Promenadă și pistă de biciclete deasupra orașului! Cum se va schimba funicularul din centrul Reșiței?

modelmic

Administrația reșițeană nu renunță la ideea de a transforma funicularul din zona centrală în una din principalele puncte de atracție ale orașului. Mai mult chiar, proiectul pare să ia amploare, iar în condițiile în care se va reuși obținerea de finanțare, peste câțiva ani ne vom putea face plimbarea de seară deasupra orașului. Mai mult chiar, pe structura folosită pe vremuri pentru transportul calcarului, vor exista piste de biciclete (deci plimbarea cu bicicleta deasupra centrului nu va mai fi strict un apanaj al unor temerari precum Flaviu Cernescu), tiroliană, perete de cățărare, un punct de belvedere și chiar și un local.

Un prim pas pentru salvarea acestui simbol al Reșiței industriale, care se degradează pe zi ce trece, a fost făcut anul trecut, atunci când, după ce a depus ceva muncă de convingere, primarul Ioan Popa a reușit să obțină aprobarea consilierilor locali pentru achiziționarea structurii metalice. Edilul își dorea să obțină bani de la Bruxelles, pe programul Urban Inovative Action, pentru derularea unui proiect mai amplu care includea pe lângă punerea în valoare a funicularului și ecologizarea haldei de zgură, intenție la care s-a renunțat însă, deoarece aleșii locali nu au fost de acord cu preluarea haldei. Drept urmare, proiectul s-a modificat, dar ideea de bază, acela de a da o nouă viață bătrânului funicular, rămas moștenire din perioada de glorie a industriei reșițene, rămâne aceeași.

Citește și OFICIAL! Primăria Reșița achiziționează funicularul de calcar! 

Citește și Nebunie sau curaj? Plimbare cu bicicleta deasupra de Reșița, pe funicularul de calcar! 

După cum se știe, administrația locală lucrează deja de ceva vreme la proiect, inclusiv cu o cunoscută arhitectă de origine română stabilită în SUA. În ultima ședință a Consiliului Local Reșița, s-a aprobat alocarea unei sume suplimentare pentru punerea la punct a proiectului pe care administrația locală își dorește să îl depună spre finanțare în lunile ce urmează. De ce această sumă suplimentară? Ei bine, conform lui Doru Dumitru, consilier în cabinetul primarului, în urma studiilor s-a ajuns la concluzia că pe gigantul de metal din centrul Reșiței pot fi realizate mai multe lucruri decât se credea inițial, reșițenii urmând practic să aibă în centrul orașului un micuț parc de aventură.

„La nivelul funicularului urmează să fie o parte de tiroliană, care inițial se considera un simplu cablu, de data aceasta urmează să fie o tiroliană care are un sistem de prindere electromagnetic, care are o cu totul altă conformație tehnică decât inițial. În afară de aceasta, urmează să fie puse obstacole ca într-un parc de aventură, cu perete de cățărare, care urmează să fie pus tot așa între doi stâlpi ai funicularului. Vor fi trei elemente de parc de aventură, efectiv cu aceleași elemente de obstacole de aventură ca într-un parc obișnuit.

Primul proiect are pistă de biciclete, are parte pietonală, este un acces prin care se va lega Dealul Golului cu Dealul Crucii, un punct de belvedere și elemente care creionează alte tipuri de agrement, dar pe lângă aceasta proiectantul și-a dat seama că datorită structurii de rezistență s-ar mai putea adăuga și alte elemente”, a explicat Doru Dumitru.

Nu ne rămâne decât să sperăm că proiectul nu va rămâne la stadiul de vis și că se va reuși obținerea de fonduri pentru realizarea acestuia. Iar în așteptare, putem viziona acest video pentru a ne face o idee de cum ar putea arăta în viitor bătrânul funicular reșițean:

 

Karina TINCUL

Stiri similare

2 Comentarii

 1. Gigi Against

  Extraordinar intr – un targ in care mai exista strazi de pamant,se arde lemnul in sobe iar la multe case buda este in fundul gradinii !
  De asfalt, apa si canalizare mi – e si jena sa mai deschid subiectul…
  Totusi care sunt prioritatile primarului la sfarsit de mandat? Birturile si datul pe cablu !?

  Raspunde
 2. Calu` Trojan

  Suma suplimentara trebuie pentru inaltarea cladirii primarului, acea ruina care a stat peste 12 ani in moarte clinica, dar acum fiind un moment prielnic de deturnare a unor sume considerabile de bani, de ce sa nu profite si primarul, care isi va pierde mandatul anul viitor.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei