Primarul Reșiței, discurs motivator de Ziua Națională: „Să redăm demnitatea acestui neam!“

popazinat

Nu multe sunt discursurile care rămân întipărite în memoria colectivă, la manifestările publice unde se face vorbire despre poporul român, așa cum a fost cazul Zilei Naționale a României, celebrată în Piața 1 Decembrie 1918 din Centrul civic al municipiului Reșița. Dacă prefectul județului, Matei Lupu, a lecturat destul de sec discursul primului-ministru Mihai Tudose, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, a venit cu temele făcute și a evocat o largă pagină de istorie care a condus la momentul Marii Uniri din 1918. Mesajul de forță, centrat pe realitățile României de astăzi, l-a avut în schimb primarul reședinței de județ, Ioan Popa. Fără a uzita în discursul său parafrazări ale unor români celebri, departe de un expozeu academic, primarul Reșiței a reușit să vorbească pe înțelesul tuturor și să facă un apel necesar pentru redobândirea demnității României, țara de care cetățenii să fie mândri nu doar într-o singură zi din an, ci și în celelalte 364 de zile ale anului. Discursul primarului Ioan Popa merită să fie lecturat pentru că asemenea momente merită să rămână în conștiința publică:

Vreau să vă vorbesc astăzi despre țara mea, pentru că este cea mai potrivită zi în care să vorbești despre cea mai frumoasă metaforă perenă de milenii: România. În fapt, ceea ce îmi doresc eu este ca țara mea să își recâștige demnitatea. Există un lucru de care nu am fugit niciodată, pe care am fost întotdeauna stăpân și anume acela că sunt român.

Ce-i drept, au fost numeroase situații în anii de pe urmă care au condus la o erodare a acestui sentiment curat de românism. Oare mai e bine să te recomanzi român în străinătate? – se întrebau la un moment dat cei plecați la lucru peste hotare, observând aversiunea unor neștiutori la adresa lor. Autodidacți, românii au ajuns captivi unor situații ilare, uneori aduși în situația de a-și condamna patria mamă pentru nereușitele lor, pentru deznădejdea sau ura care s-a adunat în ei. Nedrept sentiment… România lui 1918, ca de altfel și România de astăzi nu sunt decât creațiile propriului popor, prin voința acestuia. Așadar, buni prieteni români, dacă nu ne e bine, să nu dăm vina pe țară, ci pe atitudinea noastră și să ne întrebăm în anul 99 După Unire dacă am făcut destul, fiecare dintre noi, chiar din cei prezenți aici în această piață denumită simbolic 1 Decembrie 1918, dacă am făcut destul pentru România? Suntem noi demni să cerem socoteală patriei?

La ce se raportează copii României de astăzi, dacă modelele și principiile pe care le-am sădit în mintea și sufletul lor nu au nicio legătură cu adevăratele valori ale unei societăți sănătoase? Dacă ne dorim cu adevărat să fim mândri de România, atunci e timpul să nu ne mai amăgim cu nemunca, cu dogme ieftine și politruci de conjunctură. Fiecare român care a ales să rămână aici dar și cei care tânjesc să se întoarcă acasă, cu toții purtăm pe umeri o misiune grea, dar atât de necesară: Să-i redăm demnitatea acestui neam! Veți spune că sunt cuvinte ieftine rostite într-un context marcant public. Nu e așa!

Pentru un viitor încrezător al copiilor noștri, fiecare dintre noi trebuie să facă dovada competenței în domeniul în care activează, a sacrificiului, pentru că noi românii, așa cum am dovedit-o, suntem talentați, suntem harnici, suntem inteligenți, avem toate datele pentru a deveni o națiune respectată. Nu se vor produce minuni peste noapte, dar dacă vom lucra unitar și cu un mental pozitiv pentru ziua ce vine, atunci România are o șansă la dezvoltare. Să nu condamnăm România copiilor noștri, doar pentru că noi am devenit blazații de serviciu! Vă invit să redăm Demnitatea acestui neam de români din care mă bucur să fac parte. Să credem în noi, pentru că numai noi, împreună, putem reda măreția României!  Dacă dorim să fim respectați în lume, atunci să ne respectăm în primul rând la noi acasă!

Dumnezeu să binecuvânteze România!“, le-a transmis celor prezenți primarul municipiului Reșița, Ioan Popa.

În piața publică 1 Decembrie 1918 a municipiului Reșița, ceremonialul organizat cu ocazia Zilei Naționale a continuat cu parada militară iar la final Primăria Reșița i-a invitat pe cei prezenți la o porție de fasole cu ciolan.

LupuHurduPopa

Sergiu TABAN

Stiri similare

5 Comentarii

 1. Devoratorul de creiere

  Ma uit la fețele lor buhaite ale alesilor si la cei fraieri care am ramas în amaraciunea asta de oras…contrast…alb -negru…cred ca ne meritam soarta !
  Nu cred c-o sa ne mai trezim vreodata !
  Apara-ne doamne de prieteni….!

  Raspunde
 2. EL

  vorbe….fiecare sa faca dovada competentei…pai, ziua asta trebuia sa fie a celor ce fac ceva…niciun cuvant despre ei…cel mai performant economist, inginer, doctor, profesor…etc…nu, nimic, ptr ca va este frica de competitie, stiti ca nu sunteti…performanti!

  Raspunde
 3. Fanica

  Marele poet Mihai Eminescu spunea lucruri pe care nici nu ai crede ca le-a spus acum peste 130 de ani, citez:

  Au de patrie, virtute, nu vorbeşte liberalul,
  De ai crede că viaţa-i e curată ca cristalul?
  Nici visezi că înainte-ţi stă un stâlp de cafenele,
  Ce îşi râde de-aste vorbe îngânându-le pe ele.
  Vezi colo pe uriciunea fără suflet, fără cuget,
  Cu privirea-mpăroşată şi la fălci umflat şi buget,
  Negru, cocoşat şi lacom, un izvor de şiretlicuri,
  La tovarăşii săi spune veninoasele-i nimicuri;
  Toţi pe buze-având virtute, iar în ei monedă calpă,
  Chintesenţă de mizerii de la creştet până-n talpă.
  Şi deasupra tuturora, oastea să şi-o recunoască,
  Îşi aruncă pocitura bulbucaţii ochi de broască…
  Dintr-aceştia ţara noastră îşi alege astăzi solii!
  Oameni vrednici ca să şază în zidirea sfintei Golii,
  În cămeşi cu mâneci lunge şi pe capete scufie,
  Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie.
  Patrioţii! Virtuoşii, ctitori de aşezăminte,
  Unde spumegă desfrâul în mişcări şi în cuvinte,
  Cu evlavie de vulpe, ca în strane, şed pe locuri
  Şi aplaudă frenetic schime, cântece şi jocuri…
  Şi apoi în sfatul ţării se adun să se admire
  Bulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subţire;
  Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,
  Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian!
  Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
  Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!
  Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
  Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
  Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
  Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
  Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
  Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei