Primarul URSU, campion la proiecte din fonduri europene nerambursabile!

primarul Ursu

Primăria Oravița a mai dat o lovitură în materie de finanțări din fonduri europene. După proiectele de reabilitare a Teatrului Vechi „Mihai Eminescu”, a sediului fostei primării și reconstruirea Pieței Agroalimentare, administrația orăvițeană a obținut și acordul de finanțare pentru un proiect ce vizează amenajarea unui parc pe o suprafață de aproximativ 5 ha.

Un proiect de peste 600.000 de euro a primit acordul pentru conformitate administrativă și eligibilitate din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest). Conform proiectului, o suprafață, de aproximativ 5 ha, din cartierul Zona Gării (lângă sediul Grupei de Pompieri Militari), urmează a fi amenajată în vederea înființării unui parc. Terenul viran va fi amenajat cu alei, spații de joacă pentru copii, tobogane, piste de biciclete, piste pentru skate, băncuțe și locuri de recreere pentru adulți. Valoarea proiectului este de 600.200 euro și a fost depus la ADR Vest Timișoara pe Programul Operațional Regional 2014-2020, sub-măsura „Reconversia funcțională a unor terenuri degradate și transformarea acestora în zone de agrement și recreere”.

Este al patrulea proiect pentru care am primit acordul de eligibilitate. Cu primele trei am intrat deja în procedurile de licitație. Dorim ca prin acest ultim proiect admis să dezvoltăm o zonă de agrement și recreere pentru cartierul Zona Gării, unde sunt puține locuri de joacă pentru copii. Pe cele 5 ha vom amenaja, conform proiectului, spații generoase pentru mai multe categorii, de la copii și până la iubitorii de șah, remi etc. După câteva luni bune de muncă, iată că am reușit să mai depășim un obstacol și să mai bifăm o promisiune electorală. Țin pe această cale să mulțumesc echipei mele de la Primărie și consultanților ce ne-au ajutat să concepem un proiect eligibil pentru finanțare”, a declarat, pentru Reper24, primarul orașului Oravița, Dumitru Ursu.

Fondurile europene, soluția pentru comunitățile mici cu bugete locale insuficiente pentru dezvoltare

Edilul-șef al orașului din Valea Carașului este, fără doar și poate, cel mai eficient primar din județ la numărul de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile. Nu am făcut o analiză pe întreg județul, dar este posibil să fie și în topul edililor din județ ca și valoarea a lor. Dacă e să luăm în calcul și acest ultim proiect, suma totală atrasă de administrația orăvițeană se apropie de 6 milioane de euro. Dacă adăugăm și investițiile finalizate, adică cei aproximativ 4 milioane de euro de la Campusul Școlar, Ursu a atras fonduri de peste 10 milioane de euro în Oravița. Întrebat de reporterii Reper 24, primarul Ursu ne-a destăinuit că viziunea lui a fost îndreptată spre astfel de proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă.

Încă de la începutul primului mandat am constatat că din bugetul local nu vom reuși să punem în practică platforma electorală cu care am câștigat fotoliul de primar. Soluția am găsit-o ulterior și ne-am axat pe depunerea de proiecte la mai toate programele, măsurile și sub-măsurile destinate României. La început a fost mai greu, am avut multe proiecte respinse, însă în timp am căpătat experiență și au venit și reușitele. Le recomand tuturor primarilor din județ să încerce orice finanțare și să persevereze în depunerea de proiecte. Doar așa vor reuși să rezolve cât mai multe probleme din comunitățile lor”, a mai spus edilul Ursu.

Primarul Ursu a mai îndemnat cetățenii din orașul din Valea Carașului să aibă răbdare, deoarece procedurile de licitații și implementare a proiectelor sunt unele anevoioase.

Am văzut în mediul online o oareșce neliniște și anumite remarci răutăcioase că proiectele sunt doar pe hârtie. Îi înțeleg pe oameni, au așteptări foarte mari, însă îi asigur că toate proiectele pe care le-am anunțat ca fiind finanțabile își urmează cursul legislativ. Este drept, unul anevoios, dar procedurile trebuie respectate, altfel riscăm să pierdem finanțările”, a mai punctat primarul din orașul de pe Valea Carașului, Dumitru Ursu.

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei