Promovabilitate îndoielnică la Bacalaureatul din Caraș-Severin! „Generalul“ Doxan cere puțintică răbdare!

promovabilitate

În liceele din Caraș-Severin, procentul de promovabilitate a examenului de bacalaureat a fost mai mic decât anul trecut, iar aceasta în condițiile în care promovabilitatea la nivel național a crescut! Mai mult decât atât, la nivel național doar 9 județe au avut rezultate mai slabe decât cele ale Caraș-Severinului, însă și acestea au avut o rată de promovabilitate mai mare decât cea din anul 2016. Doar Caraș-Severinul, care se înscrie în acest Top 10 de la coadă, a avut o promovabilitate mai mică decât anul trecut, față de colegele județe din acest pluton!!

Cifrele ar trebui să îngrijoreze responsabilii destinelor învățământului din Caraș-Severin, chiar dacă inspectorul școlar general prof. Adrian Doxan afirmă că „datele nu pot fi centralizate și interpretate decât după soluționarea contestațiilor, acestea fiind în număr de 490“.  Până la această oră, rata de promovare înregistrată de absolvenţii din Caraș-Severin care au susţinut probele acestui examen este de 62,64%, în vreme ce la nivel național rata a fost de 71,4% (cu 4,7% peste rata de promovare din aceeaşi sesiune a anului trecut – 66,7%). Caraș-Severinul a scăzut de la peste 63% promovabilitate la bacalaureatul din 2016, la 62% în 2017. Dar în câteva zile am putea afla faptul că învățământul cărășean e chiar pe plus în urma primei sesiuni a bacalaureatului 2017.

Întrebat cine se face responsabil de rezultatul promovabilității la bacalaureat din Caraș-Severin, inspectorul școlar general, Adrian Doxan, ne-a declarat: „Bacalaureatul reprezintă o radiografie a celor 4 ani de studiu ai elevului. La fel și pentru evaluarea națională. Rezultatele de la Bacalaureatul din acest an, nu reprezintă doar rezultatele acestui an, ci sunt verificate cunoștințele acumulate pe o perioadă de 4 ani de către elev, din clasa a IX-a și până într-a XII-a. Rezultatele acestea, că sunt bune, că sunt rele, nu sunt ale mele, ci efortul elevilor și al tuturor profesorilor din Caraș-Severin. Inspectoratul Școlar are rolul de a verifica managementul unităților de învățământ“.

Din 1890 de candidați înscriși în Caraș-Severin pentru a susține examenul de maturitate, au fost prezenți în sălile supravegheate doar 1721, ceea ce nu semnifică faptul că 169 de absolvenți nu s-au prezentat deloc la Bacalaureat, ci doar la anumite probe, urmând ca în toamnă să revină pentru celelalte probe pe care nu le-au susținut în sesiunea din vară.

Precizăm că nota minimă de promovare, pentru fiecare disciplină, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi.

Totuși au existat și licee unde profesorii și-au făcut treaba, așa cum este vocaționalul Liceu Teologic Baptist din Reșița -100%, unde vorbim de 20 de absolvenți care au susținut un bacalaureat „soft“. De partea cealaltă, la Liceul Tehnologic Sfântul Dimitrie din Teregova niciun candidat nu a reușit să promoveze examenul de Bacalaureat, acolo unde vorbim așadar de 0% promovabilitate! Tot în rândul codașelor se înscriu Colegiul Tehnic Cărășan din Reșița – 1 admis, cu media 6,36, Liceul Tehnologic Iosif Coriolan Buracu din Prigor – 1 admis, cu media 6,5 sau Liceul Tehnologic Berzovia – 1 absolvent admis, cu o medie bunicică, 8,56.

„Avem de gând să facem o analiză foarte exactă a ceea ce s-a întâmplat anul acesta, în sensul că vom compara mediile obținute la probele de bacalaureat, cu mediile din cei 4 ani de școală pentru a vedea dacă un elev care a picat la o probă în cei 4 ani de școală a avut media 5 sau dimpotrivă o medie de 8 sau 9. Mai trebuie să remarc faptul că până anul acesta directorii nu erau numiți prin concurs, ci prin detașare în interesul învățământului, deci speranța noastră este aceea că vom avea rezultate mult mai bune în anii ce vor urma“, a încheiat într-o notă optimistă dialogul cu Reper 24, inspectorul general școlar al ISJ Caraș-Severin, prof. Adrian Doxan.

 

Sergiu TABAN

 

 

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei