Proiect ambițios la Bocșa! 200 de familii, sprijinite în obținerea unei vieți mai bune!

modelmic

Un proiect ambițios, care vizează sprijinirea a 560 de persoane, se va derula în următorii ani în orașul Bocșa. Derulat de Asociația de Binefacere Pro Vitam, în parteneriat c SC R4-Consultanță și Formare profesională, Primăria Bocșa și Școala Gimnazială nr. 2 din oraș, proiectul are o valoare de 15.622.942 lei, din care 15.480.667 lei asistență financiară nerambursabilă, obținută prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Obiectivul general al proiectului este acela de a reduce numărul de persoane în risc de sărăcie și de excluziune socială din județul Caraș-Severin, Oraș Bocșa, cartier Măgura. Abordarea este una deosebită, proiectul adresându-se membrilor a 200 de familii, care vor fi implicați cu toții în diverse proiecte, programe și activități, după cum explică președintele Asociația Pro Vitam, Marinela Rotariu:

„Este un sprijin care se acordă gospodăriei, plecând de la copilul din familie până la persoana vârstnică din familie. Se vor oferi servicii de tip educațional pentru copii, prin programe de școală după școală și programe de dezvoltare armonioasă, va fi un program pentru tinerii care nu și-au finalizat studiile, A doua șansă. Pentru adulții din familie se vor acorda servicii socio-medicale, încercăm să creem o stare normală pentru un adult ca ulterior să poată să ocupe și un loc de muncă prin serviciile de ocupare și de formare profesională. Mai departe, mergem la persoane vârstnice, cărora li se vor acorda servicii sociale și chiar vor fi îndrumate spre anumite servicii pe care la momentul acesta nu le cunosc. Cel mai important lucru, se referă la îmbunătățirea condițiilor de locuit, care de departe sunt o problemă pentru foarte multe gospodării”.

La rândul său, primarul orașului Bocșa, Eugen Cismăneanțu, a precizat că este vorba de un proiect important pentru orașul pe care îl conduce, pentru ceea ce înseamnă dezvoltare și incluziune a unor categorii de cetățeni. Edilul a adăugat că speră ca proiectul, de care Bocșa chiar are nevoie, să fie unul transparent și care să ajungă efectiv la beneficiar.

Pe lângă partea socială și pe lângă celelalte activități pe care ni le-am propus, aș vrea să scot în evidență posibilitatea cetățenilor, ca o parte din grupul țintă de a intra în legalitate cu proprietățile care în momentul de față au probleme din acest punct de vedere. Este foarte important, cred că sunt undeva la 200 de proprietăți pe care le vom pune în legalitate. Nu va fi ușor, dar ar fi păcat să nu facem acest lucru în condițiile în care UE ne pune la dispoziție aceste fonduri”, a mai declarat Cismăneanțu.

Conform inițiatorilor, proiectul are 7 obiective specifice:

– Sprijinirea grupului țintă pentru creșterea accesului și participării la educația antepreșcolară (50 de copii), preșcolară (20 de copii), școlară (36 de elevi, 12 tineri și adulți), prin acordarea de ajutoare materiale, subvenții, activități fizice comune părinți/tutori-copii, activități extracurriculare, acces la programele Grădinița estivală, Școala după școală, A Doua Șansă.

– Asigurarea măsurilor integrate de sprijin pentru găsirea și menținerea unui loc de muncă prin activități de informare și consiliere (300 de persoane), formare profesională (250 de persoane), mediere și plasare pe piața muncii (75 de persoane), programe de ucenicie (10 persoane), prin servicii autorizate, suport material și subvenții pentru participanții din comunitatea marginalizată.

– Sprijinirea grupului țintă în vederea înființării de afaceri prin servicii de formare în competențe antreprenoriale, consultanță antreprenorială de grup și workshop pe tema antreprenoriatului (80 de persoane), organizarea unui concurs de idei de afaceri și acordarea de micro-granturi pentru 8 planuri de afaceri dezvoltate în cadrul proiectului.

– Înființarea și dezvoltarea Centrului Integrat Comunitar Provitam prin parteneriat publico-privat între Primăria Bocșa și Asociația Provitam și oferirea de servicii sociale, medicale și socio-medicale pentru cele 560 de persoane din grupul țintă.

– Îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru membrii grupului țintă din 50 de gospodarii (minim 50 de persoane) din comunitatea marginalizată prin repararea acoperișurilor și/sau refacerea fațadelor caselor.

– Sprijinirea membrilor grupului țintă din 200 de gospodarii (minim 200 de persoane) din comunitatea marginalizată pentru reglementare acte de proprietate, cadastru, topografie etc în vederea obținerii autorizațiilor necesare accesului la intervenția privind îmbunătățirea condițiilor de locuit prin consultanță și servicii de specialitate.

– Informarea, sensibilizarea și implicarea activă a comunității marginalizate în acțiuni de voluntariat prin intervenții în domeniul protecției mediului prin promovarea unei economii cu emisii scăzute de dioxid de carbon și eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor, inovării sociale, nediscriminării etnice și egalității de gen.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei