Primarul gospodar de la Măureni e foarte supărat: „Am încredere în capacitatea Consiliului Județean de a îndrepta bugetele strâmbe!”

Brian Filimon

Primarul Brian Filimon încearcă să ofere o nouă față comunei pe care o gospodărește, printr-o administrare cât mai eficientă, în care edilul vizionar țintește atingerea unor obiective importante pentru comunitate.

Doar că modul de repartizare pe unităţi administrativ-teritoriale a sumei corespunzătoare cotei de 17,5 % din impozitul pe venit, a bugetului de stat pe anul 2019, cumulată cu cea a cotei de 18,5% din impozitul pe venit, privind finanţele publice locale, în vederea asigurării bugetelor de funcţionare ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Caraş-Severin, pe anul 2019, îl nemulțumește total pe edilul-șef al comunei Măureni și Șoșdea, acolo unde trăiesc aproximativ 3000 de cărășeni. Primarul Filimon afirmă că în vreme ce alte unități administrative cu un număr redus de locuitori, precum Ocna de Fier, au primit sume consistente, pentru comuna Măureni deficitul pe cale să fie resimțit va fi unul mare, ținând cont și de faptul că administrația locală de aici are nevoie de bani pentru cofinanțarea proiectelor demarate.

Filimon explică faptul că la fel ca și anul trecut, în 2018, Măureniul a fost dezavantajat de formula de calcul a Consiliului Județean Caraș-Severin, în ce privește asigurarea bugetului de funcționare, primind cu aproximativ 200.000 de lei mai puțin față de anul precedent. Din totalul sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, în vederea asigurării bugetelor de funcţionare ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Caraş-Severin pe anul 2019, pentru comuna Măureni Consiliul Județean a alocat 1.219.000 lei, în condițiile în care, luând ca exemplu aceeași Ocna de Fier, cu un număr net mai mic de locuitori, aceasta primește peste 2.000.000 de lei! În condițiile în care cheltuielile generate de aparatul administrației Măureni au crescut, ca urmare a majorărilor salariale, a indemnizației de hrană, a proiectelor cu procent de cofinanțare iar Măureniul primește 771.000 de lei, cu 188.000 lei mai puțin decât în 2018 pentru asigurarea bugetului de funcționare!

„Nu e bine să arăți că știi să te gospodărești, nu e bine să ai încasări sau excedent bugetar pentru că ești ars la bani! Anul acesta o pățesc la fel ca și anul trecut!” – primarul comunei Măureni, Brian Filimon

Primarul ales al comunei Măureni, afirmă că bugetul alocat de Consiliul Județean îl dezavantajează în misiunea sa de modernizare și dezvoltare a celor două localități pe care le păstorește. „Dacă anul trecut am avut excedent, am primit buget mai mic după calculele CJ – Finanțe. Anul acesta nu am avut excedent bugetar, banii fiind cheltuiți, dar am avut încasări mari din veniturile proprii și din nou am avut de suferit. Se dovedește că nu e bine să fi un bun gospodar, ci mai degrabă să cheltui și să nu ai încasări. Care mai e normalitatea în administrație? Să nu mai încasăm, să nu mai ținem cont de ceea ce ne obligă Curtea de Conturi? Am înțeles că sunt avantajate comunele mici, comune ca Ocna de Fier, Cărbunari s-au trezit cu bani în conturi peste puterea lor de cheltuire. Doar că anul acesta, după ce am analizat împreună cu viceprimarul Cornel Niță, care e doctor în finanțe, alocările din sume defalcate și pentru asigurarea bugetelor. Nu cred că ar fi corect ca tocmai nouă să ni se dea în cap, la primăriile care chiar se zbat și aduc proiecte pentru comunitățile lor și mai apoi nu le pot finaliza deoarece nu beneficiază de un buget îndestulător. Eu, cu o comună de aproximativ 3000 de cetățeni primesc aproape jumătate din banii pe care Consiliul Județean îi alocă unei comune de 700 – 800 de locuitori! Înseamnă că legea a făcută prost! Să fie împărțiți banii în funcție de necesități, de zona de co-finanțare din proiecte, de performanța pe care o avem în administrație! Știu că nu face domnul președinte Hurduzeu formula de calcul dar totuși, ar putea ca săptămâna viitoare să realizeze o corecție a acestor bani pe care i-a alocat UAT-urilor!”

Iar dacă vorbim de proiecte, primarul Brian Filimon și echipa domniei sale din primăria Măureni vor realiza în acest an o serie de obiective importante pentru comunitate prin Programele Naționale de Dezvoltare Locală – PNDL 1 lucrările de canalizare și stația de epurare la Măureni, prin PNDL 2 se dorește realizarea drumului comunal Șoșdea -Tormac, un nou dispensar și o grădiniță care se va ridica prin aportul financiar al Ministerului Educației. De asemenea prin Compania Națională de Investiții urmează să fie asfaltate străzile din Măureni și satul aparținător Șoșdea, valoarea lucrărilor de infrastructură cifrându-se la 3 milioane de euro. Totodată printr-un proiect depus prin G.A.L. Deta, Măureniul va beneficia și de un teren sintetic cu nocturnă, pe care îl vom urmări „la lucru” și pe gospodarul Filimon.

Conform primei voci a Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu a declarat recent că repartizarea sumei de 279 de milioane de lei a avut loc după o consultare prealabilă cu UAT-urile din județ, fapt precizat în proiectul de hotărâre. Pe această cale, primarul Brian Filimon face un apel la șeful administrației județului: „Am încredere în capacitatea Consiliului Județean și a conducerii celui mai important for județean că are capacitatea și competența de a rezolva”.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Jean

    “viceprimarul Cornel Niță, care e doctor în finanțe”…..se umplu BAAA NEICA maurenilii di ….”doctoreiiii” sa trezit cineva la “asa zisa realitate” caci se mai poate si “o liecutaaa ciordi” din ce o mai fi in “straituca”……ori ne pregatim terenul de viitor pentru ce sa facut !! cam multa “PROPAGANDA de gen ROSU” … acest copil INGAMFAT (prim….ar ori ce o fi ! ) are radacini cam ….de te duci la bunici lui din ambele parti ..mama ..tata.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei