Primarul Torma e nemulțumit de bugetul pe 2018 – cu peste un milion de euro mai mic față de 2017!

modelmic+editorial

Autoritățile locale din Moldova Nouă au făcut publică vineri proiecția de buget pe anul 2018, prilej cu care primarul Adrian Torma și-a exprimat nemulțumirea cu privire la sumele mici care au fost alocate orașului în acest an.

În fața unei finanțări sărăcăcioase, edilul-șef spune că nu va avea de ales decât să gândească în detaliu grila de cheltuieli pentru a încerca să le diminueze pe cât posibil. În ceea ce privește investițiile însă, Torma spune că va face în așa fel încât banii alocați să fie suficienți pentru toate proiectele planificate pe acest an.

„Avem, din păcate, un buget extrem de mic din cauza măsurilor populiste acordate de către guvernarea PSD. Suntem dezavantajați pentru că încasăm corect taxele și avem avansuri în cont pentru proiectele europene în implementare, pe care actualul Guvern le consideră excedente. Toate acestea se datorează și lipsei de implicare din trecut, Moldova Nouă fiind orașul cu cea mai mică suprafață de intravilan, fapt ce influențează sumele acordate de Guvern. Vom putea intra în normalitate abia în 2019 când vom putea raporta o altă suprafață de teren intravilan. Minusul la buget este de aproximativ 4.700.000 …. peste 1 milion euro.

Cu toate acestea, am propus o sumă consistentă pentru investiții și sper ca până la final de an să reglăm din greșelile trecutului prin accesarea de proiecte europene și transfrontaliere.
Vom încerca să diminuăm majoritatea cheltuielilor bugetare care pot fi ajustate și vom încerca să fim cât mai eficienți”,
a explicat primarul din Moldova Nouă.

Edilul-șef a subliniat și câteva dintre neajunsurile bugetului și pierderile care vor fi înregistrate în 2018, față de anii anteriori:

- măririle de salarii promise de Guvern, dar susținute din taxele și impozitele locale. Avem un deficit fata de 2017 de aproximativ 1.500.000 lei.
– micșorarea impozitului pe venit de la 16% la 10% și, evident, a încasărilor la bugetul local. Avem o pierdere de 1.200.000 lei.
– un calcul aiuristic la categoria „sume defalcate pentru echilibrarea bugetelor“, unde Moldova Noua primește 600.000 pe când celelalte orașe primesc între 2.200.000 si 3.900.000 ron.

Alexandra JURCA

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei