Profesorii onești rup tăcerea într-o scrisoare deschisă spre conducerea UEM! „Mulţumesc pentru meniul <Înghite şi taci>”

modelmic

Conferenţiarul universitar Ileana Rotaru rupe tăcerea, indignată de modul în care universitatea reșițeană este condusă și de jocurile de culise ale conducerii. Cadrul didactic i-a înaintat astfel o scrisoare rectorului Doina Frunzăverde prin care o acuză de favorizarea unor profesori și de gestionarea precară a finanțelor.

„Stimata Doamnă Rector Doina Frunzăverde,

Subsemnata, Ileana Rotaru, în calitate de conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Teologie şi Ştiinţe Sociale, doresc să vă mulțumesc pentru meniul „Înghite și taci”, oferit de Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa în ultimii ani, mai exact din 2012 până în prezent.

Este un meniu în care mare parte dintre colegii mei s-au regăsit sau pe care l-au înghiţit sub forma unei diete impuse şi apoi interiorizate…ca orice regim care se respectă!

Este un meniu abundent în nutrienţi sub forma unor norme didactice care depăşeau maximul admis de Legea învăţământului (adică de la 2, 3 chiar 4 norme în plus) şi desigur, neremunerate… ce rost au satisfacţiile materiale când este vorba de autonomia universitară şi principiul eficienţei manageriale?! 

Dar, cum de aşa este românul, am privit peste gard în curtea vecinului şi nu am putut să nu observ cum, în timp ce noi încercam să ne bucurăm de soia şi zgârciurile unei norme de bază supraîncărcate şi plătite la minimum sau….deloc, mai exact, alţii (conform declaraţiilor de avere de pe site-ul www.uem.ro) se bucurau de copane, trufe şi fineţuri cu salarii ce depăşeau bunul simţ (între 3500 şi 9000 lei lunar) în condiţiile în care UEM Reşiţa trecea prin „perioade de criză”, se confrunta cu „scăderea alarmantă a numărului de studenţi” (vitamine şi proteine, ca să păstrăm metofora culinară).

De unde să aprovizioneze Ministerul asemenea ospeţe, doamna Rector atâţia ani la rând? Iată întebarea la care trebuie să răspundeţi acum când salariile cadrelor didactice şi ale personalului administrativ din UEM, ca parte integrantă a cadrelor didactice din întreg învăţământul superior românesc, ….nu au fost plătite de două luni !!!

Ce să mai vorbim de invitaţi?! La acest festin „de criză”, noi, muritorii din UEM Reşiţa, de la amărâţii de ospătari (alţii decât cei de la UEM Servicii, să ne înţelegem!), cei de la prăpăditul de local de stat (profesori, secretare , femei de serviciu, bibliotecare etc.) , priveam cu jind cum colegii noştri, invitaţi de la alte case celebre şi prietenoase conducerii UEM, erau serviţi cu norme didactice plătite conform legii (a se consulta Hotărârea Senatului nr.3/9din 30.10.2014) în timp ce nouă ni se spunea în cadrul unor parastase lacrimogene de 3-4 ore că este bine pentru silueta didactică să înţelegem, să ne supunem, să postim deoarece satisifacţiile le vom primi mai târziu! Da, umilinţa!!!

Iată, stimată doamnă Rector, în calitate de „vector principal de imagine” al acestui festin (am încheiat citatul dintr-un comesean) aţi ajuns să nu aveţi cum să vă achitaţi nota de plată!!! Ba mail mult, cu o îndârjită ameţeală să ne faceţi să credem că e vina altora că dvs. şi naşii aţi mâncat, aţi băut ….şi vorba cântecului…noi ” cu ce ne-am ales în viaţă” atunci când ne propuneţi să ne unim cu Vestul (ca să ne achite nota de plată!) şi să ne dea şi banii pe mâncarea mâncată în ultimii 3 ani! Chiar credeţi că vor plăti alţii? Şi dacă da, cu ce preţ?

Doamna Rector, noi v-am crezut şi aşa cum ne-aţi atras atenţia pe la ultima Adunare Generală a angajaţilor UEM, v-am şi votat. Şi eu v-am votat (deşi n-aţi fi zis niciodată!) Nu aveam pe cine, că aţi fost unicul candidat!

Dar cred că în acest moment este timpul să vă achitaţi nota de plată! Aşa e frumos, în orice local …! Iar din punctul meu de vedere, UEM Reşiţa este un local cu stil şi de 5 stele! Nu doar cum spun unii care ne asemuie cu o păşune nelucrată sau că avem ciorapi de lână…mai sunt şi cadre didactice handmade/ tradiţional-autentice care nu iau bacşis şi nici nu înghesuie clientele/ clienţii prin colţuri, care îşi respectă profesia şi menirea la catedră! Pentru aceştia, sălile de curs sunt pline, iar studenţii nevionovaţi vin la cursuri înfruntând şi frigul, şi lipsa banilor sau a altor satisfacţii tipice vârstei.

Da, stimată doamnă Rector! Eu cred cu tărie că încă Dăscăliţa lui Goga nu a plecat în Germania şi nici Domnul Trandafir nu a ieşit la pensie anticipată!!! Doresc să îmi continui activitatea de dascăl la Reşiţa, doresc să fiu cadru didactic universitar reşiţean şi doresc ca măcar în ultima clipă, să înţelegeţi că nu ne-a mai rămas decât onoarea !!! Nu cred că ar trebui să achite alţii nota dvs. de plată, cum nu cred că este fairplay să vă ascundeţi după decizii colective sau să spuneţi în public că nu aţi ştiut ce aţi comandat în ultimii 4 ani, cel puţin!!!

Cu respect pentru învăţământul superior românesc (atât cât a mai rămas), cu respect pentru profesorii mei şi pentru colegii mei din acelaşi învăţământ superior românesc şi de pretutindeni, 

Ileana Rotaru”

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

5 Comentarii

 1. andy

  Felicitari pentru curajul de a face publica o asemenea opinie. Da, ai nevoie de curaj in fata cuplului FV, obisnuit din tanara pruncie sa ordone si sa i se dea dreptate in orice situatie. Dar din pacate inca nu ati vazut inca cat de mare e rezervorul de nemernicie al acestei “doamne” rector, dotata cu putina inteligenta dar cu multa siretenie.

  Raspunde
 2. Gigi Despa.

  Alexandra. . . . i mi este foarte greu sa spun=indiferent cine este sau nu este vinovat=cert este caci incet,incet,SE DISTRUGE SI LA RESITA INVATAMANTUL SUPERIOR. Doamne ocrotestei pe romani. Doamne ocrotestei pe cei buni.

  Raspunde
  1. Cristian

   Sau poate da Domnul si tocmai din astfel de lovituri sa renasca.
   Poate cu dascali si studenti mai putini, dar sa se deesfasoare intr-un mod mai serios.

 3. Tudor Băran

  Apreciez poziţia doamnei Rotaru, cu atât mai mult cu cât mi-au ajuns la urechi informaţii cel puţin deconcertante despre calitatea umană a unor cadre universitare de la UEM, ca şi despre nivelul scăzut al pregătirii multor studenţi. Deoarece nu am dovezi, mă rezum doar la precizarea că cel puţin unul dintre aceste cadre este renumit printre studenţi pentru şpaga pe care o pretinde în vederea promovării examenelor. De asemnenea, am aflat din sursă directă despre un student, iminent viitor inginer, care nici când a fost avertizat asupra întrebărilor care i se vor pune la examenul de licenţă, nu a fost în stare să îndruge mai nimic (era voba de efectul fotovoltaic, noţiune elementară). Pe cine păcălim cu tolerarea acestei situaţii? Sper din tot sufletul , mai ales că şi eu sunt (am fost) profesor, că demersul doamnei conferenţiar va da roade, inclusiv prin sprijinirea sa de către colegii cinstiţi şi inimoşi.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei