Profesorii fără salarii vor da în judecată UEM, ca ultimă formă de protest!

modelmic

Cu toate că au renunțat la greva generală planificată să înceapă la mijlocul acestei săptămâni, cadrele didactice de la universitatea reșițeană, care nu și-au primit salariile de mai bine de două luni, nu au de gând să renunțe la proteste până nu își vor primi drepturile.

În reuniunea echipei manageriale a UEM, organizată la începutul săptămânii, liderul sindicatului FIRES din cadrul universității, Cristian Rudolf, a anunțat că vor face tot posibilul pentru a sensibiliza autoritățile competente de la centru cu privire la situația critică în care se află.

Singurul motiv pentru care profesorii nu intră în grevă generală, spune Cristian Rudolf, este respectul pentru puținii studenți care s-au înscris la unitatea de învățământ reșițeană, și pentru care greva ar însemna pierderea unei părți importante din anul universitar. Cu toate acestea, cadrele didactice vor purta câte o panglică albă la braț zilnic și vor trimite în repetate rânduri petiții către Ministerul Educației și Guvernul României.

În cazul în care nici în acest fel criza financiară de la UEM nu-și va găsi soluționare, o ultimă formă de protest ar fi chemarea în judecată a unității de învățământ superior, de către fiecare profesor văduvid de salariile pe ultimele luni.

Ideea a fost amintită de Marian Apostol, președintele filialei județene a Consiliul General CNS Cartel Alfa, prezent și el la întâlnirea conducerii UEM.

„Se poate da în judecată UEM pentru că nu își poate respecta atribuțiile salariale prevăzute în contract. Dar acest lucru nu ar putea fi făcut din partea sindicatului. Este vorba despre acțiuni individuale, fiecare angajat trebuie să facă acest lucru. Dar asta este ultima formă de protest la care se va ajunge probabil. Poate în acest fel se va mobiliza și Guvernul”, explică Marian Apostol.

 „Nu cerem nimic altceva decât salariile noastre”!

Disperați că nu și-au primit salariile, un grup de profesori de la Universitatea Eftimie  Murgu din Reșița s-au strâns chiar astăzi în curtea unității de învățământ pentru un protest spontan. Este cel de-al doilea protest izbucnit spontan printre cadrele didactice de la UEM, care susțin că nu cer altceva decât salariile care le sunt datorate pentru munca pe care au prestat-o.

„Motivul principal al protestului este faptul că nu s-au primit salariile pe ultimele 2 luni de zile și vremurile în care trăim nu cred că au permis colegilor să pună bani deoparte pentru că marea majoritate sunt salariați încadrați la minim și vă dați seama ce sunt cheltuielile de zi cu zi, ce înseamnă ratele la bănci, plus că vine și această perioadă grea a anului, iarna, în care toate aceste cheltuieli se amplifică”, a declarat unul dintre protestatari, conf. univ. dr. Andrade Bichescu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157658160548173″]

Nu a lipsit de la protestul spontan nici președintele sindicatului FIRES al UEM, Cristian Rudolf, nemulțumit de faptul că până în prezent autoritățile nu au dat nici un răspuns cu privire la situația salariaților de la universitatea reșițeană.

„În curtea Universității, un grup de angajați ai așezământului de învățământ reșițean numit Eftimie Murgu s-au adunat din nou la un protest spontan. Această formulă este una din puținele formule legale care ne mai este disponibilă în ceea ce privește efortul de a ne recupera salariile restante. Până în prezent, nu am primit nici un fel de răspuns sau reacție de la autorități. Am redactat scrisori către ministrul Educației, către președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater, o să trimite și la comisiile de învățământ de la Senat și Camera Deputaților, în general folosim toate mijloacele sensibilizării legale pe care le avem”, a declarat Cristian Rudolf.

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei