Primarul Tismănariu: „În comuna Gârnic, procentul de 20% al etnicilor cehi nu mai este îndeplinit!”

nicolae tismanariu garnic

În urma sesizărilor făcute de către oficialitățile etnicilor cehi, primarul comunei Gârnic, Nicolae Tismănariu, le răspunde acestora și își motivează decizia de a nu introduce ca și condiție limba cehă, datorită faptului că în localitatea Gârnic nu sunt etnici cehi absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat.

Concursul pentru ocuparea celor două posturi de ghid turistic, organizat de administrația locală din comuna Gârnic pentru Centrul de Informare Turistică din localitate, a dat naștere la o serie de poziții din partea forurilor de decizie a minorităților cehe din România, dar și a unei părți a comunității cehe din satul de la poalele Munților Locvei. Primarul Tismănariu ne-a oferit o serie de argumente ce au ca scop justificarea deciziilor ce au inflamat comunitatea cehă.

Citește și: Naționalist până la sânge! Primarul Gârnicului, Nicolae Tismănariu, nu consideră necesară limba cehă pentru viitorii ghizi turistici

În primul rând, edilul spune că nu el a impus condițiile, ele fiind stabilite de către secretarul comunei Gârnic.

Nu sunt eu cel care a stabilit condițiile de participare la acest concurs. Ele au fost întocmite de către secretar, iar, după aceea, eu doar le-am verificat și mi-am dat acceptul. Dumnealui (n.red. secretarul) e cel care răspunde de legalitatea actelor și mă gândesc că a respectat legislația în vigoare.”, declară edilul-șef al comunei Gârnic.

Un al doilea aspect, pe care primarul Timănariu l-a scos în evidență, este faptul că la sfârșitul acestei luni instituția pe care o conduce trebuie să depună cea de-a patra tranșă la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pentru proiectul prin care s-a realizat Centrul de Informare Turistică din Gârnic.

Noi trebuie să depunem cererea pentru ultima tranșă din proiectul centrului de informare. Avem condiție impusă ca la depunerea cererii de rambursare să avem centrul funcțional, adică să avem doi angajați acolo. Nu puteam să mai amânăm concursul!”, mai spune primarul Tismănariu.

Legat de acuzațiile că cele două posturi ar fi cu dedicație pentru cei din satul Padina Matei, localitate în care locuiește și primarul Tismănariu, acesta neagă acuzele aduse și spune că în localitatea Gârnic nu sunt tineri care să aibă liceul terminat cu diploma de bacalaureat și nu a avut cine să se înscrie la concurs.

Gârnicul este un sat îmbătrânit și toți tinerii sunt plecați la muncă în Cehia. Eu nu am interzis nimănui să se înscrie la concurs. Dar, dacă nu sunt persoane care să îndeplinească condițiile, nu este vina mea!”, explică primarul comunei Gârnic, Nicolae Tismănariu.

Citește și: Ambasadorul Cehiei la București ia poziție în cazul concursului organizat de Primăria Gârnic!

Cât privește procentul demografic al comunei, șeful administrației din Gârnic crede că etnia cehă este sub 20% din populația comunei. Acesta afirmă că în momentul de față foarte mulți locuitori din Gârnic s-au stabilit în Cehia și datele statistice nu mai sunt cele de acum câțiva ani. Totodată, edilul mai susține că turiștii care vin în zona Gârnicului nu sunt doar cehi, ci au și alte naționalități, iar ghizii ce vor fi angajați se vor descurca în a le explica traseele turistice din Munții Locvei în cele trei limbi de circulație internațională, adică franceză, germană și engleză, cu noțiuni de bază, desigur.

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Johny

    Asta cu „nu sunt persoane care să îndeplinească condițiile” e o minciună sfruntată. Am la dosar diploma de bacalaureat a unui tânăr angajat chiar în perioada derulării concursului. Ce credeți că scrie la specializare? GHID DE TURISM!
    Concursul a fost în mod cert unul cu dedicație. Îmi asum această afirmație.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei