Problema deșeurilor din Caraș-Severin tot mai acută! Cine-o fi de vină?

deponeu

Finalizarea deponeului de la Lupac întârzie iar pe acest fond freamătul gunoaielor din localitățile cărășene, cărora li s-a blocat transportul deșeurilor spre stația de transfer de pe dealul Lupacului din Reșița, devine tot mai apăsător pe zi ce trece.

Contactat de Reper 24 pentru a explica publicului larg ce implică faptul că societății Green Ecobauer i-a fost suspendată activitatea, directorul general, Sorin Simescu, ne-a declarat:

„Exact cum spuneam și într-o declarație anterioară, faptul că nouă ni s-a sistat preluarea deșeurilor la punctul de lucru din Dealul Lupacului, în lipsa unei soluții alternative reale oferite, în speță, de onor comisarul șef de la Garda de Mediu Caraș-Severin, nu va face altceva decât să creeze câte-un mic deponeu neconform în toate cele 47 de localități pentru care societatea noastră presta serviciul de gestionare al deșeurilor.

Din fotoliul său de comisar șef, lucrurile se văd diferit față de situația reală din teren, pe care totuși sper că o cunoaște iar faptul că a organizat două-trei întâlniri cu operatorii de salubritate afectați, despre care am mai spus că le consider nici mai mult nici mai puțin decât un caz clar de trafic de influență, nu face decât să demonstreze că domnul comisar este un mic birocrat care se ascunde după hârtii ca să dea bine la șefi, nicidecum nu e interesat să ofere o rezolvare a situației grave create în Caraș-Severin. Faptul că dânsul urlă, țipă, proliferează tot felul de amenințări și dă din mâini la punctual nostru de lucru și la alți operatori nu face deât să demonstreze capacitatea limitată de a oferi soluții la problema gestiunii deșeurilor din Caraș-Severin.

În același timp, societatea Green Ecobauer a ajuns în situația actuală ca urmare a datoriilor foarte mari pe care operatorii le au la noi și pentru că a dat dovadă de-a lungul anilor de înțelegere față de administrațiile publice locale din județ și a continuat să presteze servicii către acestea chiar dacă acestea din urmă nu au fost plătite. Am făcut asta cu riscul de a intra în insolvență, lucru care s-a și întâmplat, tocmai pentru a nu crea în fiecare comună sau oraș din județ o groapă de gunoi care să afecteze sănătatea populației. Deși decidenții și organele de control pe partea de mediu cunoșteau faptul că Green Ecobauer a gestionat o situație grea în lipsa unui sistem de management integrat al deșeurilor, pe care nu îl văd operațional nici la final de 2017, „răsplata“ pentru societate au fost cele 4,5 miliarde amenzi din partea Gărzii de Mediu de-a lungul celor 5 ani de activitate, vreo două dosare penale și au culminat cu sistarea activității în această lună.

Faptul că acum se încearcă cu rugăminți și promisiuni la adresa celuilalt operator autorizat din Caraș-Severin care ar putea presta serviciul realizat de noi până săptămâna trecută, rugăminți și promisiuni cu care am fost purtați și noi de nas de-a lungul celor 5 ani, nu îmi arată decât că se încearcă ieșirea din impasul gestionării deșeurilor prin sacrificarea unei alte firme. Vreau să fiu bine înțeles: dacă celălalt operator va crede așa zisele rugăminți ale autorităților cu atribuții în domeniu, va ajunge în cel mult două luni de zile în situația în care se găsește astăzi Green Ecobauer și asta dintr-un simplu motiv: nu văd de ce, cei care prin neplata datoriilor către noi ne-au adus în această situație, își vor respecta obligațiile financiare față de celălalt operator.

Cu siguranță, atunci când se vor ivi problemele cu care ne-am confruntat noi, rugămințile și promisiunile făcute de cei care acum nu au soluții vor fi uitate, ca zi în cazul nostru și sper ca celălalt operator să fie mult mai prevăzător și nu la fel de indulgent ca noi. Mi-ar părea rău să văd că încă un agent economic privat din Reșița și-ar sista activitatea doar pentru motivul că cei în măsură să ofere o rezolvare nu își asumă nicio răspundere“, a menționat Simescu.

 

Sergiu TABAN

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei