună să se întoarcă și să o viziteze cu bucurie și cu mândrie.

Vrem ca aceste tradiții să le readucem în comunitatea noastră, așa cum avem posibilitatea și ne-am gândit la un kirvai, să îi chemăm și la o vizită la cimitirul catolic, avem un cimitir catolic mare, la biserică, noi încercăm să reabilităm și biserica la o anumită perioadă, să o avem existentă și vie, încercăm să ținem viu acest spirit german în comunitatea noastră!”, a mai spus primarul din Măureni, Brian Filimon.

Preocupările sale pentru a reîntregi comunitatea etnicilor germani din Măureni vine și din familie, mama edilului având rădăcini șvăbești.

modelmic (1)

 

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei