Problemele cu apa vor fi istorie la Ticvaniul Mare! Despre canalizare se discută abia de anul viitor

modelmic+editorial

 

Problemele cu care se confruntă locuitorii din Ticvaniul Mare în ceea ce privește alimentarea cu apă, întâlnite mai ales pe timpul verii, vor fi istorie, ne asigură primarul Aurel Jivan. Comuna se va bucura de un proiect demarat de Aquacaraș prin care va fi construită o nouă stație de alimentare.

În prezent, stația de apă din comună, funcțională încă din 2008, nu alimentează decât satele Ticvaniul Mare și Ticvaniul Mic și nici măcar așa nu face față secetei, astfel că pe timpul verii există zile în care apa fie curge fără presiune, fie nu curge deloc.

În aceste condiții, printr-un proiect demarat cu Aquacaraș, se va investi în viitorul apropiat în forarea a încă 2 puțuri pe lângă cele 4 existente deja, de data aceasta în satul Cârnecea, acolo unde va fi ridicată și o nou stație de alimentare.

Pentru Secășeni, primarul spune că, prin același proiect, va fi captată apă din Caraș care ulterior va fi tratată și transportată prin conducte spre sat.

„Cu apa stăm iarna bine, vara rău. Avem o stație pentru apă la Ticvaniul Mare care funcționează din 2008. Avem  4 puțuri forate la 180 de metri dar când e secetă pompele nu fac față să scoată debitul necesar. Cu stația asta alimentăm și Ticvaniul Mare și Ticvaniul Mic și atunci sunt zile pe timp de vară când nu avem apă și 24 de ore.

Momentan sunt într-un proiect cu Aquacaraș pentru a mai fora 2 puțuri de 400 de metri la Cârnecea unde urmează să fie construită și o stație de alimentare cu apă. Zic ei că e mai economic așa. Ulterior, vor să capteze apa din Caraș care să treacă printr-o stație de tratare și pompare și pe conducte să fie dusă până în Secășeni, și atunci nu mai e nevoie să facem și acolo foraje și stație. Sunt alocate cam 200 de milioane de euro pentru toate localitățile implicate în acest proiect mare cu Aquacaraș și din acești bani vom primi și noi o sumă pentru aceste investiții”, explică edilul-șef.

Canalizare? Poate la anul

Pentru canalizarea din comună a fost depus un proiect în 2012 pe fonduri europene, care însă nu a fost aprobat. Astfel, autoritățile locale speră ca la anul să îl poată include și duce spre apropare pe PNDL. Toate studiile sunt făcute deja pentru Ticvaniul Mare și Ticvaniul Mic, astfel că nu mai este nevoie decât de depunerea acestuia.

„În momentul de față comuna nu are canalizare deloc, persoanele cu branșamente la apă au fosă septică. Pe Ticvaniul Mare și Ticvaniul Mic am studiile făcute pentru canalizare, dacă reușesc să o fac pe fonduri naționale ar fi perfect, cred ca la anul voi reuși, mai ales având apă curentă.

Noi am depus un proiect în 2012 pe fonduri europene care nu s-a aprobat pentru că nu am numărul necesar de locuitori. Sper ca la anul să îl pot depune pe PNDL, am două planuri pe acest program la anul, asfaltarea străzilor din Cârnecea și Secășei și această canalizare din Ticvaniul Mare și Ticvaniul Mic. La Cârnecea și Secășeni nu voi accesa fonduri pentru canalizare ci voi preda serviciul de apă și canal la Aquacaraș, iar lucrurile se vor rezolva de la sine, nu-mi mai sparg capul cu această problemă”, explică primarul Aurel Jivan.

 

Diana RADU

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei