Primarul Popa intenționează să schimbe fața Reșiței! Vezi ce proiecte are în pregătire!

modelmic

Administrația locală din Reșița are în pregătire mai multe proiecte care odată duse la îndeplinire ar schimba practic fața municipiului reședință de județ. Primarul Ioan Popa s-a prezentat ieri în fața consilierilor locali cu un proiect de hotărâre prin care a cerut rectificarea bugetului local și alocarea a 700.000 de lei pentru realizarea unor studii de fezabilitate necesare pentru depunerea spre finanțare a mai multor proiecte.

Practic, edilul are intenția de a depune spre finanțare proiecte în valoare de zeci milioane de lei, prin care se dorește reabilitarea energetică a clădirilor rezidențiale, reabilitarea bazinului din Lunca Pomostului, schimbarea dalelor din centrul civic, modernizarea a șase străzi care fac legătura între strada AI Cuza și Bulevardul Revoluția din Decembrie, extinderea transportului în comun spre Mociur și spre Parcul Industrial, realizarea a 8 poduri pietonale peste Bârzava, amenajarea parcării de la blocul potcoavă din Micro II, realizarea de alei de promenadă și piste de bicicletă pe ambele maluri ale Bârzavei.

Avem de făcut completări la anvelopările de blocuri, ce nu am reușit acum pe axa de rezidențiale, le trecem pe SUERD.

În ceea ce privește bazinul din Luncă, despre care știm cu toții că se dărâmă, a fost făcut un proiect transfrontalier pe mandatul anterior care deși este eligibil nu a prins finanțare. Noi vrem să facem o expertiză să aflăm dacă mai poate fi reabilitată clădirea sau dacă trebuie să o dăm jos, având în vedere că o parte din peretele dinspre amonte este deja căzut. Suntem obligați să facem o expertiză înainte de a decide ce face mai departe în zona respectivă.

Facem un studiu și pe cele 6 străzi care fac legătura între AI Cuza și Revoluția din Decembrie, toate străzile de la Moise Groza în sus. Cele care sunt cu sens unic, vrem să le păstrăm cu sens unic, dar vrem să punem piste de biciclete, parcări longitudinale, cu copaci din 2 în 2 locuri de parcare, așa cum scrie la carte. Și acesta a fost un motiv pentru care am mers la Baden-Baden pentru a vedea cum se lucrează acolo. Vrem să renunțăm la ideea de a turna covoare asfaltice și de a impermeabiliza terenul Reșiței. Țările civilizare, orașele mari își permeabilizează terenurile, adică pun structuri prin care apa de ploaie să poată fi absorbită de teren, pentru că pluvialele în general nu fac față la căderi mari de apă.

Un alt proiect care poate fi finanțat pe POR se referă la schimbarea centrului civic, în primul rând a suprafeței de 2 hectare, aceea structură de granit de 25 de mm pe care vrem să o schimbăm cu o suprafață serioasă, carosabilă de 90-100 de mm.

Vrem să facem 8 poduri pietonale metalice peste Bârzava, am identificat deja locurile și le-am dat în lucru pentru sf profesorului Bota de la Timișoara care este un nume în domeniu. În plus, vor fi și două poduri rutiere prin care să legăm transportul public pe sub pasajul de la Intim, să putem ajunge în zona Mociur și în Parcul Industrial”, a explicat Ioan Popa.

Edilul i-a asigurat pe consilierii locali că nu este nebun să bage bage banii în studii de fezabilitate care nu au nici o finalitate, dar că acesta este primul pas pentru a putea atrage fonduri europene sau guvernamentale, iar cei 700.000 de lei investiți acum sunt o sumă cu totul insignifiantă față de banii care pot fi atrași. Argumentele lui Popa i-au convins pe consilieri care au votat în unanimitate proiectul, în ciuda opoziției inițiale a social-democratului Mirel Sabo, căruia suma alocată pentru respectivele studii i se părea mult prea mare.

Karina TINCUL

Stiri similare

8 Comentarii

 1. Gheorghe

  Este lăudabil tot ceea ce ați realizat și tot ce vă propuneți, dar să nu uitați nici de străzile lăsate de izbeliște de foștii edili cum ar fi str.Țiglăriei, cu ieșire la centură, care după ce s-a înlocuit conducta de canalizare, a rămas ca după război, s-a făcut lucru de mântuială și strada Carpați, pe care de-a lungul anilor s-a tot adus “moloz”, s-a supraînălțat, lucru făcut tot de mântuială, cu care s-au mai și lăudat foști edili, și care a ținut până la prima ploaie. Tot respectul pentru ceea ce ați realizat și pentru planurile viitoare!

  Raspunde
 2. Bercsenyi Cornelia

  Lăudabil ce vreți să faceți d-le primar, dar de ce întotdeauna începeți de la periferie, atâta timp cât Centrul Civic, mă refer la străzile adiacente: Mărășești, Salcâmilor, Roșiorilor sunt că după bombardament, pline de gropi, pavajul cu piatră cubică a fost grav afectat de lucrările de reabilitare la apa și canalizare de acum trei-patru ani, când au fost puse înapoi alandala, pământul săpat s-a tasat și acum avem carosabil “valurile Dunării”! Apoi mai este o problemă: str. Salcâmilor a fost închisă în 1993 de către Dl. Primar Mircea Popa când a făcut statia de autobuz Nera ( sensul spre Muncitoresc), iar ulterior cei ce locuim pe această stradă ne-am făcut o coborâre spre strada principală pe pajiștea care coboară spre BCR, dar acesta nu e drum e pantă plină de gropi și bolovani, de noroi și mai e și teren privat fiind cumpărat de dl.Ciobanu ( alias Barbălată) care acum patru ani a venit cu muncitori și au pus stâlpi pt. a bloca accesul; până la urmă s-a rezolvat temporar, dar dacă se întâmplă din nou, ce ne facem cei ce locuim aici! Am avea totuși o propunere: se poate muta stația de autobuz zece metri mai spre BCR și se poate reface carosabilul străzii Salcâmilor pe amplasamentul ei original cum era înainte de demolările din epoca de aur; strada cobora în linie dreaptă până în actuala parcare a magazinului Nera!! În speranța că veți ține cont și de nevoile noastre, vă rugăm să luați în calcul și această posibilitate!!! Va mulțumesc!!!

  Raspunde
 3. Johann Nicolescu

  TRAMVAIUL, d-le primar, reabilitare pe strazile laturalnice din Micro 1, 2, 3 si 4 si sistematizarea zonei incepand de la blocul “fetelor”-blocul 800-Recoltarea sangelui, d-le primar si altele si altele …

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei