Programul „Prima casă” continuă și în 2018! Plafonul alocat al garanțiilor este de 2 miliarde de lei!

modelmic

Plafonul alocat al garanțiilor care pot fi emise pentru anul 2018 în cadrul programului „Prima casă” însumează 2 miliarde lei, potrivit unei Hotărâri aprobată de Guvern săptămâna aceasta. De la lansarea programului, în 2009, au fost acordate garanții și promisiuni de garantare, în valoare de peste 20 de miliarde de lei.

Actul normativ aprobat ieri vine și cu o serie de schimbări privind aprobarea normelor de implementare a programului.

Principalele modificări vizează reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanțări care pot fi acordate în cadrul programului Prima Casă, eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanții în anul 2018, clarificarea principiilor de realocare către finanțatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, precum și simplificarea procedurii de radiere în situaţia respingerii cererii de plată a creditului garantat în cadrul programului”, se precizează îmtr-un comunicat de presă al Guvernului.

De la lansarea programului ”Prima casă”, în 2009, până la sfârșitul lunii  noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 20,78 miliarde lei.

În 2017, până la sfârșitul lunii  noiembrie, au fost acordate 23.437 garanții, în valoare totală de 2,048 miliarde de lei, precum și 8.910 promisiuni de garantare, în valoare totală de 1,002 miliarde de lei.

forto: 50epiu.it

Diana RADU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei